Iata cum trebuie sa iti amenajezi bucataria ta cea mica in functie de forma ei - un ghid de idei practice
O bucatarie mica este o adevarata problema pentru persoanele carora le place sa gateasca. Acesta nu este doar un spatiu unde se prepara mancarea ci si locul unde copii servesc micul dejun iar adultii isi savureaza cafeaua in fiecare dimineata. De aceea, este destul de frustrant sa te feresti tot timpul de scaune, dulapuri sau de aparatele electrocasnice din bucatarie.

In ultima perioada insa, tot mai multi designeri incearca sa realizeze diferite tipuri de mobilier care sa ofere o buna utilizare a spatiilor mici. In plus, designul interior poate folosi diverse culori si materiale care sa poata da impresia unui spatiu mai mare decat este in realitate. Designerii au identificat solutii diferite in functie de forma si dimensiunile bucatariei:
Vezi si cateva modele de mese pentru bucatarii mici - cum il alegi pe cel potrivit + 30 de imagini
Este indicat sa aranajati mobilierul de bucatarie de-a lungul unuia dintre peretii laterali. Dulapurile vor avea o latime de maximum 60 cm si usi glisante care vor putea fi deschise chiar daca se afla o masa cu scaune langa dulap. Pentru a creste functionalitatea chiuvetei puteti sa o folositi si ca blat, acoperind-o cu o placa de lemn. Atunci cand amenajati o bucatarie ingusta incercati sa mentineti distante cuprinse intre 60 si 300 cm intre frigider, chiuveta si aragaz.
Citeste si despre: Bucatarii mici si foarte mici - idei de amenajare
2.Bucatarii inguste si cu lungime medie
Acest tip de bucatarie nu permite asezarea mobilierului pe un singur perete astfel ca ca trebui sa folositi cel putin partial ambii pereti laterali. Acest lucru inseamna ca probabil nu veti mai avea loc pentru o masa in bucatarie si va trebui sa amenajati o zona de dining in living room. Spatiul pentru prepararea mancarurilor va fi insa organizat perfect. Daca veti folosi peretele cu fereastra va trebui sa mutati caloriferul in alta parte. Incercati sa alegeti un frigider in detrimentul unui combine frigorifice, deoarece este mai mic si va ocupa mai putin spatiu. Mobilierul trebuie sa aiba numeroase rafturi si sertare glisante cu latimi diferite pentru a putea folosi cat mai bine spatiul disponibil.
3.Bucatarii patrate si dreptunghiulare
In aceste bucatarii, mobilierul va trebui aranjat in forma de L. Incercati sa amenajati chiuveta intr-un colt al bucatariei iar blatul de lucru sa fie pe peretele cu lungime mai mare. Alegerea locatiei pentru frigider si aragaz sau cuptor se va face in functie de usa si fereastra, pentru ca deschiderea si inchiderea acestora sa nu creeze inconveniente.
Vezi si: Bucatarie mica si ingusta - iata cum o poti amenaja
4. Bucatarii cu tavane inalte
Bucataria viitorului
Exista si idei mai extravagante pentru a amenaja o bucatarie mai mica precum cea a designerului turc Fevzi Karaman care a dezvoltat un concept modular de bucatarie a viitorului numita Silverline. La prima vedere este o masa simpla cu blatul de culoare verde, insa aceasta se transforma rapid intr-o bucatarie multifunctionala. Sub blat se gaseste o plita mica cu doua arzatoare si o chiuveta. In partea din fata se afla cuptorul, mai multe sertare culisante, un suport pentru sticle de vin si un spatiu pentru depozitarea gunoiului. In partea opusa doua persoane vor putea servi masa in conditii optime. Aceasta bucatarie va putea fi integrata in price spatiu indiferent de dimensiune si forma.
Recomandare: O bucatarie mica nu trebuie sa fie neaparat anosta si plictisitoare - Iata ce poti face!
Iata cateva idei pentru a putea economisi spatiu intr-o bucatarie mica:
- Un dulap de colt va va ajuta sa folositi un spatiu care altfel ar ramane neocupat
- Scaunele pliante sunt ideale pentru o bucatarie mica
- Folositi ustensile compacte care se pot plia pentru a ocupa cat mai putin spatiu
- Folositi diverse bare, carlige si cosuri pentru depozitarea ustensilelor, a canilor sau a recipientelor de diferite marimi
Afla si care sunt cele mai moderne culori pentru bucatarie
- Folositi o oglinda pe unul dintre pereti
- Alegeti cu grija sistemul de iluminare. Spoturile sunt cele mai potrivite, iar intensitatea reglabila sau culorile diferite pot ajuta la schimbarea decorului din bucatarie
- Mobilierul placat cu sticla vopsita in diferite culori poate reflecta lumina dand impresia unui spatiu mai mare
- Finisajele lucioase ale mobilierului si ale aparatelor electrocasnice vor crea impresia unui spatiu mai larg si mai aerisit
Recomandari articole: bucatarie mica, sfaturi, reguli amenajare interioara, camere mici, camere lungi si inguste,
‹‹ Proiect de casa cu subsol si mansarda plus un garaj dublu
Lavoare si chiuvete suspendate pentru bai moderne si elegante - modele interesante ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!