Am un cactus, cum il ingrijesc? Informatii utile despre ingrijire, intretinere, inmultire, udare,
Cactusii sunt flori decorative care se pot amplasa in diferite spatii interioare, din locuinta sau birouri sau spatii comerciale. Avantajul acestora este acela ca necesita ingrijire minima, iar dezvoltarea sa este lenta, motiv pentru care pot fi lasati in acelasi spatiu timp indelungat. Spectaculozitatea cactusilor, ca plante decorative de interior, rezida din aspectul inedit al acestora, gingasia si parfumul pe care le degaja florile.

Pamant sau sol pentru cactusi
Pamantul adecvat cactusilor este cel realizat din combinatia: 1/3 pamant de gradina sau pamant de flori universal, 1/3 nisip grosier si 1/3 pietris marunt. Se realizeaza un amestec din cele trei tipuri de sol care se amplaseaza in ghivecele in care urmeaza a fi plantat sau transplantat cactusul. De obicei, cactusii se achizitioneaza din florarii, dar pot fi si achizitionati de la diferite persoane care au deja cactusi ce au depasit varsta de 3-4 ani, din care se taie un butas de cel putin 10-15 cm ce urmeaza afi plantat in ghiveciul pregatit.
Inmultire cactus prin butasire
Obtinerea cactusului prin butasire este o metoda simpla, la indemana oricui. Dupa taierea butasului din cactusul mama, se lasa 12-24 ore pe un servetel in scopul cicatrizarii zonei taiate. In aceasta perioada se va scurge un suc din planta noua, care va determina inchiderea zonei taiate. Deoarece planta este mica, se va alege un ghiveci mic in care se pune amestec de pamant, ca in precizarile de mai sus, se uda din belsug si se aseaza cactusul astfel incat jumatate sa fie in pamant, pentru a-si forma radacina viguroasa, si jumatate afara. Se uda din nou pentru a favoriza inradacinarea si se amplaseaza in spatiu luminos, eventual pe pervazul geamului.
Pentru cactusi este foarte importanta lumina; ei fiind mari iubitori de lumina si caldura. Se va uda planta din nou abia dupa 8-10 zile. Inradacinarea se realizeaza in cca. 14-20 zile de la plantare si astfel aveti o planta decorativa deosebita, care se va dezvolta in timp.
O alta posibilitate de vaforizare a inradacinarii este ca dupa eliminarea sucului din mica planta, aceasta sa fie asezata intr-un pahar cu apa si amplasata in spatial luminous al camerei. In cca 10-14 zile veti observa ca a scos radacini delicate. Este momentul potrivit pentru a-l amplasa intr-un ghiveci mic, in amestecul de pamant cu: pamant de gradina+nisip+pietris marunt.
Ingrijire cactus iarna
Ingrijirea cactusilor iarna nu necesita investitii majore. Ca si pe timpul calduros, cactusul are nevoie de lumina din belsug. Temperatura ambientala a camerei in care se pastreaza cactusul nu trebuie sa fie mai joasa de 6-7 grade, deoarece o temperatura mai mica genereaza inghetul plantei. Cactusul este planta care inmagazineaza in tulpina o cantitate mare de apa ce il ajuta sa se dezvolte si in favorizeaza procesul de fotosinteza, ce se realizeaza in cazul acestuia pe intreaga suprafata a tulpinii.
Iarna cactusii trebuie sa fie feriti de schimbari bruste de temperatura, de curenti de aer foarte rece, nu trebuie sa le lipseasca lumina si se uda foarte putin, o data pe luna (astfel incat pamantul de la suprafata sa fie umed). Iarna, cactusii intra intr-un proces de hibernare, motiv pentru care nu infloresc si au nevoie de apa putina. Dupa jumatatea lui februarie reincepeti sa udati cactusii cu ceva mai multa apa de doua ori pe luna.
Alte informatii despre o ingrijire adecvata a cactusilor
Udarea cactusilor tineri sau adulti se face de doua ori pe saptamana in zilele caniculare; in rest, o data la 7-8 zile. Cactusul este planta care rezista bine si in conditii de seceta, motiv pentru care daca nu este udat chiar si timp de 1 luna, nu se va ofili.
Deoarece ritmul de crestere al cactusilor este lent, schimbarea ghiveciului se va face abia dupa 4-5 ani, in cazul in care vasul initial devine neincapator. Cactusii infloresc abia dupa cel putin 4 ani de la inradacinare. In functie de tipul de cactus, florile acestora pot fi albe, rosii, galbui sau roz, dar parfumul lor delicat va persista in aer parfumand incaperea.
Florile de cactus au o durata de viata scurta; cel mult 48 h dupa inflorirea completa. Daca veti mentine cactusul in ghiveci mic, veti stimula o inflorire mai bogata.
Chiar daca in timp ii veti schimba ghiveciul, nu este recomandat un ghiveci foarte mare comparativ cu dimensiunea plantei.
Daca in timp cactusul va face pui, acestia trebuie indepartati: fie ii replantati, fie ii aruncati; motivul este acela ca puii vor ingreuna procesul de crestere si inflorire al plantei mama.
Daca va doriti sa realizati un aspect inedit in incapere ajutati de frumosul cactus, asezati pe o farfurie mare, intinsa, pietre decorative, pietre de rau in diverse nuante si asezati micul ghiveci in mijloc. Veti realiza un element decorativ inedit in incapere!
Recomandari articole: flori de interior, cactus,
Acvarii de vis: idei relaxante pentru acasa sau la birou ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!