renovat.ro

» » » » »


Ancorarea unui dulap in perete


Am cumparat mobila de dormitor, am montat-o si am observat ca sifonierul se misca usor, chiar si atunci cand era incarcat cu haine. Dulapul era prevazut de producator cu o solutie de fixare a laturei din spate in perete, pe interior, insa distanta fata de perete era prea mare, din cauza plintei de lemn, care nu permitea lipirea sifonierului de perete. Ce puteam face?

Ancorare dulap in perete cu coltar lateral
Ancorarea unui dulap in perete

Galerie poze
  • Ancorare dulap in perete cu coltar lateral
Galerie poze

Am cautat o solutie de ancorare a dulapului in perete prin exterior. Datorita amplasarii sifonierului, am stabilit doua puncte de ancorare: unul in partea de sus, deasupra sifonierului si altul in lateral, in partea opusa. Abia dupa ce am hotarat sigur si exact unde va ramane dulapul, putem sa stabilim unde il vom ancora. De preferat este sa gasim zone mai putin vizibile. Sa vedem cum am realizat ancorarea unui dulap de dormitor. Speram ca pozele va vor fi de ajutor pentru a intelege mai bine aceasta lucrare.

Vom folosi coltare metalice prinse in suruburi de sifonier si de perete. Deoarece dulapul este deja montat si distanta fata de tavan este de numai 20 cm, trebuie sa gaurim partea de sus a acestuia prin interior. Masuram unde va fi locul surubului.
Masuram locul unde vom gauri cadrul sifonierului
Masuram locul unde vom gauri cadrul sifonierului

Punctam cu dornul locul sau locurile marcate, pentru ca sa nu alunece spiralul la gaurire. Coltarele alese de noi aveau trei gauri pentru suruburi, insa am hotarat ca doua suruburi vor fi suficiente pentru sustinerea acestui sifonier din MDF. Dulapurile din lemn masiv pot avea nevoie de o sustinere mai ferma, iar cele mai mici pot fi ancorate intr-un singur surub.
Punctam cu dornul locul marcat
Punctam cu dornul locul marcat

Gaurim locurile marcate cu o bormasina si cu spiral de lemn. Intre gauri este bine sa lasam o distanta suficienta pentru a evita fisurarea cadrului dulapului.

Gaurim cadrul dulapului cu bormasina
Gaurim cadrul dulapului cu bormasina

Prindem dulapul si coltarul asezat in exterior, deasupra, cu un surub cu capat metalizat si finisat, pentru a nu agata hainele. Daca folosim suruburi cu cap ingropat, le putem acoperi cu capace speciale la culoarea mobilei.
Surub de mobila
Surub de mobila

Deasupra dulapului, surubul care fixeaza coltarul va fi prins cu o piulita.

Prindem surubul cu o piulita
Prindem surubul cu o piulita

Latura cealalta a coltarului va fi prinsa in suruburi cu dibluri in perete. Avem grija sa nu fisuram tencuiala atunci cand gaurim peretele cu bormasina. Daca totusi se intampla acest lucru, putem repara zugraveala interioara astfel: introducem diblul si aplicam o cantitate mica de adeziv (daca a cazut tencuiala) si/sau glet, il finisam dupa uscare, apoi dam cu vopsea lavabila. Lasam sa se usuce zona reparata si apoi putem prinde coltarul in suruburi.
Fixare coltar in perete
Fixare coltar in perete

Iata coltarul de deasupra sifonierului, prins, asa cum a zis, in cate doua suruburi pe fiecare latura: doua in sifonier si doua suruburi cu dibluri in zid. In functie de latimea dulapului sau de numarul de corpuri de sifonier pe care le avem, putem sa il prindem in mai multe locuri.
Coltarul ancoreaza sifonierul de perete
Coltarul ancoreaza sifonierul de perete

In cazul nostru, amplasarea si inaltimea sifonierului nu permiteau prinderea celui de al doilea coltar tot deasupra sifonierului. De aceea, am optat pentru ca cel de-al doilea punct de ancorare sa fie in lateral, in partea opusa. Chiar si asa, spatiul pana la perete abia permitea patrunderea bormasinei. Amenajarea apartamentelor de bloc nu este intotdeauna un lucru usor.
Gaurire cadru dulap lateral
Gaurire cadru dulap lateral

Procedeul se repeta ca si deasupra sifonierului, insa de data asta coltarul are o latura prinsa de cadrul sifonierului si cealalta de perete. Ca si prima data, masuram si marcam locul, zgariem usor cu dornul si apoi gaurim cu bormasina. Prindem suruburile, gaurim si peretele si fixam coltarul.
Prindere coltar lateral
Prindere coltar lateral

Aceasta metoda de ancorare a dulapului ce face parte din mobila de dormitor se poate aplica si la alte corpuri de mobilier, cum ar fi biblioteci sau rafturi. Va dorim spor la treaba!


Recomandari articole: mobilier, dulapuri, dormitor,

‹‹ Rafturi metalice pentru camara

Cumparare mobila online ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro