renovat.ro

» » » » » » »


Cum alegi cel mai bun adeziv pentru gresie si faianta- Sfaturi utile si ghid de cumparare


Atunci cand renovam baia, bucataria sau holul si dorim sa folosim gresie sau faianta va trebui sa alegem si tipul de adeziv pe care il vom folosi. Dar care este cel mai bun adeziv pentru gresie si faianta? Raspunsul nu este unul simplu deoarece exista o gama variata de produse care difera atat prin compozitie si proprietati dar si prin firma producatoare.

Aplicare adeziv
Cum alegi cel mai bun adeziv pentru gresie si faianta- Sfaturi utile si ghid de cumparare

Galerie poze
  • Aplicare adeziv
  • Aplicare adeziv
  • Amestec adezivi
  • Placare perete bucatarie
Galerie poze
  • Placare perete cu faianta
  • Placare perete decorativ
  • Placarea pardoseala cu gresie
  • Spatule adezivi
  • Care adeziv este mai bun pentru faianta





Adezivii pot fi clasificati in 5 mari grupe:


- Adezivi pentru interior
- Adezivi universali
- Adezivi cu fixare puternica
- Adezivi impermeabili

- Adezivi pentru gresie


1.    Adezivi pentru interior


Acesti adezivi sunt pentru lucrarile din spatiile interioare, fiind cei mai ieftini dintre toate tipurile de adezivi. Desi are o cantitate redusa de aditivi sintetici, este potrivit pentru placile de gresie si faianta cu dimensiuni standard de 30 x 20 cm pe un suport din beton, BCA sau caramida. Cel mai mare dezavantaj al acestor adezivi este imposibilitatea utilizarii in spatii cu un grad ridicat de umiditate sau cu diferente mari de temperatura.


Recomandare: Adezivi de gresie si faianta


2.    Adezivi universali


Daca veti intreba un specialist in amenajarile interioare care este cel mai bun tip de adeziv acesta va va indica cu siguranta un adeziv universal. Acest tip de adeziv este folositi la o gama variata de lucrari exterioare precum fatada unei cladiri cat si interioare precum pardoseli cu gresie. Trebuie totusi sa luati in considerare ca acest adeziv nu este potrivit pentru placile de mari dimensiuni si nu poate suporta greutati mari. Adezivul universal este potrivit pentru placile de gresie si faianta cu dimensiuni standard.


3.    Adezivi cu fixare puternica


Acesti adezivi au in compozitie aditivi care permit folosirea lor in spatii cu orice tip de microclimat. Cel mai adesea sunt folositi pentru a placa peretii din spatii cu temperaturi ridicate precum bai sau saune. Adezivii cu fixare puternica sunt de asemenea folositi impreuna cu placile de mari dimensiuni sau cu placile din piatra naturala pe care le vor putea fixa pe aproape orice tip de suprafata de suport.


Citeste si: Cum se prepara adezivul pentru gresie si faianta


4.    Adezivi impermeabili


Acesti adezivi sunt ideali pentru placarea bailor dar si pentru terase sau verande care nu sunt protejate in totalitate de intemperii. Initial, adezivii impermeabili au fost folositi pentru fantani si piscine ulterior extinzandu-si aria de utilizare. Compozitia are si aditivi cu fixare puternica dar si alte substante care le confera rezistenta la umezeala si apa. Desi adezivii impermeabili sunt potriviti pentru bai, unele persoane ii prefera pe cei cu fixare puternica pentru un plus de siguranta.


5.    Adezivi pentru gresie


Diferenta principala intre adezivii universali si cei pentru gresie este prezenta unor polimeri care elimina golurile de aer. Adezivul se va putea astfel in cantitati mai mari insa nu este recomandat sa fie utilizat pentru placarea peretilor cu faianta deoarece nu are o aderenta foarte buna.
Pentru a alege adezivul corect pentru o anumita lucrare va trebui sa luati in considerare locatia, dimensiunile placilor si suprafetele de suport.


Reguli de baza pentru alegerea adezivilor


1.    Tipul de spatiu - pentru placarea bucatariei puteti folosi atat adezivi pentru spatiile interioare cat si adezivi universali. Pentru baie baie va trebuie sa alegeti un adeziv impermeabil iar pentru terase si ziduri exterioare veti avea nevoie de adezivi cu fixare puternica


Recomandare: Solutii de panotare a peretilor cu placi de gips carton | Placare directa cu adeziv sau cu montanti metalici


2.    Suprafata suport - exista adezivi speciali care ofera o aderenta mai buna la beton si sape iar altii care sunt speciali pentru zidarie din BCA sau caramida


3.    Dimensiunile placilor - placile mai mari de 30 x 30 xm ar trebui sa fie prinse cu un adeziv cu o fixare puternica, iar placile mici cu adezivi universali.

Alegand adezivul corect conform acestor reguli nu va trebui sa va faceti grija in privinta aderentei placilor de gresie sau faianta folosite atat la interior cat si la exterior.


Adezivi cu o compozitie speciala


Pe langa adezivii standard care au in compozitie ciment, substante minerale si aditivi exista si aditivi speciali care vor putea fixa placile ceramice de suprafete non-standard. Daca suprafata de suport este din plastic, gips-carton sau lemn adezivii standard nu vor putea fi folositi. Un adeziv flexibil va putea fixa placile ceramice de o astfel de suprafata chiar si fara o slefuire sau o amorsare prealabila. Consumul acesui adeziv este mic, fapt ce compenseaza pretul ridicat al acestuia.


O alta solutie foarte buna sunt adezivii bicomponent cu o impermeabilitate buna si o rezistenta excelenta la lumina ultravioleta, solventi si acizi. Acest tip de adeziv poate fi folosit atat in spatii exterioare cat si in spatii interioare cu un grad mare de umezeala. Adezivii bicomponent se intaresc foarte usor deci va trebui sa lucrati foarte repede pentru a nu-i irosi. In plus, nu este indicat sa diluati acest tip de adeziv deoarece isi va pierde din proprietati.


Recomandare: Montarea placilor ceramice de gresie pe hol


Daca ati murdarit o placa ceramica cu acest tip de adeziv va trebui sa o stergeti imediat deoarece daca acesta se va intari nu il veti mai putea indepartata. Respectati instructiunile producatorului, mixturile putand fi facute doar de catre persoane cu experienta.


Cantinatea necesara de adezivi


De obicei pe ambalajul adezivului veti gasi informatiile cu privere la cantitatea necesara a se utiliza pentru un metru patrat de suprafata. Folositi aceste informatii pentru un calcul preliminar al cantitatii de adezivi de care aveti nevoie.


Exista totusi cativa factori care pot influenta consumul de adezivi:


-    Temperatura exterioara sau cea din spatul interior
-    Calitatea suprafetei de suport
-    Profesionalismul de care da dovada persoana care face lucrarea
-    Dimensiunile si structura placilor

-    Uneltele utilizate


Daca este o temperatura mai ridicata, umezeala se evapora mai repede, compozitia adezivului devenind mai groasa astfel ca se va utiliza o cantitate mai mare. Daca suprafata de suport nu este pregatita in prealabil veti avea nevoie de mai mult adeziv pentru a umple diferitele goluri sau defecte. Un muncitor fara experienta si care nu are uneltele necesare va folosi mult mai mult adeziv decat este necesar.


Sfaturi pentru persoanele fara experienta


Inainte sa aplicati adezivul, suprafata de baza va trebui pregatita cu atentie. Aceasta suprafata va trebui sa fie uscata si curata, fara denivelari, capaturi sau fisuri. In incaperi cu un grad ridicat de umiditate, va trebui sa aplicati o amorsa antiseptica sau pentru cresterea aderentei. Amestecati adezivul cu ajutorul unei bormasini cu un accesoriu special.


Cititi si: Placi ceramice imprimate digital - noul trend pentru personalizarea faiantei si a gresiei


Adezivul trebuie aplicat in mod uniform cu ajutorul unei spatule care va elimina aerul. Aplicati pe o suprafata pe care veti putea sa puneti placile in cel mult 10-15 minute. Pentru a va asigura ca aveti distanta optima intre placi, folositi distantiere in forma de cruce care sunt foarte ieftine. Dupa uscarea adezivului veti putea trece la chituirea rosturilor.



Recomandari articole: adeziv, gresie si faianta, placare pereti, sfaturi, ghid instalare,

‹‹ Case minunate cu arhitectura moderna si contemporana

Rafturi din gips carton - IATA ce IDEI si modele FRUMOASE am gasit!!!! ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Ionut a scris:

Folosesc AF-N, un adeziv foarte rezistent si se lucreaza bine cu el

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro