renovat.ro

» » » » » » »


Acantocalicium - Acanthocalycium spp. - sfaturi ingrijire si inmultire


Este o planta decorativa de interior din familia cactusilor care traieste in mod natural in zonele calde ale Argentinei. Iubeste lumina si caldura, fiind rezistenta la seceta prelungita. Se poate dezvolta si in zone pietroase, in putinul pamant nisipos bine drenat. In unele tari cactusii sunt utilizati in prepararea unor produse cosmetice sau la alimentatia animalelor.

Acanthocalycium glaucum rubriflorum
Acantocalicium - Acanthocalycium spp. - sfaturi ingrijire si inmultire

Galerie poze
  • Acanthocalycium glaucum rubriflorum
  • Acanthocalycium Klimpenianum flori albe
  • Acanthocalycium thionanthum
  • Acanthocalycium violaceum
Galerie poze
  • Acantocalicium cu flori mov

Descriere si aspect exterior

Ca planta decorativa de apartament, cactusul antocalicium a fost aclimatizat de foarte mult timp. Are un aspect interesant datorita formei tulpinilor usor alungite si bombate spre varf, dar dimensiunile plantei sunt reduse. Frunzele s-au transformat in tepi ascutiti ce cresc radial, grupati in buchetele de 5-7 spini, dispusi pe intreaga tulpina.
Ofera plantei un aspect estetic datorita sirurilor verticale de buchetele de spini dispusi de jur imprejurul tulpinii de un verde intens, cu aspect cerat. Din loc in loc la inceputul verii florile se dezvolta dintre buchetelele de spini, iar culorile petalelor pot fi: albe, rosii, portocalii sau galbene.

Recomandare: Ingrijire cactusi - sfaturi pentru toti iubitorii de flori usor de intretinut

Parfumul florilor este foarte inmiresmat. O floare are o perioada de viata de cel mult 48 de ore, dar un cactus adult din acest tip care beneficiaza de conditii bune de caldura, lumina si umiditate poate dezvolta 7-10 flori ce se deschid rand pe rand pe parcursul a 1-2 saptamani.

Plantare si ingrijire

In special, cactusii antocalicium se procura de la florarii sau alte magazine. De obicei se livreaza in ghivece de mici dimensiuni, in diferite faze de crestere a plantei. Deoarece este o planta ce iubeste lumina din abundenta si caldura, este bine sa amplasati ghiveciul pe pervazul geamului, astfel incat sa aiba lumina directa cea mai mare parte a zilei, indiferent de anotimp.

In perioada de vara ghiveciul poate fi amplasat si pe balcoane, pe terase, astfel incat lumina soarelui sa-l scalde din plin. In zilele caniculare, este bine ca seara, dupa apusul soarelui, sa-l stropiti cu apa pentru a inlocui roua.

Dupa ce cactusul infloreste nu trebuie stropit sau udat pana cand nu  i se ofilesc toate florile. In perioada de vara cactusul se uda o data la 7-10 zile, in timp ce iarna, udarea se face o data la 3-4 saptamani daca in camera aveti sursa de caldura.

Temperatura optima din camera in care se pastreaza floarea pe timp de iarna, ar trebui sa fie de 10-12 grade C; vara, temperaturile ridicare de 25-28 grade C ii sporesc dezvoltarea si cresterea.

In lunile mai-august i se poate administra o data pe luna ingrasamant lichid special pentru cactee, in doza prescrisa pe ambalaj. O data la doi ani, daca planta are o crestere adecvata, este bine sa-i schimbati pamantul din ghiveci sau chiar ghiveciul in lunile aprilie-mai, inainte de inflorire. Pamantul potrivit acestui tip de cactus este un amestec de mranita, nisip grosier si pietris marunt in doze egale.

Inmultirea plantei


Deoarece inmultirea plantei se face prin radacina, prin desfacerea delicata a pamantului, ar fi bine sa achizitionati o noua planta tanara de la florarie.

Boli si daunatori la cactus - Acantocalicium

Cactusii sunt plante rezistente care nu sunt atacati de daunatorii sau bolile comune plantelor de apartament. Planta poate sa se usuce si sa-i putrezeasca radacina in conditiile in care a fost udata in exces, a fost tinuta in spatii cu temperaturi de sub 3 grade C sau lipsite de lumina. In mod normal planta are o durata de viata de cca. 8-9 ani.


Recomandari articole: cactus, flori de interior, plante rezistente la seceta, ingrijire, boli si daunatori la plante, tratamente, plante suculente, ,

‹‹ Cactus Lumanare-arici - ingrijire, intretinere si inmultire

Cabana din lemn de doar 20 de mp din mijlocul padurii care are chiriasi in fiecare week-end ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro