renovat.ro

» » » » » »


Teava de scurgere WC


Repararea unei scurgeri de WC nu mai este asa grea atunci cand stim ce avem de facut. Din gama obiectelor sanitare, WC-ul se poate defecta si pot aparea fisuri in masa de portelan.

Obiecte sanitare teava scurgere WC inainte
Teava de scurgere WC

Galerie poze
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC inainte
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC spate
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC demontat
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC demontare teava veche
Galerie poze
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC taiere
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC demontare
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC teava veche
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC veche
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC demontata
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC noua adeziv
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC noua
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC fixare
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC potrivire dimensiune
  • Obiecte sanitare  teava scurgere WC burduf
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC burduf teava
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC vaselina
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC montare
  • Obiecte sanitare teava scurgere WC gata





Atunci trebuie sa intervenim si sa il inlocuim.

WC-ul de inlocuit si reparat
WC-ul de inlocuit si reparat

Si daca teava de scurgere este facuta cu pozitie fixa, avem nevoie sa demontam teava veche si sa montam o scurgere de WC flexibile. Scurgerile de PVC flexibile sunt larg folosite la obiectele sanitare din bai sau chiuvetele din bucatarii .

Identificarea scurgerii la obiectele sanitare
Identificarea scurgerii la obiectele sanitare

Mai intai se demonteaza WC-ul din teava veche de scurgere. Daca tragem usor de el va iesi destul de repede. Trebuie de asemnea sa demontam daca exista suruburile/prezoanele de prindere a WC-ului in pardoseala.

Demontarea WC-ului
Demontarea WC-ului

Demontarea tevii de scurgere a vasului de toaleta

Urmeaza o parte o etapa pentru care avem nevoie de niste manusi de protectie de plastic de unica folosinta. Intervenim cu uneltele de taiere. Cu o panza de bomfaier taiem lasand 10 cm in afara zidului teava de scurgere.

Folosirea unei unelete de taiere, panza de bomfaier si a manusilor de protectie de unica folosinta
Folosirea unei unelte de taiere, panza de bomfaier si a manusilor de protectie de unica folosinta

Aceasta taiere cu panza de bomfaier ne va ajuta sa scoatem teava ramasa din conectarea ei la coloana principala de scurgere. Coloana principala de scurgere este verticala si are la nivelul podelei o mufa de conectare.

Finalizarea taierii cu panza de bomfaier
Finalizarea taierii cu panza de bomfaier

Incepem si taiem pe verticala segmentul de teava PVC de scurgere pana ajungem la mufa din coloana.

Taiere teava PVC pe verticala pana la scurgerea de coloana
Taiere teava PVC pe verticala pana la scurgerea de coloana

Mufa de conectare pentru teava de scurgere WC

Pe verticala facem doua taieturi. Partea de teava care intra in mufa va fi taiata - crestata - usor cu bomfaierul astfel incat sa nu taiem si din mufa.

Taierea segmentului din mufa
Taierea segmentului din mufa

Taiand astfel, extragem un parte din teava din mufa care a fost la vremea ei lipita. Daca tragem direct riscam sa miscam teava de coloana si sa apara fisuri si apoi scurgeri la nivelul mufei care este tot din PVC. Daca teava de coloana era metalica, puteam trage mai linistiti de segmentul ramas in mufa.

Extragerea segmentului de teava PVC
Extragerea segmentului de teava PVC

Reusim astfel sa ajungem la mufa de conectare a tevii de scurgere in coloana principala.

Finalizarea demontarii tevii PVC de scurgere a WC-ului
Finalizarea demontarii tevii PVC de scurgere a WC-ului


Aplicarea de silicon sanitar la teava de scurgere WC

Pregatim noul segment de teava PVC in care vom introduce racordul flexibil. Putem folosi adeziv de PVC sau silicon sanitar atunci cand tevile intra un pic fortat si suprafetele sunt uscate. Punem silicon cu dispozitivul de presare a tubului.

Aplicarea unui strat de silicon sanitar Ceresit sau adeziv pe teava PVC
Aplicarea unui strat de silicon sanitar Ceresit sau adeziv pe teava PVC

Intindem uniform stratul de silicon pe toata suprafata tevii care va intra in mufa de racordare.

Uniformizarea stratului de silicon
Uniformizarea stratului de silicon

Introducem teava astfel pregatita in scurgerea de coloana.

Fixarea tevii PVC in scurgerea de coloana
Fixarea tevii PVC in scurgerea de coloana

Racord flexibil pentru scurgere WC

Urmeaza pregatirea racordului flexibil. Racordul flexibil se conecteaza la un capat la WC iar la celalalt capat la o teava de scurgere. Ele sunt facute sa se poata conecta la tevi PVC cu dimensiuni de 110 sau 120 mm diametru. Ca sa dam o solutie flexibila si cu intretinere usoara, vom adauga la scurgerea flexibila un segment de PVC care ne va usura conectare si etanseizarea.
Asadar taiem un capat de teava PVC de 30 de cm.

Montare Racord Flexibil
Montare racord flexibil

Pe racordul flexibil cu aspect de burduf aplicam silicon sanitar sau adeziv Montage Kit ( este un adeziv gen prenadez care asigura o lipire durabila si etansa )

Aplicare adeziv pe racordul flexibil burduf
Aplicare adeziv pe racordul flexibil burduf

Introducem racordul flexibil astfel pregatit in segmentul de teava PVC taiat anterior.
Introducerea racordului in teava PVC
Introducerea racordului in teava PVC


Conectarea tevilor PVC la scurgerea WC-ului

Am ajuns la ultima etapa. Dupa ce se usuca ansamblul racord flexibil - teava PVC ne pregatim sa conectam tevile de PVC. Ele au un sistem de etanseizare la imbinare prin garnituri de cauciuc. Pentru o intruoducere usoara, ungem teava care intra cu ulei sau vaselina.

Ungerea tevii de scurgere
Ungerea tevii de scurgere


Montam tevile una in alta fiind atenti sa nu deformam garnitura de cauciuc care este fixata de teava cu diametru mai mare.

Montarea tevilor de PVC
Montarea tevilor de PVC

Cam asta a fost. Am pregatit noul racord de scurgere al WC-ului. Conectarea obiectelor sanitare la scurgere este mai flexibila si mai durabila, iar amenajarea baii a mai trecut de o etapa importanta.

Teava de scurgere pregatita pentru montarea obiectelor sanitare
Teava de scurgere pregatita pentru montarea obiectelor sanitare

Intrebari si raspunsuri despre teava de scurgere WC:

Intrebare: M-ar interesa daca burduful de wc este si mai scurt ca sa poata fi adaptat mai aproape de perete.
Raspuns: Exista si un racord foarte scurt care are forma de excentric. Dezavantajul este ca nu este flexibil si trebuie o pozitie foarte precisa a vasului de WC fata de teava de scurgere. In trecut, se folosea metoda "modelarii" la cald a tevii de PVC. Aici apare problema rigiditatii ansamblului creat. Vasul de WC poate sa mai aiba un mic joc si atunci apar scurgeri intre vas si teava de racord.

Intrebare: Nu mi se mai goleste apa din wc. Nu este infundata teava. Se formeaza ca o perna de aer si wc-ul ramane plin de apa. Ce trebuie sa fac? Va multumesc.
Raspuns:Trebuie sa verificati doua lucruri. Mai intai sa vedeti daca teava comuna de scurgere are aerisire. Al doilea ar fi daca vecinii au cumva teava infundata, ceea ce poate cauza problema dvs. Pentru mai multe informatii, va recomanda si articolele miros urat tevi baie si miros fosa septica    

Intrebare: Am la WC un astfel de racord, dar acesta intra direct in coloana. Siliconul pus la inceput de cei care au renovat s-a degradat si au aparut tot felul de scurgeri si morosuri. As dori sa schimb racordul ca sa rezolv aceste probleme. Ce-mi recomandati: racordul flexibil sau teava fixa? Si ce adezivi sa folosesc ca sa etansez imbinarea ?
Raspuns: In alegerea racordului trebuie sa tineti seama de faptul ca vasul de WC nu ramane perfect nemiscat tot timpul. In general, apare un joc, iar micile miscari sunt preluate mai bine de un racord flexibil. Teava fixa formeaza un ansamblu rigid, ce va fi afectat de miscarile vasului de WC, putand aparea fisuri la imbinari. Cat despre adeziv, va recomandam Montage Kit sau un adeziv gen prenadez care sa asigure o lipire durabila si etansa. Puteti vedea cum se aplica adezivul in articolul de mai sus

Intrebare: Si eu am o mare problema cu baia. Stau intr-o vila noua la etajul 3 (ultimul etaj). De cand m-am mutat, in baie este un miros insuportabil. Initial, si vecinii au avut aceeasi problema, asa ca ne-au montat la toti un fel de aerisire, adica langa scurgerea de la wc au mai pus un tub (cu diametrul cam cat scurgerea de la wc) care are o supapa. La vecini se pare ca a rezolvat problema, la mine nu. Au veni vreo 4 mesteri si nimeni nu stie ce sa faca. Mirosul se simte tot timpul, nu doar cand trag apa. Ce pot sa va spun este ca mai am un sifon in pardoseala, pe acolo se scurge apa de la chiuveta. Mirosul vine doar de la wc, dar nu imi pot da seama daca este aerisirea sau scurgerea. Ar mai fi ceva, cand torn apa in wc, se aude incet cum se scurge, nu stiu daca e important. O alta problema este ca se infunda scurderea destul de des, cam o data pe luna, in conditiile in care nu se arunca hartie sau altceva in wc. Nu ma pricep la instalatii, dar v-am spus cam tot ce s-a intamplat. Unul din mesteri a sugerat sa monteze o teava de aerisire pe care sa o scoata, prin perete, afara din apartament. Credeti ca asta este solutia? Dati-mi, va rog, niste idei, poate reusesc sa gasesc un instalator bun.
Raspuns: In principiu, cauza mirosului din baie este ca, pe undeva, mirosul se intoarce pe teava de scurgere: prin aerisitor, prin sifonul de pardoseala sau prin sifonul chiuvetei ori al cazii (daca aceasta nu se scurge in sifonul de pardoseala) sau prin WC daca depresiunea este foarte puternica.
Mai intai verificati functionarea aerisitorul instalat. Acesta are rolul de a evita golirea sifoanelor de apa (vedeti explicatiile din articolul Miros Fosa Septica). In cazul in care supapa nu se inchide corect, mirosul intra inapoi. Pentru a verifica functionarea aerisitorului, rugati vecinul de la etajul inferior sa traga apa si sa umple o cada de apa si apoi sa o lase sa se scurga. In acest timp, verificati daca la dumneavoastra in baie se golesc sifoanele si daca apa din WC ramane la acelasi nivel. Daca nu se golesc, atunci aerisitorul functioneaza. Daca se golesc sifoanele, atunci trebuie schimbat aerisitorul. In orice caz, recomandarea este ca acesta sa fie scos in exteriorul cladirii.
Infundarea atat de des a tevii de scurgere indica faptul ca este posibil ca undeva teava sa fie infundata (poate a ramas moloz pe teava de la constructia cladirii) - trebuie verificat si acest lucru. Mai intai trebuie detectat intre ce etaje se infunda. Vedeti daca la etajul 2 pe coloana dvs. se scurge bine apa. Daca da, atunci este infundata intre etajele 2 si 3. In acest caz, teava de scurgere trebuie demontata si desfundata.

Intrebare: Vreau sa construiesc la parintii mei la sat, unde nu exista canalizare, un wc. Intrebarea este, daca montez un wc uscat, cum as putea sa rezolv canalizarea, pentru ca haznaua vreau sa o fac la 10-12 m de constructie. Constructia este in curte, si nu pot monta wc normal din cauza ca iarna ingheata apa. Multumesc.
Raspuns: Daca doriti sa plasati haznaua la distanta de 10-12 m de un WC uscat, nu aveti cum sa faceti transportul prin teava de PVC fara apa.

Intrebare: Locuiesc la etajul 3 intr-un bloc cu 6 etaje. La nivelul meu, a aparut o scurgere de la teava comuna de scurgere din pvc (ghena de scurgere). Vecinii (de la etajele 2, 1 si p) de sub mine au infiltratii serioase in peretii din baie. Probabil efectul se accentueaza cand vecinul de deasupra foloseste cada (volum mare de apa). Problema tine de seria de imbinari ale ghenei de scurgere de la nivelul baii mele. Blocul a fost dat in folosinta in 2009. Cativa ani nu au fost probleme. Ulterior, au inceput sa apara scurgeri. S-a inlocuit o portiune de teava (cu bucata deschisa la culoare din poza atasata), iar dupa un timp au aparut iar scurgeri pe la imbinari (la un moment dat se observa cum acea bucata de teava nu mai intra cum trebuie in mansonul portiunii de jos - adica scurgerea era evidenta la aceasta imbinare). S-au aplicat (in doua randuri) un adeziv in acea zona (dupa prima interventie, la cateva luni a aparut o crapatura in lipitura facuta si s-a aplicat o a doua lipitura la care s-a folosit si o lampa in combinatie cu adezivul) iar acum se observa scurgeri la imbinarea imediat urmatoare cam la 20 cm mai jos.
Este posibil ca teava sa se fi deplasat (cu putin) in jos, de aici venind si aceste scurgeri la anumite intervale de timp. S-ar putea ca vecinii de sub mine sa fi facut lucrari la camara ghenei si/sau la ghena de scurgere (cine ar recunoaste daca ar fi intrebat?!). o alta presupunere esta aceea ca exista inca un gol/deficienta la acea imbinare (reparata prin lipire), dar in partea care nu se vede din unghiul pe care il ofera gura de vizitare, iar apa care se scurge se observa la urmatoarea imbinare de mai jos. Care este rezolvarea? Multumesc anticipat!
Raspuns: Rezolvarea dvs. nu o poate da decat un specialist chemat sa vada situatia la fata locului. Va sugerez sa vorbiti cu administratorul blocului si sa contactati o firma serioasa de instalatii, care sa evalueze si sa remedieze problema. Daca vecinii dvs. nu sunt cooperanti, folositi-va de autoritatea presedintelui de bloc si a administratorului, eventual contactati si un avocat daca problema se complica.
Ideea este ca instalatorii care vin sa remedieze problema trebuie sa poata vedea la toti vecinii afectati ce se intampla, pentru a putea pune un diagnostic corect si pentru a remedia eficient scurgerile.
Iar materialele folosite trebuie sa fie de cea mai buna calitate, pentru ca in caz contrar se poate intampla ca scurgerile sa revina.

Intrebare: Daca inlocuiesc teava de scurgere la wc, trebuie sa opresc si apa? Va multumesc.
Raspuns: Chiar daca opriti apa, este posibil ca vecinii care locuiesc la etajele superioare sa traga apa cu apa acumulata in rezervorul WC-ului. Cel mai bine ar fi sa vorbiti cu vecinii respectivi si sa ii rugati ca in intervalul in care efectuati aceasta lucrare sa nu traga apa la WC.

Intrebare: Stau la parter si multi vecini si-au montat la subsol clapeta de sens antirefulare. M-am uitat si eu si am vazut ca sunt montate avand o panta de aprox 15 grade. Pe instructiuni scrie ca trebuie montate in pozitie orizontala. Daca sunt montate in panta, mai inchid corect la refulare? Poate fi montata direct in baie conectata la wc, fara a se mai face legaturile la subsol?
Raspuns (ing. Ionita Cristian): Da pozitie orizontala, orice teava de canalizare trebuie sa aiba o panta, altfel nu se scurg apa si resturile. Iar clapeta antirefulare nu se poate conecta direct la wc datorita dimesiunii mari... iar tehnic cat mai aproape de coloana colectoare din subsol. Pentru detalii rog sunati 0723.01.04.41.


Recomandari articole: instalatii sanitare, apa si canalizare, racorduri flexibile, DIY,

‹‹ Demontare flotor WC

Rulourile exterioare - rolul si avantajele lor ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
balan ionel a scris:

buna ziua ! locuiesc la parterul unui bloc nou de locuinte .si de 1 an de zile vasul de wc a inceput sa barboteze .Intrebarea mea este pot monta o caseta antiretur in spatele vasului de wc? mentionez ca am spatiu pt montarea casetei !va multumesc !

costel a scris:

Cum schimb garnirura de 40 ce face etansarea intre teava de scurgere din rezervor si wc

Macovei -Grigoras Gheorghe a scris:

Am construit o locuinta la tara ,iar rezidurile menajere sunt deversate in o fosa de beton situta in apropirea locuintei.
Am o problema,in WC apare un miros de canal.Mentionez ca vasul WC este pus pe teava de evacuare fara alt sifon inafara de sifonul WC Cum as putea rezolva problema?

Vaszile a scris:

Salut
Am urmatoarea problema. Coloana principala de scurgere este la mine introdusa in pardoseala iar capatul este pozitionat in plan vertical catre tubul flexibil care racordeaza WC de coloana. Capatul coloanei de scurgere a fost sectionat (taiat) de catre Dorel la nivelul pardoselii astfel incat inelul (mansonul) de etansizare a fost eliminat. In aceasta situatie am fixat tubulatura flexibila se imbina direct cu coloana de scurgere iar imbinarea a fost realizata cu silicon. Logic, dupa un timp au reinceput mirosurile pentru ca imbinarea este practic inutila.
In acest sens ... ma gandesc sa introduc in coloana de scurgere, o noua teava de 110 (evident o bucata mica 10-15cm) dar care va contine manson ... adica exact ceea ce ati facut dvs in articol. Cum considerati ca as putea sa lipesc coloana de scurgere cu un capat de teava de 110? Ce silicon sau adeziv puternic ar trebui sa aleg?

Sebi a scris:

Buna ziua.
Am o problema, de vreo 10 zile cand trag apa se unple vasul si se duce mai greu ca inainte. In ultimile doua zile trebuie sa trag apa de doua trei ori sa se duca tot ce e in vas. Am introsus pe coloana un sarpe de 5 m si nu am intalnit nici un obstacol. Ce as putea sa fac sa rezolv problema????

Gabriel a scris:

Se poate monta un WC cu o scurgere de 75 mm in lungime de 6m pana la conducta principala de scurgere 110mm?

mihai a scris:

Locuiesc la parter, am schimbat racordul flexibildeorece licra...dupa ce l am scos...teava care intra coloanda de scurgere este o teava de lvc imbibata incoloana....am observat ca in timp ce se auzea apa de lwcolana curgand... se scurgea la mine....e normal ca atjnci candvibe apa de sus...sa intre pe teava cu care sunt rackrdat ka scurgere

Sebastian a scris:

Buna.as dori sa montez un wc cu scurgere prin spate.se poate monta o țeavă flexibila sau fixa de 1,2 m până la coloana principala? Sau distanta este prea mare și vor rămâne reziduuri?mltumesc

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro