Constructii case

Vizitati pagina pe Google+, apoi un Follow, va rugam
  FORUM - INTREBARI CITITORI
  Modele si idei
  Lista firme (NOU!)
  DIRECTOR WEB | AMENAJARI
  PARTENERI
  TERMENI SI CONDITII
  SOLUTIA MEA
  INTREBARI SI RASPUNSURI
AMENAJARI INTERIOARE
  Dormitoare  
  Livinguri  
  ACCESORII AMENAJARI  
  ACCESORII BAIE  
  AER CONDITIONAT  
  AMENAJARI APARTAMENTE  
  AMENAJARI BAIE
POZE
 
  ARTICOLE AMENAJARI INTERIOARE  
  CALORIFERE SI INSTALATII TERMICE  
  CAZI DE BAIE  
  CORPURI DE ILUMINAT  
  COVOARE SI MOCHETE  
  DECORATIUNI INTERIOARE  
  DESIGN INTERIOR  
  FILTRU APA  
  GIPS CARTON SI TAVANE FALSE  
  GRESIE SI FAIANTA  
  INSTALATII SI OBIECTE SANITARE  
  LEGILE FIZICII IN AMENAJARILE INTERIOARE  
  PARCHET SI PARDOSELI  
  PERDELE SI DRAPERII
  RENOVARE BUCATARIE  
  REPARATII  
  SCARI INTERIOARE
SI EXTERIOARE
 
  SCULE SI UNELTE  
  TERMOPANE, TAMPLARIE PVC, AL  
  USI DE INTERIOR SI EXTERIOR  
  ZUGRAVELI INTERIOARE  
MOBILIER
  CANAPELE  
  MOBILA  
  MOBILA BUCATARIE | MODELE  
  MOBILA DORMITOR  
  MOBILA HOL
  MOBILA LIVING SI SUFRAGERIE  
  MOBILIER BAIE
  MOBILIER BIROU  
  MOBILIER COPII  
  MONTAJ SI REPARATII MOBILA  
CONSTRUCTII
  CASE DE LEMN  
  CONSTRUCTII CASE SI VILE  
  IZOLATII TERMICE  
  MATERIALE DE CONSTRUCTII  
AMENAJARI EXTERIOARE
  GRADINI  
  PISCINE  
  RIGOLE

 


17 ianuarie 2012 > Fosa septica din caramida sau beton
Canalizare fosa septica
In multe zone din tara si/sau in apropierea oraselor nu exista canalizare. Daca dorim sa avem in casa instalatii sanitare "la zi" adica apa curenta si scurgere WC avem nevoie de canalizare. O solutie larg adoptata este construirea unei fose septice din beton sau caramida.

In limbaj popular aceste fose septice sunt cunoscute sub numele de "hazna cu vidanja". A vidanja este actiunea de curatare a unei gropi sapate in pamant in care se deverseaza ape uzate menajere. Problema deversarii acestor ape direct in pamant este ca vor polua in mod direct panza freatica de apa potabila.
Pentru a rezolva aceasta problema, a aparut solutia unei fose zidite si hidroizolate. Haideti sa vedem cum se face aceasta fosa. Mai intai se sapa o groapa patrata sau rotunda. Se monteaza armatura de fier dupa forma unui bazin. Se pune cofrag in jurul armaturii peretilor si se toarna beton. In partea de sus a unei laturi se prevede intrarea tevii de canalizare care colecteaza toata apa reziduala din casa. Dupa uscare ( aproximativ o spatamana ) se trece la urmatoarea etapa. Se hidroizoleaza pe interior bazinul astfel realizat atat pe pereti cat si in partea de jos. Putem folosi bitum sau un alt hidroizolator. Dupa uscare se zideste pe interior cu caramida. Acest ultim strat are rol de protectie mecanica a hidroizolatiei. Aceste operatii fiind realizate trecem la turnarea plafonului bazinului. Tehnica este aceeasi ca la tunarea placii unui etaj pentru o casa. In plafon se lasa o fanta de acces si vidanjare care va fi acoperita cu un capac metalic de canalizare. Periodic, la umplerea bazinului de colectare, vom apela la serviciile unei firme de vidanjare.

Acestia sunt in mare pasii de realizare a unei fose septice din beton si caramida. Piata de profil ofera acum si solutii de fose septice din polipropilena cu decantarea apei si purificarea ei pana la un nivel acceptabil pentru deversarea in natura. Dar despre aceste solutii intr-un episod urmator de amenajari exterioare si constructii de case.

Intrebari si raspunsuri despre fosa septica:

Intrebare: Fosa este situata la 10-12m de baie, si totusi miroase in baie si iarna si vara, de ce? Cum sa procedez?
Raspuns: Am mai discutat despre mirosul urat al tevilor din baie si spuneam ca o sursa ar putea fi depunerile de pe racordul flexibil al sifonului de scurgere. Rolul sifonului este acela de a realiza un tampon de apa, care sa impiedice patrunderea mirosului in baie. De aceea, la scurgere se foloseste fie sifon clasic, fie racord flexibil, care se aseaza in asa fel incat sa formeze o bucla care sa retina o cantitate de apa suficienta pentru a realiza aceasta izolatie. Solutia - racordul sau sifonul trebuie curatat sau chiar inlocuit. Puteti urmari cum se face demontarea racordului flexibil , curatarea sifonului de la chiuveta de baie si montarea sifonului de scurgere in cateva materiale ilustrate pas cu pas in sectiunea de Instalatii Sanitare.
Pentru mai multe informatii privind posibilele cauze si solutii pentru aceasta problema, va recomandam articolul miros fosa septica.

Intrebare: Cat costa?
Raspuns: Costul depinde de marimea fosei. Pentru materiale, se va calcula grosimea peretilor si se va obtine volumul de beton necesar. Apoi, contactand furnizorii de beton gata preparat, obtineti un pret. In plus, trebuie realizata armatura de fier-beton. Si aici nu exista un pret fix. Contactati un inginer specializat in rezistenta materialelor, care va dimensiona cantitatea de fier-beton si veti afla cat fier beton trebuie sa cumparati. Contactati depozitele de materiale si aflati pretul. Nu uitam de hidroizoltia de bitum (la galeti) si de caramida. In final, mai aveti nevoie si de mana de lucru. Pentru o fosa obisnuita o echipa de 2 oameni timp de 1-2 saptamani va realiza lucrarea. Pentru aceasta, contactati firmele de constructii pentru o cotatie. De ce va indrumam sa contactati direct firmele pentru preturi? Pentru ca piata este in continua miscare si ceea ce este valabil astazi in materie de costuri poate fi depasit a doua zi.

Intrebare: care e dimeniunea ideala pt o fosa?
Raspuns: Volumul fosei trebuie calculat in functie de urmatoarele aspecte: cate persoane vor folosi baia pe zi, daca se gateste, cate zile pe an este folosita casa si de cate ori pe an suntem dispusi sa chemam serviciul de vidanjare. Daca va ganditi la cat poate lua odata o vidanja, aici sunt vidanje de pana la 5000l (5t). In mod uzual, o persoana foloseste pe zi in medie 60-80 l apa rece la WC si pentru spalare, 30-50 l apa calda menajera. Inmultiti apoi cu numarul de zile pe luna locuite si cu numarul de persoane. De exemplu, daca dimensionati fosa la 3 mc (3000 l), veti putea folosi echivalentul a 33 zile - persoana.

Intrebare: La cati metri de fantana se poate face o fosa septica betonata ? (peretii si fundul fosei sunt turnate din beton ). Va multumesc.
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Legal, daca este fantana publica, 50m. Daca fantana este a dvs., atunci 20m minim, si fosa sa fie sapata mai jos decat nivelul apei freatice care alimenteaza fantana.

Intrebare: Cum se procedeaza daca panza freatica e foarte sus? Ce fel de fosa e necesara, prin cea zidita iese apa din pamant?
Raspuns (arh. Irina Ungureanu) : Cred ca o fosa din beton cu niste pereti suficient de grosi nu ar mai permite apei sa treaca prin pereti. Mai ales daca este hidroizolata. Va rog sa consultati un inginer instalator, el va sti cel mai bine ce este de facut in aceste situatii.

Intrebare: Scurgerea de la baie pana la hazna de cati metri trebuie sa fie? Este o problema daca are cam 35 de metri? Scurgerea sa fie mai lenta ? Ma refer la vc, sau poate fi si la distanta de 6 metri? Nu or sa intre mirosuri in baie? Vecinul meu are teava de scurgere la 5 metri de fantana mea. Este vreo problema, se poate deversa ceva in fantana? Asa am cumparat casa. Haznaua trebuie sa aiba beton si jos? Multumesc mult, o seara buna.
Raspuns (ing. Ionita Cristian):
1. scurgerea de la baie pana la hazna, daca are panta si s-a respectat cotatia de scurgere, este ok.
2. poate sa aiba si 6 m si 50 m.
3. miros in baie o fie daca nu aveti sifon de paroseala cu garda de apa SAU un canal colector care este pozitionat intre hazna si casa.
4. daca teava de scurgere este etansa, nu are scurgere si se varsa direct in hazna, ok nu este nici un pericol.
5. haznalele trebui sa aiba pereti, tavan si podea din beton armat cu fier beton si plasa de buzau.

Intrebare: Care este inclinatia corecta a tevii de scurgere catre hasna? Multumesc!
Raspuns (ing. Ionita Cristian):
Intre 1mm-3mm la 1 metru de canalizare in functie de natura pamantului sau terasamentului.

   

Share

Va amenajati casa si aveti nevoie de sfatul unui specialist?

Adresati o intrebare de design interior domnului arh. Razvan Berindei
La intrebarile despre instalatii termice si sanitare, va raspunde dl.
ing. Ionita Cristian
La intrebarile de amenajari interioare si constructii va raspunde NZarh - birou individual de arhitectura

Scrieti intrebarea dvs. in spatiul de mai jos:

E-mail:
Intrebare:
Incarcare poze (optional):
Dimensiune maxima fisier: 300 KBVerificati textul scris

Ultimele comentarii pe forum

Florian: Nu izoleaza acele gleturi si vopsele. Cititi sepecificatiile lor si apoi faceti o compratie cu specificatiile unui politiren. Vedeti ca este mult marketing la aceste vopsele cu izolatie termica pentru
continuare...


Adriana Zarnescu: Buna ziua, va rog sa aveti amabilitatea sa-mi spuneti daca gleturile si vopselele termoizolante de interior sunt eficiente in sensul izolarii termice. Doresc o alta parere, pe langa cea aproducatori
continuare...


Adriana : Imi cer scuze pentru insistenta. Doar pentru aceasta iarna, pentru a creste temperatura in caamera respectiva.Are efectul acesta? Multumesc. O zi placuta!
continuare...


Elena V.: Pentru sufragerie puteti alege intre vernil dulce+ alb in combinatie, doi cu doi pereti sau crem, cum preferati dvs.; iar perdeaua poate fi alba sau roz foarte, foarte dulce, uni, material delicat, ge
continuare...


Vasile N.: Pentru protejarea peretilor puteti folosi pentru tencuiala decorativa exterioara”Emex Aqua Protect” pentru cateva caracteristici esentiale: respinge apa, rezista la inghet si diferente de temperatura,
continuare...


Elena V.: Pentru ca exista acel bar pe colt, de culoare neagra, in functie de acesta trebuie sa reganditi designul si coloritul interior. Cred ca in acel spatiu ar fi bine sa alegeti mobila wenge, eventual cu c
continuare...


Elena V.: Da, se poate aplica pe tot peretele, dar nu va fi prea eficienta pentru izolarea termica dorita. Daca este doar provizoriu, atunci e bine!
continuare...


Elena V.: In acest caz sunt doua reguli de baza: culori deschise si eficienta maxima. Amplasati pe coltul peretelui cu usa de la balcon o canapea cu o parte fixa(spre balcon) si o parte extensibila care asigura
continuare...


Elena V.: In acest caz va puteti orienta spre perdea uni alba, care sa cada in falduri bogate (se considera o data si jumatate latimea ferestrei) sau o nuanta crem, culoarea untului. Pentru stikerul decorativ v
continuare...


Elena V.: Acest tip de vopsea (stucco venetiano) aplicat pentru pereti interiori nu este recomandata in medii umede. Exista, dar pentru fatade si trebuie aplicata de catre mesteri specializati, iar costurile su
continuare...


Badea: Buna ziua, As avea nevoie si eu de cateva sfaturi legate de alegerea culorilor pentru o sufragerie, pentru locul de servire a mesei si pentru bucatarie. In sufragerie am o canapea maro (de genul culo
continuare...


Elena V.: Da, plasa de constructie se aplica peste polistiren! Tencuiala pentru exterior este recomandat sa fie rezistenta, sa tina praful la distanta, sa poata fi aplicata cu usurinta pe suport. In acest sens
continuare...

Abonati-va pentru ultimele noutati in amenajari interioare!

...in fieacare zi direct pe e-mail

Introduceti adresa de email:


Vei primi imediat un email pentru validarea adresei tale de email. Nu uita sa il validezi!


...sau un vot google