renovat.ro

» » »


Becuri halogen pentru spoturi si corpuri de iluminat


Becurile cu filament de tungsten - sau becul lui Edison - vor fi inlocuite de noile tehnologii de fabricare a becurilor. Una din ele este cea a becurilor economice cu tub fluorescent. O alta tehnologie noua este cea a becurilor cu filament cu halogen.

Becuri halogen spoturi corpuri de iluminat bulb T3
Becuri halogen pentru spoturi si corpuri de iluminat

Galerie poze
  • Becuri halogen spoturi corpuri de iluminat bulb T3
Galerie poze





Ce inseamna bec cu halogen si care sunt diferentele fata de clasicul bec cu filament? Sa raspundem rand pe rand la aceste intrebari...

Bec halogen pentru corpuri de iluminat - bulb T3
Bec halogen pentru corpuri de iluminat - bulb T3

Becul cu halogen are la baza ca tehnologie tot ideea de filament incandescent. Adica cea a becului clasic. Atunci ce il diferentiaza? In interiorul bulbului de sticla, in afara de gazul inert care poate fi argon, se mai introduce un element halogen.
Ce rol are aceasta substanta? La temperatura de incandescenta, filamentul de tunsten se evapora. In interiorul bulbului de sticla apare astfel tungsten sub forma de vapori. Substanta halogena permite redepunerea tungstenului evaporat inapoi pe filament, prelungind astfel durata de viata a becului.

Un alt avantaj al acestei tehnologii este ca permite o temperatura de lucru mai mare a filamentului. Astfel, randamentul luminos masurat in lumen/watt este mai mare decat in cazul becului clasic. Datorita temperaturii inalte, emisia UV este mai mare. Astfel, de multe ori vom vedea pe becurile cu halogen marcajul de protectie UV incorporata.

Cum se monteaza un bec halogen intr-un soclu ceramic G4 la o lustra cu spoturi
Cum se monteaza un bec halogen intr-un soclu ceramic G4 la o lustra cu spoturi

Cum arata un bec cu halogen? Cel mai popular produs de acest gen folosit in amenajarile interioare este cel folosit la spoturi. Are marimea unui bec "de lanterna". Soclul este de tip G4 cu doi pini iar bulbul T3 pentru modele pentru spoturi. De obicei, tensiunea de alimentare este de 12V si necesita alimentarea de la un transformator coborator de tensiune de la 220V la 12V.
Puterea unui bec halogen pentru spoturi cu soclu G4 ( sau GU4/GY4 ) se dimensioneaza in general la 20W, dar putem avea si la 50W. Transformatorul trebuie dimensionat in concordanta cu puterea totala a becurilor. Durata de functionare a unui bec halogen depaseste de obicei 1000 ore, adica durata uzuala a unui bec cu filament clasic.

Lustra de dormitor cu lumina obtinuta cu bec halogen
Lustra de dormitor cu lumina obtinuta cu bec halogen

In ce corpuri de iluminat il putem folosi? Cel mai larg raspandit este spotul. O alta utilizare sunt lustrele cu spoturi si optional, cu LED-uri sau clasicele oglinzi de baie cu spoturi . Acum stim cum functioneaza un bec halogen si cum se monteaza, cum arata si la ce corpuri de iluminat il putem folosi. O lumina interioara placuta !

Intrebari si raspunsuri despre becuri halogen:

Intrebare: Vreau sa stiu si ce este radiator cu halogen si fac observatia ca lumina galbena pe care o produce e foarte suparatoare, cel putin pentru mine.
Raspuns: Radiatorul cu halogen are ca element de incalzire un "bec cu filament" care functioneaza cu precadere in spectrul infrarosu. Se numeste radiator cu halogen pentru ca tubul de sticla in care este montat filamentul este umplut cu un gaz inert, de obicei halogen. Spre deosebire de becul de iluminat cu halogen, care este optimizat sa emita radiatie electromagnetica in spectrul vizibil (lumina alba), acest tub cu filament este proiectat sa emita in spectrul infrarosu (caldura) si colateral emite si in spectul vizibil acea lumina "galbuie". Desigur, uneori acest aspect, cel al emisiei luminoase, poate fi un inconvenient. De aceea puteti opta pentru alte metode de incalzire precum cele prezentate la sectiunea calorifere si radiatoare

Intrebare: La alimentarea lampii cu halogen de 1000w (din acelea pentru proiectoare) trebuie droser ca pentru becuri cu neon?
Raspuns: Becul cu halogen nu are nevoie de droser (balast). Doar lampile tip "neon" folosesc balast.


Recomandari articole: instalatii electrice,

‹‹ Tipuri de becuri pentru corpurile de iluminat

Corpuri de iluminat | Veioze pentru dormitor ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro