Parchet Laminat
  Anunturi
  FORUM - INTREBARI CITITORI
  Lista firme (NOU!)
AMENAJARI INTERIOARE
  Modele si idei
  Dormitoare  
  Livinguri  
  ACCESORII BAIE  
  AER CONDITIONAT  
  AMENAJARI APARTAMENTE  
  AMENAJARI BAIE
POZE
 
  ARTICOLE AMENAJARI INTERIOARE  
  CALORIFERE SI INSTALATII TERMICE  
  CAZI DE BAIE  
  CORPURI DE ILUMINAT  
  COVOARE SI MOCHETE  
  DECORATIUNI INTERIOARE  
  DESIGN INTERIOR  
  FILTRU APA  
  GIPS CARTON SI TAVANE FALSE  
  GRESIE SI FAIANTA  
  INSTALATII SI OBIECTE SANITARE  
  LEGILE FIZICII IN AMENAJARILE INTERIOARE  
  PARCHET SI PARDOSELI  
  PERDELE SI DRAPERII
  RENOVARE BUCATARIE  
  REPARATII  
  SCARI INTERIOARE
SI EXTERIOARE
 
  SCULE SI UNELTE  
  TERMOPANE, TAMPLARIE PVC, AL  
  USI DE INTERIOR SI EXTERIOR  
  ZUGRAVELI INTERIOARE  
MOBILIER
  CANAPELE  
  MOBILA  
  MOBILA BUCATARIE | MODELE  
  MOBILA DORMITOR  
  MOBILA HOL
  MOBILA LIVING SI SUFRAGERIE  
  MOBILIER BAIE
  MOBILIER BIROU  
  MOBILIER COPII  
  MONTAJ SI REPARATII MOBILA  
CONSTRUCTII
  CASE DE LEMN  
  CONSTRUCTII CASE SI VILE  
  IZOLATII TERMICE  
  MATERIALE DE CONSTRUCTII  
AMENAJARI EXTERIOARE
  GRADINI  
  PARTENERI
  TERMENI SI CONDITII
  SOLUTIA MEA
  INTREBARI SI RASPUNSURI

 


10 februarie 2012 > Cum se Monteaza Parchetul Laminat Dublu Click
Cum se Monteaza Parchetul Laminat Dublu Click
Moda parchetului nu a trecut si este in plina ascensiune. De ce sa ne montam parchet? In primul rand are un aspect estetic foarte placut. In al doilea rand este un bun izolator termic. Pentru parchetul clasic etapele de montaj sunt stiute de mesteri foarte bine. Se pregateste podeaua si apoi se lipesc cu un adeziv special. Imbinarea lamelelor se face cu sistemul lamba - uluc ( nut - feder ). Ulucul este portiunea frezata in forma de U in care intra lamba lamelei invecinate. Dupa montare se trece la raschetare pentru nivelarea diferentelor rezultate la imbinare. Operatiunea finala este lacuirea. Pe scurt, montajul parchetului masiv implica mai multe etape laborioase rezultand o crestere a pretului manoperei. Comparativ, pentru parchetul laminat vom vedea in continuare ca operatiunile sunt mult simplificate.

Sa pornim la drum! Primul pas este masurarea exacta a suprafetei pe care dorim sa o acoperim cu parchet laminat. Ne putem folosi de schita de la cadastru. Notam rezultatul pe hartie. Din punct de vedere al materialelor pentru parchet necesare ele sunt: folia de izolare impotriva umezelii, parchetul in sine, plinta de PVC sau MDF, chingi de strangere - optional, pene distantiere de dilatare, ferastrau pendular.
Sa incepem cu inceputul. Daca podeaua nu este perfect plana vom aplica o sapa autonivelanta. Timpul ei de uscare este de minim 1 zi dar daca ne permitem putem lasa spre uscare 2-3 zile. Peste podeaua astfel nivelata asternem folia de PVC sau polietilena cu rol de bariera antivapori. Peste aceasta folie se asterne folia mai groasa de polietilena expandata. A doua folie are rolul izolarii fonice si a preluarii eventualelor denivelari foarte fine ale podelei.
Urmeaza montarea lamelelor de parchet. Pachetele de parchet laminat au lungimi de pana la 1.5 m. Ele se vor monta cu latura lunga orientata spre sursa principala de lumina. Astfel, daca in camera exista un singur perete cu geamuri, vom orienta lamela de parchet perpendiculara pe acel perete. Incepem din partea stanga a camerei orientand uluca spre interiorul camerei. Am ajuns la etapa legarii placilor una de alta. Sistemul click2click ( sau dublu click ) are la baza tot ideea de lamba - uluc insa imbinarea se face la un unghi de aproximativ 120 de grade dupa care se aduce la 180 de grade. Aceste profile se imbina fara a mai permite apoi desprinderea mecanica. Din acest motiv nu necesita adeziv de fixare si de aici si darea in exploatare este aproape imediata.
Continuam astfel pana la acoperirea intreaga a suprafetei. La margini si colturi se masoara lamelele si se taie corespunzator. Avem grija sa lasam acele rosturi de dilatare prin introducerea penelor de plastic. Am ajuns la montarea plintei. Pe zid se fixeaza o sina de sustinere. Sina o fixam avand sub ea prima folie antivapori. Dupa fixarea sinei taiem folia de PVC. Peste sina prindem plinta de MDF sau PVC. La colturi se folosesc coltare de PVC. Dar bine inteles, scoatem penele distantiere inainte de aceasta operatie.

Parchetul laminat este gata montat si pregatit de utilizare! Intr-adevar, nu mai este nevoie de operatiunile de raschetare sau lacuire. Rezulta de aici atat un pret mai mic al manoperei cat si o durata mai mica de executie a lucrarii. Aspectul este foarte placut, iar rezistenta este asigurata de clasa de incadrare a produsului. Va propunem si cateva sfaturi de intretinere a parchetului laminat . Despre clasificarea din punct de vedere al traficului parchetului laminat intr-un episod urmator de amenajari interioare cu parchet laminat.

Intrebari si raspunsuri despre montarea parchetului laminat dublu click:


Intrebare: Pot pune sub parchet polistiren de 2 cm de culoare verde?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Termoizolatia pardoselii se face cu polistiren extrudat (este mai dens si are o rezistenta mai mare la compresiune decat cel expandat) cu grosimi intre 3 si 5 cm - indiferent de culoare, important este sa fie extrudat - intr-un strat sau in 2 straturi (caz in care placile de polistiren trebuie asezate astfel incat imbinarea a 2 placi din stratul superior sa nu fie exact peste cea a stratului inferior, ci sa pice la jumatatea unei placi).
Peste suprafata izolata cu polistiren extrudat se poate turna o sapa de egalizare de minim 45 mm sau o sapa autonivelanta a carei grosime se alege in functie de nivelul final la care trebuie sa ajunga pardoseala.

Intrebare: Parchetul laminat se poate monta peste o podina veche, in stare buna?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Daca este in stare buna, da.

Intrebare: Am montat parchet laminat intr-o camera si s-a umflat - de ce si ce s-a intinplat?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Posibile cauze sunt umezeala sau faptul ca n-ati lasat rost langa perete (nu trebuie sa fie lipit exact, ci lasat cam 1 cm spatiu, care se acopera cu plinta, care si ea trebuie sa permita aerului sa iasa de sub parchet, pentru ca acesta sa respire)

Intrebare: Daca vreau sa pun parchet, sub pun polistiren de 3 cm extrudat si peste pun parchetul laminat, fara a mai turna vreo sapa sau ceva adeziv, pot avea ceva probleme mai tarziu ?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Sapa se pune pentru nivelarea suprafetei. Daca aveti o suprafata perfect plana, puteti sari peste aceasta etapa. Cat despre adezivi, puteti alege un parchet a carui montare nu necesita adeziv.

Intrebare: Culoarea parchetului depinde de culoarea usilor? Cum ar trbui sa fie: mai inchis sau mai deschis?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Teoretic, intr-o camera in care vrei sa fii cu picioarele pe pamant, pardoseala trebuie sa fie mai inchisa decat plafonul (invers iti da o senzatie ciudata, ca si cum ti-ar sta plafonul in cap - decat daca plafonul este foarte sus, ca in vechile case boieresti); peretilor nu li se aplica neaparat aceeasi regula, depinde de atmosfera pe care vrei sa o creezi. Si acest lucru este valabil si pentru mobilier sau usi. Trebuie analizata incaperea ca un tot unitar, fiecare element are rolul lui, si nu pot fi analizate scoase din context.

Intrebare: Am scos parchetul vechi, care era mucegait, si s-a turnat sapa de aprox 7cm- acum 2 saptamani- era nevoie ptr indreptare, peste ea s-a turnat un strat de 2 mm sapa autonivelanta chit ca nu trebuia. Vrem sa punem parchet dublu click - intrebarile ar fi - va rog - pot deja sa pun jos parchetul? Planific sa pun o izolatie de 4mm de aluminiu si peste ea polistiren extrudat de 3, dupa care parchetul ce grosime ar fi bine sa aiba (casa veche de 120 de ani intr-o zona umeda rau). Va multumesc foarte mult.
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Daca fundatia este hidroizolata, nu ar trebui sa se infiltreze apa si sa ajunga la parchet. In 2 saptamani sigur s-a uscat sapa, deci puteti monta parchetul. Polistirenul extrudat trebuie sa fie minim de 2 cm, cu cat mai gros cu atat mai bine. Iar parchetul ar trebui ales tratat pentru a fi rezistent la umezeala, mai ales daca urmeaza a fi pus intr-o bucatarie sau baie. Ca grosime, la fel ca in cazul polistirenului, cat mai gros.

Intrebare: Am camera de 5,50m/5m. Cat trebuie sa las distanta de dilatare? Multumesc.
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Spatiul de dilatare trebuie sa aiba cam 8-15mm. Pentru calcularea corecta a spatiului de dilatare, se vor aloca minim 1,5 mm pentru fiecare metru latime parchet. Spatiul de dilatare va fi acoperit ulterior cu plinta (pervaz);

Intrebare: Intrebare de incepatori, doresc sa achizitionez o casa si am dubii in privinta parchetului, atunci cand calc in anumite locuri se simte un gol. Propietarul mi-a motivat ca este abia pus si pana se aseaza mai dureaza putin. Care este cauza reala? Nu a fost bine montat? Se mai poate demonta si repara problema ? Care ar fi solutia ? Va multumesc !
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Nu a fost bine montat. Daca are goluri, in timp o sa scartaie foarte rau in locurile respective. Rezolvarea este sa umpleti golurile respective cu chit. Cum se pot demonta doar placile cu probleme, depinde de tipul de parchet si cum a fost montat. Consultati pe cineva specializat in montarea parchetului.

Intrebare: Cum pot monta parchetul laminat pe diagolala camerei fara prea multe resturi ?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Trasati diagonala si puneti un rand de parchet de-a lungul ei. Restul placilor incepeti prin a le monta intr-unul din capetele diagonalei respective, asa cum incape. Si golurile care raman le umpleti cu placi taiate de parchet in forma exacta. Astfel, taiati cat mai putine placi. Si aveti grija sa lasati rostul intre parchet si perete.

Intrebare: As dori sa stiu cum pot sa indrept un parchet care s-a ondulat pe o portiune mica de la o inundatie?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Scoateti sipca de pe marginea parchetului in zona respectiva, si daca in cateva zile nu se indreapta, contactati un tamplar.

Intrebare: Pot monta parchet laminat peste alt strat de parchet laminat deja existent? Se poate lacuii parchetul laminat si daca da ce recomandati? Multumesc!
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Parchetul laminat nu se lacuieste cu lac pentru lemn normal deoarece ii ataca suprafata. Teoretic, il puteti pune si peste un parchet deja existent, mai ales daca nu necesita lipire. Insa cu conditia ca parchetul de dedesubt sa nu aiba nici o problema, denivelari, etc. Dar totusi eu l-as scoate pe cel vechi, deoarece parchetul trebuie sa fie ventilat, trebuie lasate acele spatii si pe contur, langa pereti, iar parchetul nou pus peste el s-ar putea sa aiba probleme adca nu este ventilat corespunzator, si sa se umfle.

Intrebare: Va rog din suflet sa imi dati un sfat cum pot monta un parchet peste o dusumea din brad, problema este ca sunt denivelari de nivel la suprafata (una mai sus alta mai jos) dusumelei (scandurilor). Ce pot face in situatia aceasta?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Daca denivelarea nu este foarte mare, se poate rascheta dusumeaua.
Altfel, puteti aduce la nivel intreaga suprafata prin marirea sau micsorarea stratului de termoizolatie/fonoizolatie (polistiren extrudat, pluta, etc.) sau a celui de suport (placaj, osb) de sub parchetul ce urmeaza a fi montat.
Alta problema d verificat este neaparat motivul denivelarii dusumelii: daca aceasta a fost pur si simplu montata neglijent, cu grosimi inegale, sau s-a lasat planseul in anumite zone (in cazul caselor, nu la bloc), caz in care se impune o expertiza tehnica si o consolidare a acestuia.

Intrebare: Vreau sa montez parchet laminat peste un parchet de lemn vechi de 30 de ani care e in stare buna, dar prezinta denivelari. Cum as putea corecta denivelarile? Sau trebuie scos parchetul vechi? Va multumesc !
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Daca parchetul vechi nu este umed, si daca este parchet din lemn masiv, se poate rascheta, pentru a fi adus la acelasi nivel, cu o masina de slefuit cu banda sau cu o rindea electrica.

Intrebare: Aunt pe final cu amenajarea casei noi, sapa a fost turnata acum mai bine de 1 luna dar, in 2 decembrie, s-a spart un robinet de sub centrala si s-a inundat casa cu 10 cm de apa. Apa a stat pe sapa cateva ore, maxim 4-5. Intrebarea mea este in cat timp as putea pune parchetul dupa acest moment, respectiv cam in cat timp se va reusca sapa. Mentionez ca am deja incalzire centrala, semineu si 2 dezumidificatoare casnice de 5-6 l fiecare. Va multimesc anticipat pentru raspuns.
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Banuiesc ca parchetul vi-l monteaza cineva specializat, cel putin asa este recomandat. Persoana respectiva trebuie sa aiba un higrometru de sapa, pentru masurarea umiditatii. Sapa trebuie sa fie perfect uscata pentru ca umiditatea sa nu afecteze parchetul. In orice caz, in medie trebuie sa treaca intre o luna si o luna jumate ca o sapa sa se usuce in intregime. In cazul dvs. as zice ca n-ar strica o precautie de 3 saptamani macar.

Intrebare: Pot pune parchet laminat peste linoleul lipit de placa in apartament la etajul 3?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Avand in vedere ca parchetul dublu-click nu necesita lipirea cu adeziv, se poate monta si peste linoleum, cu conditia sa respectati intocmai instructiunile de montare a parchetului.

Intrebare: As vrea sa-mi pun parchet laminat in dormitor - motarea usii cand sa o fac, inainte sau dupa ce pun parchetul? Usa nu stiu cum sa o fac cu prag, sau fara prag? Cum ar fii mai bine sa fie: cu prag sau fara prag? Sa fie o continuitate a parchetului si in hol?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Parchetul se monteaza la urma, dupa montari de usi, ferstre si zugraveli, pentru a evita deteriorarea lui in timpul lucrarilor. In ceea ce priveste pragul, daca alegeti modelul fara prag, trebuie sa aveti grija la masurarea dimensiunilor, sa nu ramana spatiu prea mare sub usa dupa montare, deoarece va fi inestetic. De obicei pragul se pune cand se intalnesc 2 tipuri diferite de finisaje la pardoseala. Deci in cazul dvs. puteti opta pentru varianta fara prag. Doar daca considerati cumva ca se poate forma curent pe sub usa, atunci puteti monta o usa cu prag.

Intrebare: Se poate pune parchet laminat peste pardoseala de brad?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Nu vad de ce nu s-ar putea, cu conditia sa urmati intocmai pasii corecti de montare.

Intrebare: Am turnat sapa de 6 cm la un imobil nou construit.sSapa a fost semiumeda clasica (nisip, ciment, putina apa) si turnata in prima decada a lunii noiembrie 2011. Doresc sa montez parchetul la inceputul lunii februarie. Considerati ca sapa s-a uscat indeajuns sau sa mai astept? De mentionat ca imobilul nu a fost incalzit cu vreo sursa de caldura in aceasta perioada.
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Puteti monta parchetul fara probleme si acum daca doriti. Sapa a avut o perioada suficient de mare pentru a se usca. A fost in interior, si, desi temperaturile au fost scazute, ea a avut timp sa se intareasca suficient.

Intrebare: As dori sa lipesc intr-o camera de apartament parchet laminat pe perete cu adeziv sika bond. Care ar fi procedura si cum se comporta acesta in timp? Va multumesc.
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Nu m-am intalnit cu aceasta situatie, ca sa stiu cum se va comporta in timp un parchet pe perete. De ce nu va orientati catre un lambriu sau un placaj PVC? Puteti gasi o varietate mare de culori.

Intrebare: Polistirenul extrudat de 3 sau 5 cm se lipeste de beton cand se monteaza parchetul laminat dublu click?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) :
Nu este nevoie neaparat sa-l lipiti. Va fi presat de parchet, nu se va misca nicaieri. Doar daca vreti sa fiti sigur, in timpul montajului, ca nu se deplaseaza bucatile de polistiren.

Intrebari si Raspunsuri despre Cum se Monteaza Parchetul Laminat Dublu Click

   

Share

Va amenajati casa si aveti nevoie de sfatul unui specialist?

Adresati o intrebare de design interior doamnei arh. Cristiana
La intrebarile despre instalatii termice si sanitare, va raspunde dl.
ing. Ionita Cristian
La intrebarile de amenajari interioare si constructii va raspunde domnul Nicolae

Scrieti intrebarea dvs. in spatiul de mai jos:
E-mail:
Intrebare:
Incarcare poze (optional):
Dimensiune maxima fisier: 300 KBVerificati textul scris

Ultimele comentarii pe forum
un comentariu in:
As dori sa intru in contact cu specialisti care pot monta parchet pe o scara interioara

un comentariu in:
Pot folosi o sapa autonivelanta sau de egalizare pentru a repara trotuarul de langa casa?

un comentariu in:
Pot folosi o sapa autonivelanta sau de egalizare pentru a repara trotuarul de langa casa?

un comentariu in:
Pot pune in living perdele de modele diferite, daca am o usa si un geam?

un comentariu in:
As dori sa intru in contact cu specialisti care pot monta parchet pe o scara interioara

un comentariu in:
Ce culoare sa-mi aleg mobila pentru o bucatarie lunga si ingusta?

un comentariu in:
Ce culoare sa aleg pentru a accesoriza o baie gri cu alb?

un comentariu in:
Ce trebuie sa pun intre peretii din osb ai mansardei si siding, pentru a o izola mai bine?

un comentariu in:
Estimare costuri pentru montare acoperis cu lemnarie si tabla

un comentariu in:
Cat costa manopera pentru un gard de 250 ml cu stalpi de beton si zidarie BCA?

un comentariu in:
Estimare costuri pentru montare acoperis cu lemnarie si tabla

un comentariu in:
Ce culoare sa aleg pentru pereti din dormitor?