renovat.ro

» » » » » » »


Plante verzi decorative de interior


Motivele pentru care sa alegeti plante verzi de interior

Pentru persoanele care indragesc plantele, florile in general, prefera sa aiba in interiorul locuintei una sau mai multe plante, care prin aspectul lor infrumuseteaza spatiul. Plantele verzi  de interior pot fi amplasate atat in locuinta, cat si in birouri, cabinete, sali de asteptare, camere de hotel, sali de clasa sau holuri ale unor institutii

Limba soacrei sau Sanseviera
Plante verzi decorative de interior

Galerie poze
  • Limba soacrei sau Sanseviera
  • Aglaonema commutatum
  • Begonia rex x cultorum
  • Croton
Galerie poze
  • Dieffenbachia
  • Marantha
  • Tradescantia zebrina





De cele mai multe ori, aceste plante nu sunt pretentioase in ingrijire, motiv pentru care isi gasesc locul in spatii mai luminoase sau mai intunecoase, aducand un plus de personalitate interiorului.

Plante verzi de interior cu frunze in doua culori
    
Aglaonema este una dintre plantele de interior cu frunzele alungite, tivite cu verde si in mijloc alb sau crem. Nu este pretentioasa in intretinere, putand fi asezata in spatii umbroase, cu lumina putina. Nu accepta lumina soarelui din abundenta, astfel incat sa-i cada razele de soare pe frunze in mod direct. Udarea se face rar, doar atunci cand pamantul de la suprafata ghiveciului se usuca. Amplasare Poate fi asezata in holuri mai intunecoase, in colturi umbroase ale incaperilor.
    
Crotonul este planta de interior care inveseleste incaperea prin frunzele sale deosebit de colorate in combinatii inedite: rosu, roz, portocaliu, verde inchis, verde deschis, uneori cu nuante de mov. Se dezvolta foarte bine in spatii luminoase, prefera sa fie udata din abundenta, motiv pentru care se recomanda ca atunci cand ajunge mai mare sa fie asezata intr-un ghiveci spatios. Pamantul din noul ghiveci trebuie sa aiba compozitia formata din: pamant de flori, compost si nisip in amestec. Imediat dupa replantare se uda din abundenta 3-4 zile pentru ca radacina sa fie prietenoasa cu pamantul in care este pusa floarea. Se recomanda ca in spatiul in care se dezvolta planta temperatura sa nu scada sub 15 grade Celsius. Amplasare Poate fi asezata in spatii cu umiditate crescuta: bai, bucatarii; in zone luminoase din incapere.
    
Difenbahia este o alta planta decorativa ce impresioneaza prin frunzele sale verzi cu pete albe sau galbene de dimensiuni diferite. Frunzele de desfac din tulpini scurte, groase si drepte avand ca rezultat o planta eleganta. Prefera spatiile luminoase, dar nu prefera sa cad alumina soarelui in mod direct pe frunze. Umiditatea moderata pe care o prefera impune udarea plantei lunar in lunile de iarna si bilunar in lunile de vara. In conditii normale de crestere, planta dezvolta multe frunze alungite si necesita anual schimbarea pamantului din ghiveci. Dupa 2-3 ani, se recomanda si schimbarea ghiveciului, cu unul mai mare, in care si radacina sa se dezvolte corespunzator. Amplasare Poate fi asezata in holuri luminoase dar nu insorite, in spatii mai umbroase din incaperi.
    
Sanseviera este o planta cu frunzele lungi, verzi cu striatii orizontale albe sau galbene, ce prefera umiditatea redusa. Nu este recomandat ca lumina diurna sa cada direct pe frunze. Planta are frunze viguroase ce cresc vertical, motiv pentru care poate fi amplasata fie pe pervazul ferestrelor, fie pe pardoseala. Aceasta planta se uda foarte rar, doar cand pamantul de la suprafata este uscat. Prea multa apa va conduce la putrezirea radacinii. Pentru o dezvoltare armonioasa se recomanda administrarea lunara a unei doze de ingrasamant. Desi este rezistenta la lipsa apei, prefera temperaturi de minim 14 grade Celsius. Amplasare Se dezvolta foarte bine in penumbra incaperilor, a holurilor sau a salilor de asteptare.
    
Zebrina este o planta delicata si eleganta prin coloritul frunzelor dungate cu verde si grena. Din radacina cresc tulpinitele noduroase pe care cresc frunzele mici si colorate. Este o planta nepretentioasa in privinta luminii, caldurii si umiditatii. Incepand cu luna mai, pana in septembrie prefera tratarea cu ingrasamant in solutie o data la doua saptamani. Se dezvolta in ghivece agitate, arcuindu-si tulpinitele in jos, dar si in ghivecele asezate pe suport, astfel incat frunzele vor impodobi spatiul din jur ca o trena bicolora. Amplasare Pot impodobi pe timp de vara balcoanele, terasele insorite sau umbrite fiind agitate in suport, iar iarna pot fi amplasate in holuri, camere sau spatii mai putin luminoase.


Begonia Caracas se distinge prin frunzele sale alungite si dantelate pe margini si prin coloritul viu al acestora: grena, alb cu striatii verzi, rosu si grena in zona nervurilor. Prefera locurile luminoase, dar nu inundate de razele soarelui. Prefera umiditatea moderata, udandu-se mai des in zilele calduroase de vara si mai rar toamna. Este o planta ce presupune o ingrijire diferita pe timp de iarna, cand planta intra intr-un fel de hibernare. Din acest motiv, toamna, cand frunzele incep sa se usuce din ce in ce mai frecvent, este un semn ca planta trebuie scoasa din ghiveci, radacina curatata de pamant, asezata in ladita/vas cu turba sau rumegus si amplasata in loc ferit de lumina, udandu-se foarte, foarte rar, doar cu scopul mentinerii umiditatii de cca 10-15%.

Primavara un alt ghiveci sau acelasi din anul precedent, se pregateste cu pamant de flori proaspat in care se aseaza radacina. In primele zile se uda din abundenta pentru ca radacina sa aiba suficienta apa pentru a incepe sa produca frunze. Din aceeasi categorie de flori de interior cu frunze dantelate si colorate fac parte si alte tipuri de begonii: "Princess of Hanover", "Inca Night","Inca Flame", "Morning Dew".

Amplasare : Din primavara pana toamna tarziu, ghivecele pot fi asezate in spatii luminoase, dar ferite de razele soarelui in mod direct. Pot fi asezate in camera sau pe holuri luminoase.

Marantha sau numita si planta care se roaga pentru casa ta, este una dintre cele mai frumoase si senzationale flori de interior care impresioneaza prin coloritul frunzelor. Indiferent de dimensiunile frunzelor, acestea au un desen de dungi grena din mijloc spre laterale, ce se repeta echilibrat pe toata frunza. Dimineata frunzele de ridica cca 2-3 cm, iar seara coboara usor. Este o planta ce indrageste semiumbra sau locurile mai putin insorite, dar luminoase. Prefera compania altor flori de interior, dezvoltandu-se mai bine alaturi de inca 2-3 ghivece de flori. Tulpinitele delicate cad purtand cu ele podoaba frunzelor ce parca sunt pictate. Se uda rar, doar atunci cand pamantul de la suprafata este uscat. Veti observa ca planta isi aereaza singura pamantul din ghiveci, acesta fiind mereu afanat la suprafata fara ca dvs. sa interveniti. Daca se dezvolta corespunzator, vara va face cateva mici floricele albe, delicate, fara parfum.

Boli si daunatori ai plantelor verzi, decorative de interior si combaterea lor

Oricare dintre plantele decorative de interior care infrumuseteaza spatiul cu frunzele lor cu un colorit special, au nevoie de factorii specifici pentru crestere: apa, aer, lumina. Unele dintre plantele de acest tip au nevoie si de o fertilizare periodica. Fireste ca si acestea sunt vulnerabile la daunatori, care apar adesea datorita irigarii in exces, a plasarii acestora in camere neaerisite, camere supraincalzite timp indelungat. Daunatorii care ataca aceste plante se afla in general pe dosul frunzelor si nu se observa cu ochiul liber; se observa doar ca frunzele plantei se usuca fara motiv sau capata pete albicioase ce in timp duc la distrugerea plantei. Dintre daunatorii ce pot ataca frunzele plantelor de interior mentionam: acarienii sau paianjenii rosii; afidele sau paduchii de frunze; aleurodele sau musculitele albe; tripsii si purecii rosii.

In cazul in care apar acesti daunatori, microorganisme ce se dezvolta in mediul umed in exces, pot fi usor combatuti cu solutie de apa in care s-a dizolvat orice tip de detergent de vase. Aceasta solutie fie se pulverizeaza pe frunze din doua in doua zile timp de 6-8 zile, fie se face o �baie� plantei cu acest amestec. Sapunul va ramane pe frunze si va impiedica microorganismele sa traiasca, iar planta va fi salvata. La fel de eficiente sunt tratamentele cu insecticide achizitionate din florarii.


Recomandari articole: plante apartament, flori de interior, boli si daunatori la plante, ingrijire, inmultirea plantelor,

‹‹ Trandafirii de gradina - ghid complet de plantare, ingrijire, taiere, inmultire, combatere boli si daunatori

Casa traditional romaneasca - o adevarata minunatie ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro