renovat.ro

Acasa » Polistiren vs vata minerala - Ce Alegem? Care este cea mai buna solutie de izolare a mansardei? »

Polistiren vs vata minerala - Ce Alegem? Care este cea mai buna solutie de izolare a mansardei?

Atunci cand am ajuns la etapa de izolatie a mansardei, se iveste o problema: ce materiale vom folosi? Care ne ofera un confort termic si fonic mai bun: polistirenul sau vata minerala? Sa vedem mai departe avantajele si dezavantajele fiecaruia.

Galerie poze
  • Vata minerala sau polistiren pentru izolatia mansardei

In primul rand, este bine de stiut ca vata minerala bazaltica este ignifuga si incombustibila, adica nu ia foc si nu intretine focul. Polistirenul poate fi ignifug, insa nu si incombustibil. Ce inseamna acest lucru? Ca nu se aprinde pana la o anumita temperatura, insa daca ia foc, va intretine arderea.
Vata minerala izoleaza si fonic, ceea nu se poate spune despre polistiren. Riscul de aparitie a condensului este mai mic in cazul vatei bazaltice, datorita structurii sale fibroase cu interspatii de aer. Vata minerala are o mai mare stabilitate din punct de vedere al dimensiunilor, care nu se modifica in functie de anotimp. Placile de polistiren, in timp isi pot modifica dimensiunile la diferentele de temperatura, din cauza ca granulele obtinute prin expandare incorporeaza si mici bule de aer.
Pe de alta parte, izolatia cu polistiren este o solutie mai ieftina si poate fi mai accesibila in unele cazuri.
Din punct de vedere al conductivitatii termice, cele doua materiale au caracteristici apropape identice, valorile incadrandu-se intre 0,03 si 0,04. Rezistenta termica finala a structurii de izolare depinde de grosimea materialului respectiv.

Pentru mai multe informatii despre montajul vatei bazaltice, va recomandam si articolul Izolatie Acoperis Mansarda | Montare Structura de Lemn | Montare Vata Bazaltica    

Intrebare: Buna ziua,as dori sa fac o izolatie in podul casei. Mentionez ca aceasta este veche pe valatuci iar plafonul e din paie cu lut.
Raspuns: Puteti face izolatia cu vata minerala. Pentru mai multe informatii privind izolatia cu vata minerala, va recomandam articolul Izolatie Acoperis Mansarda

Intrebare: As dori sa fac o mansarda in podul casei. Mentionez ca aceasta este veche (30 ani) pe valatuci, iar plafonul e din paie cu lut. Pot sa fac o mansarda? Cu ceva usor, nu mare greutate. Va multumesc
Raspuns: La aceasta intrebare nu va poate raspunde decat un inginer constructor, dupa realizarea unui calcul al rezistentei, la fata locului.

Intrebare: Am o casa la tara constructie noua, am suprainaltarea de 1.20cm, unde am inchis cu osb de 10 si cu polisiren de 5. Credeti ca am facut bine (pe viitor o sa fie camere mansarda) pe exterior.
Raspuns : Daca vreti sa faceti camere la mansarda, trebuie sa mai suplimentati termoizolarea, ori la interior cu vata minerala, ori cu inca 5 cm de polistiren pe exterior.

Intrebare: As dori sa izolez tavanul la etaj (casa se afla in constructie la rosu). Am grinzi de 15cm pe pod si m-am gindit sa pun vata minerala de 5cm intre grinzi si peste polistiren de 5cm. Este corect?
Raspuns : Spatiul dintre grinzi se umple cu vata minerala, de preferat cu folie anti-condens, se poate placa cu gips-carton, si polistirenul nu mai este neaparat necesar. Asta daca am inteles bine, si dvs. vreti sa izolati acoperisul sau mansarda.

Intrebare: Cum este corecta montarea vatei cu folie de aluminiu?
Raspuns : Suprafata cu folie de aluminiu trebuie sa fie spre interiorul mansardei.

Intrebare: Am o intrebare : in mansarda casei podeaua a fost la inceput gindita din lemn si dedesubt vata minerala, folie si apoi tavanul pe mantanti din aluminiu si rigips (descrierea a fost facuta de sus in jos spre parter); am considerat ca este mai bine sa turnam beton si peste scindura vrem sa facem acest lucru, trebuie sa mai punem ceva inainte de a turna betonul? Doresc sa stiu daca va pot suna la telefonul afisat ca sa putem colabora, va multumesc.
Raspuns: ca sa turnati beton, lemnul trebuie protejat!!! Exista solutii in comert, iar inainte sa se toarne beton, lemnul invelit cu folie de celofan gros! Iar restul de lucruri, in functie de bugetul dumneavosta!
Da, puteti sa sunati pentru sfaturi ori o eventuala colaborare!

Intrebare: Am o casa cu mansarda, iar tavanul mansardei este deja din lemn, ca un lambriu. Acoperisul este cu gips carton, folie si tabla Lindab. Ca sa pot izola camera mansardei, ce materiale as putea folosi? Peste lambriu (deci in pod) folie din aluminiu si apoi vata minerala? Multumesc.
Raspuns : Puteti folosi vata minerala caserata cu folie de aluminiu, sau puteti pune dvs. folia, doar ca e mai laborios. Folia se pune spre incapere, deci spre interior, nu spre exterior.

Intrebare: Pentru o cabana de lemn, intre scandura din exterior si rigipsul de interior ce e mai buna, vata de 10 cm sau polistirenul de 10 cm?
Raspuns : Ar fi mai eficient pe termen lung daca ati putea face izolatia pe exterior, dar daca nu se poate, cea mai uzuala metoda de termoizolare este ca cu polistiren expandat de 10 cm, pe toti peretii exteriori. Puteti folosi la fel de bine vata minerala si rigips, insa metoda cu polistiren este la fel de eficienta si mai ieftina.

Intrebare: Vreau sa fac rapid un grajd pentru animale si m-am gandit sa execut peretii laterali dintr-un sandwich facut de mine din tabla ondulata zincata la exterior si scandura de brad la interior iar intre ele oscilez intre polistiren de 10 cm si vata minerala de 10 cm. Dupa calculele mele vata obisnuita, la sul de 9 mp si fara folie de aluminiu este pe jumatate la pret fata de polistiren. Intrebarea mea este: pot folosi aceasta vata sau trebuie musai cu folie de aluminiu care este mult mai scumpa? Reamintesc ca nu e vorba de tavan unde se duce cea mai mare parte a condensului ci de peretii laterali. Printre scandurile de brad va si o minima ventilatie. Va multumesc.
Raspuns : Vata cu folie de aluminiu se foloseste de regula la tavan. Pentru pereti nu este necesara folia.

Recomandari articole: vata minerala, polistiren, termosistem, constructii,

‹‹ Beton Amprentat, Beton Elicopterizat, Beton Decorativ

Dibluri pentru polistiren | Materiale de Constructii si Amenajari ››

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul Raspunsuri si comentarii
marius- postat la 04 Jan 2016, 09:51

este vreo problema dak izolez masarda cu polistiren de 10 cm si vata de 10 cm cu folie de aluminiu?

Valentin - postat la 05 Jan 2016, 00:23

Bună ziua.
Ca sa încălzesc podul m-am gândit sa izolez de jos in sus în felul următor :
Rigips
Vata bazaltica max. de groasa
Folie aluminiu
Urmeaza grinzi lemn și podul
Folie aluminiu
Polistiren expandat sau extrudat
Mdf pt trafic în pod și greutati

Oare gândesc corect?
Mulțumesc

Popescu- postat la 08 Jan 2016, 03:25

Buna ziua locuiesc la etajul 4 din 4 doresc sa izolez apartamentul pe interior tavanul si podul care este acoperit cu tabla pentru pod am cumparat vata minerala pentru interior inca nu stiu cu ce este indicat .apartamentul nu este izolat pe exterior nu cred ca am sanse pentru ca locuiesc la 4 .ce este mai indicat pentru frigul iarna si caldura emanata de tabla vara ?multumesc

Vali83- postat la 25 Mar 2016, 22:00

Va recomand tuturor placi spuma poliuretanica ce se găsesc acum pe piața (olx) la preț de polistiren si care izoleaza mult mai bine având o densitate de 40kg pe m3. Pentru detalii 0742042761 sau (placi spuma poliuretanica olx)

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
designed by