renovat.ro

» » » »


Alegerea puterii centralei pe lemne (kW) in functie de suprafata casei - cati kw trebuie sa aiba?


Utilizarea unei centrale termice pe lemne reprezinta o varianta frecvent intalnita in locuintele din tara noastra. Avantajul acestora il reprezinta si faptul ca poate fi utilizat drept combustibil: lemnul; alte tipuri la care se utilizeaza pe langa lemn: brichetele, carbunii si peletii. In alegerea unei centrale termice pe lemne concureaza mai multi factori de care trebuie sa se tina seama in cazul alegerii acesteia.

Cati kw trebuie sa aiba o centrala pe lemne
Alegerea puterii centralei pe lemne (kW) in functie de suprafata casei - cati kw trebuie sa aiba?

Galerie poze
  • Cati kw trebuie sa aiba o centrala pe lemne
Galerie poze

Un factor important il reprezinta suprafata ce va fi incalzita, care se calculeaza in functie de numarul si volumul incaperilor. Un alt aspect important il reprezinta izolatia casei si implicit a ferestrelor; daca se pierde caldura prin pereti, prin podul neamenajat corespunzator, fireste ca va fi un consum mai mare.

O alta variabila in alegerea centralei este data de temperatura ce se doreste a fi mentinuta in incapere, implicit perioada din zi in care sa fie mentinuta o anumita temperatura. Sunt situatii in care se doreste mentinerea unei temperaturi ridicate pe parcursul celor 24 de ore, sau numai in perioada serii/noptii.

Unul dintre factori este tipul de cazan ales, deoarece acestea au puteri diferite, cuprinse intre 18KW , 20KW, 30KW, 40KW sau 50KW. Un alt aspect important in special in functie de spatiul destinat amplasarii il reprezinta dimensiunile si forma acestora: cilindrica sau cubica. Sunt cazane cilindrice cu inaltimea de 2m si diametrul de 80cm, dar si forma paralelipipedica diametrul intre 80-150mm, lungime 330-1030mm si alte dimensiuni. Pe piata se comercializeaza cazane cu ardere clasica sau cu gazeificare.

In scopul unei bune functionalitati a centralei termice de acest tip este necesar sa accesorizati cazanul cu un puffer in functie de puterea cazanului astfel: putere 30KW, puffer 600l; putere 52kw, puffer 500l; putere 700kw, puffer 700l.

In scopul radierii caldurii in interior, caloriferele de aluminiu sunt frecvent utilizate datorita puterii de incalzire rapida si iradiere a caldurii, pentru ca sunt usoare si pot fi montate pe pereti sau pe pardoseala. Dimensiunile acestora sunt variabile si se aleg in functie de volumul spatiului de incalzit.

Pentru o cladire izolata putem considera 50 W/m3 indicele pentru calculul necesarului de incalzire. Asta inseamna ca necesarul de incalzire este volumul cladirii inmultit cu 50 W/m3.

Ex: o cladire de 120 m2 cu inaltime de 2.6 m avem 120 m2 x 2.6 m=312 m3, care 312 m3 x 50 W/m3=15.600 W => avem nevoie pentru incalzire de o centrala termica cu puterea termica cel putin egala cu 15.600 W, adica 15.6 kW.

Daca nu exista centrala termica la puterea dorita de noi, vom alege o centrala cu putere superioara, dar apropiata de nevoile spatiului pe care il avem la dispozitie. Pentru a incalzi 1mc de aer avem nevoie de o putere termica ce variaza intre 40 W pentru un imobil foarte bine izolat, 50 W pentru un imobil mediu izolat, 60 W pentru un imobil slab izolat.

Dumneavoastra puteti anticipa necesarul puterii centralei termice pe lemne si implicit accesoriile necesare realizarii instalatiei, dar, pentru siguranta in utilizare, buna functionalitate, pentru randamentul dorit si pentru utilizarea ei in conditii optime mult timp, trebuie sa va adresati unei firme specializate in montajul cantralelor termice. Un reprezentant al firmei va va face masuratorile si necesarul de materiale, alti reprezentanti autorizati vor face montajul si ulterior vor asigura mentenanta, in functie de contractul incheiat.

Prin comparatie cu celelalte tipuri de centrale termice, cele cu combustibil solid sunt mai ieftine si usor de montat.


Recomandari articole: centrala pe lemne, cum aleg centrala,

‹‹ Centrala termica in soba de teracota - cu adevarat eficienta si economica

Incalzire centrala prin semineu - plus de design si eficienta cu termoseminee ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
NICOLAE a scris:

buna ziua
am citit acest articol si v a intreb daca la un volum de 250 m3, cu o centrala termica de 27kw ce dimensiune la puffer trebuie sa iau in calcul. eu cred ca puffer-ul de 600l este mic si centrala nu v a functiona la capacitatea ei.
multumesc

Vavavai a scris:

Prăpastie de articol!

Mitica a scris:

Pentru Nicolae,

Pentru centrala de 27 kw pe care o detineti aveti nevoie de un puffer de 1350 litri.
Formula de calcul este 27000w x 5%=1350 litri,deci achizitionati un puffer de peste 1000 litri dar nu mai mare de 1350 litri.

Pepe a scris:

La o suprafata de 100m2 de citi kv trebuie sa fie cazanu.mentionez ca incalzirea este facuta prin pardoseala (gresie toata casa)si am nevoie pentru 4 persoane apa calda menajera.multumesc

Sorin a scris:

Pentru un apartament de 70mp mi.ar trebui o centrala de cati kw?

Popa Georgiana a scris:

Pentru o casa cu suprafata de 90mp si inaltime de 2.20m de cati kw trebuie sa fie centrala ?Casa este izolata50%.

Kari a scris:

In apartamentul meu care are pana in 70 mp am o centrala Viessmann de 24 kw. Merge si putere mai mica, dar nu prea se gasesc.


Kari a scris:

In apartamentul meu care are pana in 70 mp am o centrala Viessmann de 24 kw. Merge si putere mai mica, dar nu prea se gasesc.

Alex bobo a scris:

Parter 81 m pătrați înălțime 2.60- plus mansardă ...ce centrala ar trebui de câțikv si ce pufer ??? Multumesc .

Georgica a scris:

Va rog recomandare centrala pe gaz, casa 130 mp, 2 bai. Multumesc

Georgica a scris:

va rog recomandare centrala pe gaz casa 130 mp, 2 bai. Va multumesc

Andrei a scris:

O centrala cu puterea 22-24 kw este ok pentru suprafata casei, dar daca aveti 2 bai va recomand boiler. Eu sunt foarte multumit centrala mea Viessmann, am vitodens 100 pentru incalzire si boiler pentru apa calda. Puteti merge si pe Vitodens 111 cu boiler intern, are o rezerva de pornire de 46 litri apoi apa calda este produsa de schimbatorul de caldura in placi, asigura apa chiar si pentru 2 dusuri folosite simultan

Ionut a scris:

alex bobo, ce tip de centrala aveti nevoie? Gaz, lemn, peleti.... daca aveti gaz recomand Viessmann Vitodens 100 - 26 kw in varianta doar pe incalzire si boiler pentru apa calda; cred ca un boiler de 200 litri este suficient. Centrala este printre cele mai apreciate din ceea ce exista acum pe piata. In varianta unei centrala pe lemn, atunci, se recomanda puffer. Pufferul este un rezervor de acumulare care se monteaza intre centrala si instalatia de incalzire care stocheaza energia termica furnizata de centrala si pe care o cedeaza treptat sistemului de incalzire atunci cand este nevoie

Cristi a scris:

Bună, vreau sa cumpăr o centrală pe lemne și nu știu de ce putere am nevoie. Casa este izolată, am 4 calorifere de 1m, 3 de 1,20, unul de 1,60 și 2 de baie. Mulțumesc

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro