renovat.ro

Acasa » Fosa septica din caramida sau beton »

Fosa septica din caramida sau beton


In multe zone din tara si/sau in apropierea oraselor nu exista canalizare. Daca dorim sa avem in casa instalatii sanitare "la zi" adica apa curenta si scurgere WC avem nevoie de canalizare.

Canalizare fosa septica
Fosa septica din caramida sau beton

Linkuri sponsorizate
Galerie poze
  • Canalizare fosa septica

Share daca va place

Galerie pozeO solutie larg adoptata este construirea unei fose septice din beton sau caramida.

In limbaj popular aceste fose septice sunt cunoscute sub numele de "hazna cu vidanja". A vidanja este actiunea de curatare a unei gropi sapate in pamant in care se deverseaza ape uzate menajere. Problema deversarii acestor ape direct in pamant este ca vor polua in mod direct panza freatica de apa potabila.

Pentru a rezolva aceasta problema, a aparut solutia unei fose zidite si hidroizolate. Haideti sa vedem cum se face aceasta fosa. Mai intai se sapa o groapa patrata sau rotunda. Se monteaza armatura de fier dupa forma unui bazin. Se pune cofrag in jurul armaturii peretilor si se toarna beton. In partea de sus a unei laturi se prevede intrarea tevii de canalizare care colecteaza toata apa reziduala din casa. Dupa uscare ( aproximativ o spatamana ) se trece la urmatoarea etapa. Se hidroizoleaza pe interior bazinul astfel realizat atat pe pereti cat si in partea de jos. Putem folosi bitum sau un alt hidroizolator. Dupa uscare se zideste pe interior cu caramida. Acest ultim strat are rol de protectie mecanica a hidroizolatiei. Aceste operatii fiind realizate trecem la turnarea plafonului bazinului. Tehnica este aceeasi ca la tunarea placii unui etaj pentru o casa. In plafon se lasa o fanta de acces si vidanjare care va fi acoperita cu un capac metalic de canalizare. Periodic, la umplerea bazinului de colectare, vom apela la serviciile unei firme de vidanjare.

Acestia sunt in mare pasii de realizare a unei fose septice din beton si caramida. Piata de profil ofera acum si solutii de fose septice din polipropilena cu decantarea apei si purificarea ei pana la un nivel acceptabil pentru deversarea in natura. Dar despre aceste solutii intr-un episod urmator de amenajari exterioare si constructii de case.

Intrebari si raspunsuri despre fosa septica:

Intrebare: Fosa este situata la 10-12m de baie, si totusi miroase in baie si iarna si vara, de ce? Cum sa procedez?

Raspuns: Am mai discutat despre mirosul urat al tevilor din baie si spuneam ca o sursa ar putea fi depunerile de pe racordul flexibil al sifonului de scurgere. Rolul sifonului este acela de a realiza un tampon de apa, care sa impiedice patrunderea mirosului in baie. De aceea, la scurgere se foloseste fie sifon clasic, fie racord flexibil, care se aseaza in asa fel incat sa formeze o bucla care sa retina o cantitate de apa suficienta pentru a realiza aceasta izolatie. Solutia - racordul sau sifonul trebuie curatat sau chiar inlocuit. Puteti urmari cum se face demontarea racordului flexibil , curatarea sifonului de la chiuveta de baie si montarea sifonului de scurgere in cateva materiale ilustrate pas cu pas in sectiunea de Instalatii Sanitare.

Pentru mai multe informatii privind posibilele cauze si solutii pentru aceasta problema, va recomandam articolul miros fosa septica.

Intrebare: Cat costa?

Raspuns: Costul depinde de marimea fosei. Pentru materiale, se va calcula grosimea peretilor si se va obtine volumul de beton necesar. Apoi, contactand furnizorii de beton gata preparat, obtineti un pret. In plus, trebuie realizata armatura de fier-beton. Si aici nu exista un pret fix. Contactati un inginer specializat in rezistenta materialelor, care va dimensiona cantitatea de fier-beton si veti afla cat fier beton trebuie sa cumparati. Contactati depozitele de materiale si aflati pretul. Nu uitam de hidroizoltia de bitum (la galeti) si de caramida. In final, mai aveti nevoie si de mana de lucru. Pentru o fosa obisnuita o echipa de 2 oameni timp de 1-2 saptamani va realiza lucrarea. Pentru aceasta, contactati firmele de constructii pentru o cotatie. De ce va indrumam sa contactati direct firmele pentru preturi? Pentru ca piata este in continua miscare si ceea ce este valabil astazi in materie de costuri poate fi depasit a doua zi.

Intrebare: care e dimensiunea ideala pt o fosa?

Raspuns: Volumul fosei trebuie calculat in functie de urmatoarele aspecte: cate persoane vor folosi baia pe zi, daca se gateste, cate zile pe an este folosita casa si de cate ori pe an suntem dispusi sa chemam serviciul de vidanjare. Daca va ganditi la cat poate lua odata o vidanja, aici sunt vidanje de pana la 5000l (5t). In mod uzual, o persoana foloseste pe zi in medie 60-80 l apa rece la WC si pentru spalare, 30-50 l apa calda menajera. Inmultiti apoi cu numarul de zile pe luna locuite si cu numarul de persoane. De exemplu, daca dimensionati fosa la 3 mc (3000 l), veti putea folosi echivalentul a 33 zile - persoana.

Intrebare: La cati metri de fantana se poate face o fosa septica betonata ? (peretii si fundul fosei sunt turnate din beton ). Va multumesc.

Raspuns : Legal, daca este fantana publica, 50m. Daca fantana este a dvs., atunci 20m minim, si fosa sa fie sapata mai jos decat nivelul apei freatice care alimenteaza fantana.

Intrebare: Cum se procedeaza daca panza freatica e foarte sus? Ce fel de fosa e necesara, prin cea zidita iese apa din pamant?

Raspuns: Cred ca o fosa din beton cu niste pereti suficient de grosi nu ar mai permite apei sa treaca prin pereti. Mai ales daca este hidroizolata. Va rog sa consultati un inginer instalator, el va sti cel mai bine ce este de facut in aceste situatii.

Intrebare: Scurgerea de la baie pana la hazna de cati metri trebuie sa fie? Este o problema daca are cam 35 de metri? Scurgerea sa fie mai lenta ? Ma refer la vc, sau poate fi si la distanta de 6 metri? Nu or sa intre mirosuri in baie? Vecinul meu are teava de scurgere la 5 metri de fantana mea. Este vreo problema, se poate deversa ceva in fantana? Asa am cumparat casa. Haznaua trebuie sa aiba beton si jos? Multumesc mult, o seara buna.

Raspuns:

1. scurgerea de la baie pana la hazna, daca are panta si s-a respectat cotatia de scurgere, este ok.

2. poate sa aiba si 6 m si 50 m.

3. miros in baie o fie daca nu aveti sifon de paroseala cu garda de apa SAU un canal colector care este pozitionat intre hazna si casa.

4. daca teava de scurgere este etansa, nu are scurgere si se varsa direct in hazna, ok nu este nici un pericol.

5. haznalele trebui sa aiba pereti, tavan si podea din beton armat cu fier beton si plasa de buzau.

Intrebare: Care este inclinatia corecta a tevii de scurgere catre hasna? Multumesc!

Raspuns :Intre 1mm-3mm la 1 metru de canalizare in functie de natura pamantului sau terasamentului.


Linkuri sponsorizate

Recomandari articole: apa si canalizare, constructii,

‹‹ Montarea polistirenului expandat sau extrudat la exterior

Culori la moda in 2015 in amenajarile interioare ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul Raspunsuri si comentarii
marian- postat la 08 Feb 2016, 12:14

BUNA ZIUA!AM UN VECIN CARE ARE HAZNAUA UNDEVA LA 6 METRI DE FANTANA MEA.PROBLEMA ESTE CA APA ESTE MAI TOT TIMPUL GALBENA.E POSIBIL CA APA SA FIE AFECTATA

sov- postat la 12 Mar 2017, 16:15

La intrebarea de mai sus : "care este inclinatia corecta a tevii de scurgere catre hasna" , ati raspuns ca intre 1-3 mm.
Corect nu e intre 1-3 CM?

sov- postat la 12 Mar 2017, 16:16

Panta de 1-3 mm? sau CM ati vrut sa spuneti?

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Intrebari pe forum
Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro