renovat.ro

» » » » »


Care sunt actele si demersurile necesare la construirea unei anexe gospodaresti


O magazie, un garaj sau poate o bucatarie de vara sunt foarte necesare, iar pentru aceste anexe gospodaresti este nevoie de rabdare si multe drumuri de facut pentru obtinerea actelor necesare demararii constructiei. Pentru ca, legal, este nevoie de acte, iar birocratia din Romania este una stufoasa.

Construire magazie
Care sunt actele si demersurile necesare la construirea unei anexe gospodaresti

Galerie poze
  • Construire magazie
  • Constructie garaj
  • Anexa gospodareasca
Galerie poze





In primul rand, ca si-n cazul unor modificari facute la un apartament, si pentru ridicarea unei anexe gospodaresti este nevoie de certificatul de urbanism obtinut de la primaria localitatii de unde aveti domiciliu. Doar in baza certificatului de urbanism se poate realiza si proiectul pentru obtinerea autorizatiei de construire, conform Legii nr. 50/1991.


Daca construiti ilegal, fara acte, riscati o amenda cuprinsa intre 1.000 si 10.000 lei.


Certificat de urbanism


Certificatul de urbanism reprezinta documentul cu scop informativ prin care administratia publica locala face cunoscute solicitantului chestiuni privind regimul juridic, economic si tehnic al terenurilor si constructiilor existente la data solicitarii si se stabilesc  cerintele urbanistice legate de noua constructie. Mai precis, certificatul de urbanism atesta limitele in interioriul carora se poate ridica o constructie, dar si lista cu toate avizele si acordurile legale in vederea autorizarii. Sa nu existe interpretari: certificatul de urbanism nu da unda verde constructiei.


Citeste si: Avize si acte necesare pentru constructia unei case in Romania


Acte necesare

Pentru a intra in posesia certificatului de urbanism este nevoie de urmatoarele acte:


- copie act de proprietate;
- chitanta taxa;
- doua planuri cadastrale scara 1/500;
- doua planuri cadastrale scara 1/2000;
- extras de Carte Funciara cu valabilitate de maxim 30- de zile inainte de data depunerii dosarului;
- memoriu tehnic in care seva descrie ceea ce se solicita;
- copie dupa C.I. proprietar/CUI firma (daca e persoana juridica).


Taxa pentru obtinerea certificatului de urbanism pentru constructia unei anexe gospodaresti difera in functie de suprafata ocupata cu constructia: 4-5 lei pana la 150 m.p. inclusiv; 5-6 lei intre 151 - 250 m.p. inclusiv; 6-8 lei intre 251 - 500m.p., 8-10 lei intre 501 - 750 m.p., 10-12 lei intre 751 - 1000 m.p., 12 lei+0,01 lei/mp pentru fiecare mp care depaseste 1.000 m.p.


Vezi si: Toaleta din lemn la tara - Iata un proiect de constructie a unui WC in curte


Atentie!

Daca intervin modificari in planuri si va ganditi sa demarati constructia mai tarziu, trebuie sa aveti in vedere acest aspect: certificatul de urbanism se poate prelungi o singura data cu 1 an de zile.


Proiect tehnic anexa gospodareasca


Ca la orice constructie, si o anexa gospodareasca are nevoie de un proiect dupa care vor decurge lucrarile propriu-zise, proiect realizat de un arhitect (toate aspectele ce tin de arhitectura) si de ingineri in constructii si de instalatii. In intocmirea proiectului se va tine cont de cerintele urbanistice specifice amplasamentului.


Citeste si: Constructie beci langa casa - ghid cu sfaturi utile de care trebuie sa tineti cont dar si imagini cu modele interesante


Avize


Certificatul de urbanism prevede si obligatia de a contacta Agentia de Protectie a Mediului de pe raza judetului unde sunteti domiciliat, in scopul obtinerii unui punct de vedere. Poate sa fie nevoie, spre exemplu, de un aviz de mediu din partea sa. iar cererea pentru aviz trebuie publicata intr-un ziar local, iar solicitantul va arata dovada venind cu publicatia la sediul APM Valcea. Alte avize prevad: racordarea la utilitati, racordarea la sistemul de comunicatii, prevenirea si stingerea incendiilor etc. In cazul avizului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Valcea, legea prevede aviz daca constructia este noua, daca se intervine recent. Nu este nevoie de avizul pompierilor pentru anexele construite inainte de 1990. Doar daca se fac modificari.


Autorizatia de construire


Pentru a intra in posesia autorizatiei de construire sunt necesare urmatoarele acte, toate depuse la primaria de care apartineti:


Recomandare: Cum sa construiesti o casuta de gradina - proiect plus schite detaliate


- Cerere tip de eliberare a autorizatiei de construire;
- Certificatul de urbanism;
- Copie dupa actul de proprietate asupra terenului si constructiei existente;
- Proiectul de autorizare extras din proiectul tehnic;
- Avizele si acordurile legale necesare;
- Dovada achitarii taxei legale pentru emiterea autorizatiei.


Autorizatia de construire se emite in termen de 30 de zile de la data inregistrarii cererii, tinandu-se cont de documentatiile depuse la administratia publica locala.

Taxa pentru eliberarea unei autorizatii de construire pentru o cladire care urmeaza sa fie utilizata ca locuinta/anexa gospodareasca este egala cu 0,5% din valoarea autorizata a lucrarilor de constructii.


Vezi si: Cum construiesti un tunel din plasa pentru pasari in curte


Exista insa si conditii. In maxim 12 luni de la data emiterii autorizatiei, solicitantul este obligat sa miste lucrurile: adica trebuie demarate lucrarile. In caz contrar (neinceperea lucrarilor/nefinalizarea la termen), se pierde valabilitatea autorizatiei si este nevoie de emiterea alteia noi.


Conform Codului fiscal, este prevazuta o taxa si pentru prelungirea certificatului de urbanism/autorizatiei de construire, o taxa egala cu 30% din cuantumul taxei pentru eliberarea certificatului sau a autorizatiei de construire.


Reamintim ca, prin anexe gospodaresti, se intelege: grajduri, magazii, bucatarii de vara, hambare pentru depozitarea cerealelor, soproane.


Cand nu este necesara autorizatia de construire?


Conform Legii nr. 50/1991 exista si cazuri in care nu este necesara obtinerea autorizatiei de construire. Vorbim de lucrari care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale cladirii din punct de vedere arhitectural.


Recomandare: Cotete pentru gaini - sfaturi practice pentru construire + poze cu modele


Ne referim la:


- reparatii la imprejmuiri, acoperisuri, invelitori sau terase, atunci cand nu se schimba forma acestora si materialele din care sunt executate;
- reparatii si inlocuiri de tamplarie interioara si exterioara
- reparatii si inlocuiri de sobe de incalzit;
- zugraveli si vopsitorii interioare;
- zugraveli si vopsitorii exterioare;

- reparatii la instalatiile interioare, la bransamentele si racordurile exterioare, de orice fel, aferente constructiilor, in limitele proprietatii, montarea sistemelor locale de incalzire si de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate, precum si montarea aparatelor individuale de climatizare si/sau de contorizare a consumurilor de utilitati;


Vezi si: Cum iti construiesti singur o afumatoare - proiect DIY


- reparatii si inlocuiri la pardoseli;
- reparatii si inlocuiri la finisaje interioare si exterioare (tencuieli, placaje), la trotuare, la ziduri de sprijin si la scari de acces;
- lucrari de intretinere la caile de comunicatie si la instalatiile aferente;
- lucrari de foraje si sondaje geotehnice pentru constructii,
- lucrari de constructii funerare subterane si supraterane, cu avizul administratiei cimitirului.


Recomandari articole: magazie lemne, construire anexe, proiecte case,

‹‹ Cum asezam legumele in gradina. Care sunt prietene si care nu se suporta unele cu altele ...

Proiect de casa cu 4 dormitoare si garaj dublu ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro