Se merita sa facem reconditionarea usilor vechi din lemn masiv?
Am fost rugati deseori de cititorii nostrii sa ii indrumam spre etapele corecte ale operatiunii de reconditionare a unor usi vechi. Personal,sunt de parere ca uneori mai bine faci ceva nou decat sa repari. De ce? Pentru ca poate dura si mai mult timp si uneori este mai costisitor. Am intalnit si cazuri in care usile erau chiar de calitate si atunci problema se schimba... chiar se merita sa fie reconditionate insa va rog, nu va aruncati catre metode de reconditionare nepractice si care costa mult. Asta nu inseamna sa faceti totusi compromisuri care afecteaza indiferent de situatie calitate lucrarii. Analizati doar foarte bine variantele de reconditionare propuse si luati cea mai buna decizie.

Usa veche din lemn masiv ce necesita reconditionarea
Cel mai important lucru pe care trebuie sa il aveti in vedere este calitatea materialelor alese pentru reconditionare. De exemplu , la umplerea crapaturilor trebuie folosit nu chit obisnuit ci un chit special pe baza de rasina si intaritor care nu se dilata si nu isi schimba forma. Doar asa evitati aparitia problemelor ulterioare, precum curbarea suprafetelor sau aparitia mucegaiului.
In ceea ce priveste etapele de lucru acestea sunt:
Indepartarea stratului de vopsea vechi si slefuirea usii
Se elimina stratul vechi de vopsea
Inainte de orice, demontati balamalele si clanta usii. Apoi treceti la munca efectiva de recoditionare si anume eliminarea stratului vechi de vopsea. Uneori stratul de vopsea poate fi eliminat usor prin metode traditionale, alteori daca vopseaua are multe straturi si este si foarte veche trebuie olosita o lampa speciala care arde vopseaua fara sa fie afectat lemnul. Se indeparteaza apoi vopseaua inmuiata cu ajutorul unui spaclu.
Se slefuieste suprafata din lemn
Dupa inlaturarea vopselei se va slefui suprafata din lemn cu ajutorul unei benzi de slefuire cu granulatie fina pentru a nu afecta lemnul.
Chituire usa veche
Se chituiesc imperfectiunile
Se trece apoi la chituirea fisurilor si asperitatilor atat cele de pe usa cat si cele de pe toc. Atentie atunci cand preparati chitul. Faceti cantitati mici deoarece asemenea chitului folosit la parchet se usuca foarte repede.
Se slefuieste chitul
Dupa uscarea chitului se poate trece la etapa de slefuire, astfel se vor uniformiza suprafetele.
Aplicarea unui strat de grund protector
Se gruduieste suprafata
Dupa slefuire se va aplica un strat de grund special , care va proteja lemnul si va avea rol de amorsa pentru straturile ulterioare de vopsea sau lac ce vor fi aplicate
Vopsirea sau lacuirea usii din lemn
Se vopseste sau se lacuieste usa
Dupa uscarea grundului, se trece la ultima etapa: vopsirea sau lacuirea usii. Se pot folosi vopsele sau lacuri incolore speciale pentru lemn. Este bine ca lacul sa fie aplicat in doua straturi.
Montarea usii reconditionate
Montarea usii
Dupa uscarea vopselei se monteaza balamale si clanta noua si se fixeaza usa. Atentie la modul in care o montati pentru a nu zgaria vopseaua sau lacul.
Va recomandam si articolul: Reconditionarea usilor vechi furniruite unde puteti afla cum va puteti readuce la viata vechea usa din interiorul apartamentului vostru.
Recomandari articole: usi, lacuri si vopsele, DIY, reconditionare,
‹‹ Idei de amenajare super creative pentru bucatariile mici
Oare folosesti la maxim potentialul spatiului de sub scara ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Bună ziua vreau sa știu și eu cum pot afla dacă se mai merita sa recondicționar ușile.
Cat ar costa de reconditionat o usa de 3/2
Nu se spune "se merita sa..." Corect e "merita sa..." numai bine.
Buna ziua
As dori o oferta de preț pentru recondiționare 9 buc uși vechi din stejar cu dimensiuni de 180x300, uși de intrare în scări de bloc.
Maria Daniela
Tel,: 0744089492
In aceasta perioada, modernizez un apartament aflat intrun imobil construit in 1936. As dori sa reconditionez usile.
Posteaza!