renovat.ro

» » » » » » »


Tehnologia de aplicare a termosistemului de fatada din polistiren extrudat - expandat si materiale folosite in executi


POLISTIRENUL EXTRUDAT/EXPANDAT- Montaj si accesorii

TEHNOLOGIA DE APLICARE A TERMOSISTEMULUI DE FATADA DIN POLISTIREN EXTRUDAT/EXPANDAT SI MATERIALELE FOLOSITE IN EXECUTIE


1. ELEMENTELE COMPONENTE ALE LUCRARII
(materiale, cerinte de calitate, proprietati fizice si chimice, aspect si fiabilitate)

Izolare casa cu polistiren
Tehnologia de aplicare a termosistemului de fatada din polistiren extrudat - expandat si materiale folosite in executi

Galerie poze
  • Izolare casa cu polistiren
Galerie poze

1.1. Polistiren extrudat XPS- placi pentru sistem exterior de izolare termica si protectie a soclurilor la cladiri noi sau vechi, cu densitate de min. 28 kg/m3. Grosimea placilor va fi intre 5 si 7 cm. Abaterile dimensionale (planeitate) ale placilor se vor incadra in limitele acceptate pentru placile de polistiren extrudat XPS.


1.1.2. Polistiren expandat EPS- placi pentru sistem exterior de izolare termica la  fatade a constructiilor civile, industriale si/sau agricole, cu o densitate de min. 14.5 kg/ m3. Grosimea placilor va fi intre min. 8 si 10 cm (de preferat). Abaterile dimensionale (planeitate) ale placilor se vor incadra in limitele acceptate pentru placile de polistiren expandat EPS.


1.2. Mortar adeziv mineral (adeziv de spaclu) - permeabil la vaporii de apa si impermeabil la apa.
Produsul se utilizeaza atat pentru lipirea placilor termoizolante de fatada cat si pentru spacluirea acestora.

Aderenta materialului la suport cat si la placa termoizolanta va fi de min. 0,08 MPa.


Recomandare: Tipuri de polistiren


1.3. Diblurile de ancorare a placilor termoizolante.


Alegerea diblurilor se va face in functie de tipul materialului din care este alcatuit peretele. Diblurile vor fi realizate din materiale plastic pentru evitarea aparitiei puntilor termice. Tija diblurilor (? 8 mm) va asigura ancorarea acestora in zid cu min. 45 mm (pentru a obtine rezistenta la smulgere) iar adancimea in zid a gaurii pentru diblu va depasi cu cca. 10 mm lungimea de ancorare. Diametrul talerului diblului - 60 mm. Stabilirea lungimii diblului: adancimea de ancorare + grosimea tencuielii + grosime adeziv de lipire + grosime termoizolatie.

In general, pentru cladiri cu inaltimea mai mica de 50 m sau o viteza a vantului mai mica de 135 km/h, este necesar un numar minim de 6 dibluri/m2.
Placile din polistiren extrudat XPS din zona soclului, se vor diblui de regula de la 30 cm deasupra nivelului terenului (peste zona de stropire).


1.4. Plasa din fibra de sticla ľ plasa din tesatura din fibra de sticla rezistenta la mediul alcalin, cu rol de armare a masei adezive de spaclu, cu parametrii mecanici ridicati (dimensiuni ochiuri intre 3 si 5 mm, rezistenta la rupere ?1500 N/ 5cm, alungirea aferent? ? 35 ë). Pentru zone cu actiuni mecanice deosebite (soclu, parter) se prevede armare dubla, primul strat va fi din plasa tip Panzer (greutate specifica 330 g/mp. Plasa tip Panzer nu se va petrece, se va monta cap la cap. La minim 24 ore se va monta plasa normala de armare.

1.5. Grund (amorsa lichida pe baza de rasini sintetice pentru tencuiala decorativa) asigura aderenta sporita intre finisaj si masa de spaclu, si o uniformizare a absorbtiei.


1.6. Tencuiala de finisaj - pentru soclu se poate utiliza o tencuiala mozaicata colorata pe baza de granule de marmura naturala si cuart colorat, si lianti de rasini sintetice cu caracteristici hidrofobe, lavabila si permeabila la vaporii de apa prevenind formarea condensului. Stratul de finisaj va fi rezistent la socuri, variatii de umiditate, agenti corozivi, inghet-dezghet, raze ultraviolete. Grosimea minima a tencuielii decorative este de 1,5 mm la tencuielile periate si de 2 mm la tencuielile striate.


Vezi si: Dibluri pentru polistiren | Materiale de constructii si amenajari


1.7. Profile speciale (aluminiu sau PVC)
a) profil de soclu - cu rol de sustinere a sistemului termoizolant al peretilor.
Profilul se monteaza prin prindere mecanica cu dibluri si este prevazuta cu lacrimar pentru scurgerea apelor meteorice. Se monteaza in functie de prevederile detaliilor de executie ale producatorului.
b) profil de colt - pentru armarea suplimentara a muchiilor si rectiliniaritatea acestora. Asigura o rezistenta suplimentara la solicitari mecanice.
Se admit numai produse agrementate in sistem, procurate de la acelasi furnizor.
Elementele componente ale sistemului termoizolant trebuie s? fie compatibile intre ele si verificate in sistem conform ghidului de agrementare european ETAG 004.
In privinta comportarii la foc sistemul trebuie sa se incadreze in Euroclasa A2-s1,d0.

2. ORDINEA DE EXECUTIE A LUCRARILOR, CONDITII TEHNICE DE EXECUTIE SI MONTAJ

2.1. Lucrari Premergatoare Executiei:


a) incheierea lucrarilor de pe terase si atice si instalatii de scurgere a apelor pluviale;
b) protejarea tamplariilor si ferestrelor cu folie din PVC pentru prevenira stropirii sau patarii;
c) montarea instalatiilor exterioare a caror executie ulterioara poate afecta finisajul, eventual mutarea pozitiei conductei pentru gaze si a dispozitivelor exterioare ale unei posibile instalatii de climatizare;

d) lucrari de pregatire a suportului - suportul se va verifica cu grija, se va curata, se vor elimina portiunile de tencuiala existenta eventual exfoliate sau fara capacitate portanta si de aderenta insuficienta.


Citeste si: Polistiren vs vata minerala - Ce alegem? Care este cea mai buna solutie de izolare a mansardei?


Neregularitatile mai mari de 10 mm se vor rectifica prin aplicarea unui strat de tencuiala adeziva suplimentara de uniformizare.

Suportul nu trebuie sa fie friabil sau cu tendinte de desprindere, trebuie sa fie uscat, curat, fara eflorescente. Trebuie evitata o umezire ulterioara a stratului suport (umiditate ascensionala).


Aplicarea sistemului termoizolant este interzisa la temperaturi sub +5o C (suport, material si temperatura in aer). De asemenea, nu se aplica sistemul pe ploaie (fara masuri de protectie) in conditiile in care exista riscul aparitiei condensului (chiar in fazele de intarire si uscare). Placile termoizolante se vor aplica numai pe suporturi uscate.


Elementele componente vor fi depozitate pe santier astfel incat sa fie ferite de factori atmosferici, inghet si degradari din solicitari mecanice. Placile termoizolante vor fi ferite de radiatiile ultraviolete.


Inainte de inceperea lucrarilor, se face o proba de lipire pentru a stabili daca suportul este corespunzator.


2.2. Executarea Lucrarilor

2.2.1. Lipirea Placilor Termoizolante


Se utilizeaza mortar uscat, gata preparat, livrat in saci. La prepararea mortarului (proportii amestec, conditii de omogenizare, etc.) se vor respecta intru-totul conditiile impuse de producator.


- se monteaza profilul de soclu cu ajutorul diblurilor metalice la fiecare 30 cm. Abaterile de planeitate ale peretelui vor fi compensate prin intercalarea de distantieri intre profil si perete, imbinarile dintre profile se vor realiza cu ajutorul pieselor de legatura. Suplimentar, profilul de soclu poate fi lipit cu adeziv pentru profile;   


Vezi si: Aplicarea plasei din fibra de sticla cu adeziv peste polistiren

 
- solutia de sustinere a placilor termoizolante din polistiren extrudat pentru soclu va fi adaptata modului de realizare a acestuia si a infrastructurii constructiei;


- mortarul adeziv pentru spaclu se aplica pe marginea placilor sub forma unui cordon perimetral cu o latime de cca. 5 cm si in mijlocul placii, in min. 3 puncte interioare. Se va asigura o suprafata de contact cu suportul de minimum 40%;


- placile se aseaza de jos in sus. Primul rand de placi termoizolante se aseaza in profilul de soclu, prin miscari usoare de apasare. Se va evita alinierea rosturilor dintre placi cu rosturile de la ancadramentele de fereastra care sunt zone cu concentrari mari de eforturi - in zona colturilor ferestrelor nu vor fi realizate rosturi, placa trebuind sa depaseasca coltul golului, atat pe verticala cat si pe orizontala;

 
- placile se aseaza in siruri orizontale, cu rosturile tesute (inclusiv la colturile cladirii);

- In rosturile dintre placi nu se va aplica adezivul pentru a nu forma punti termice;
- placile pentru glafuri, intradosuri, buiandrugi, se aplica dupa montarea placilor de fatada;

- se verifica planeitatea la fiecare 2 m2 de izolatie termica fixata.


Recomandare: Lipirea placilor de polistiren cu adeziv


2.2.2. Dibluirea


- diblurile se monteaza la 24 ore dupa lipirea placilor, dupa intarirea suficienta a adezivului de lipire (3 dibluri/placa). In cazul placilor de vata minerala dibluirea se face dupa montarea plasei de armare. Se realizeaza gauri cu burghiul de 8 mm;

- alegerea diblurilor se va face in functie de tipul materialului din care este alcatuit peretele. Diblurile vor fi realizate din materiale plastice pentru evitarea aparitiei puntilor termice. Tija metalica a diblurilor ( 8 mm) va asigura ancorarea acestora in zid cu min. 45 mm (pentru a obtine rezistenta la smulgere) iar adancimea in zid a gaurii pentru diblu va depasi cu cca 10 mm lungimea de ancorare. Stabilirea lungimii diblului: adancimea de ancorare+ grosimea tencuielii + grosime adeziv de lipire + grosime termoizolatie. Diametrul talerului diblului - 60 mm. Talerele diblurilor trebuie ingropate pana la fata exterioara a placilor iar adanciturile rezultate se vor netezi cu adeziv de spaclu;


- in general, pentru cladiri cu inaltimea mai mica de 50 m sau o viteza a vantului mai mica de 135 km/h, este necesar un numar minim de 6 dibluri/m2. Placile din polistiren extrudat XPS din zona soclului, se vor diblui de regula de la 30 cm deasupra nivelului terenului (peste zona de stropire).


Vezi si: Izolatia interioara cu polistiren


2.2.3. Spacluirea si Armarea


- dupa aplicarea masei de spaclu (cu spaclul cu dinti de 10 mm) se pozeaza plasa din fibre de sticla, avand grija sa nu faca pliuri, in fasii verticale suprapuse 10 cm;
- grosimea masei de spaclu armate - min. 2 mm, max. 4 mm;

- acoperirea plasei din fibra de sticla cu adeziv de spaclu va fi de minimum 1,0 mm (in zonele de suprapunere intre fasii de minimum 0,5 mm) si de maximum 3 mm;


- aplicarea plasei de fibre de sticla se va face in masa de spaclu proaspat;

- zonele cu tensiuni suplimentare (colturile ferestrelor) se armeaza suplimentar cu straifuri prinse cu adeziv de spaclu;


- se va dubla stratul de fibra de sticla pe inaltimea soclului;
- colturile golurilor de fereastra se vor arma suplimentar cu straifuri din tesatura din fibre de sticla, montate la 45o (20/40 cm), inainte de armarea generala. Intradosul colturilor ferestrelor se armeaza suplimentar cu straifuri de plasa din fibre de sticla;

- la muchiile cladirii si adiacent ferestrelor se vor aplica profile de colt, cu plasa din fibra de sticla integrata;
- in situatia in care nu se monteaza profile de colt, plasa din camp se va intoarce dincolo de colt, pe minimum 20 cm, suprapunandu-se cel putin 10 cm cu plasa de pe cealalta latura a coltului;

- dupa uscare (timp conform firma producatoare) masa de spaclu se va slefui fara deteriorarea plasei din fibra de sticla, pentru nivelarea urmelor de la fierul de glet;

- lacrimarele se realizeaza folosind profile speciale care se monteaza inainte de armarea generala;


Citeste si: izolatie exterioara cu polistiren


- muchiile intrande se executa similar celor iesinde fara profil, cu minimum 10 cm suprapunere;
- capetele diblurilor vor fi spacluite cu minimum 24 ore inainte de armarea generala;

- inaintea aplicarii straturilor de finisaj, adezivul pentru spaclu va fi lasat la uscat minimum 7 zile. Se evita o gletuire excesiva. Urmele de la fierul de glet vor fi nivelate dupa uscare.


2.2.4. Aplicarea Finisajului


Sistemul de finisaj nu se aplica la temperaturi de sub + 5o C sau pe suport inghetat, la temperaturi de peste 30o C si cu actiunea directa a razelor solare sau ploii.
a) Grunduirea - se executa peste adezivul de spaclu uscat cu trafaletul sau cu bidineaua pe toata suprafata ce urmeaza a se finisa. Dupa grunduire suprafetele trebuie sa aiba o culoare uniforma. Pe vreme foarte calduroasa se recomanda aplicarea a doua straturi de grund, al doilea strat fiind aplicat dupa minimum 24 ore fata de primul.

Timpul de uscare conform norma firma producatoare (aprox. 24 h).


b) Aplicarea tencuielii decorative
- umiditatea relativa a aerului: max. 65 %;
- temperatura mediului ambiant si a suportului: +5...+25?C;
- la exterior, nu se lucreaza pe timp de ploaie, vant puternic sau temperaturi scazute;
- se va evita lucrul la temperaturi foarte ridicate;
- pelicula aplicata la exterior trebuie sa fie suficient de groasa ca sa acopere corespunzator rugozitatile suprafetei;
- dupa 12 ore, tencuiala este suficient de rezistenta pentru a nu fi degradata de ploaie;
- diferentele de temperatura la acelasi perete sa nu depaseasca 5 - 6?C;
- se omogenizeaza perfect produsul in ambalajul lui cu o masina de amestecare(malaxor inoxidabil). Daca se considera necesar, se poate regla vascozitatea prin adaugare de amorsa de zidarie G 8101 diluata 1:5;
- aplicarea se face cu ajutorul unui fier de glet inoxidabil;

- grosimea maxima la care se aplica este de 2...2,5 mm.


Vezi si: Dezavantaje ale izolatiei interioare cu polistiren


2.2.5. Profil de Legatura pentru Ferestre


Profilele din PVC cu banda de etansare si plasa din fibre de sticla pentru o legatura etansa si sigura intre sistemul termoizolant si tocul ferestrelor se lipesc numai dupa ce se face o proba de lipire pentru a stabili daca suportul este corespunzator pentru lipirea profilului.
Montarea se face dupa curatarea tocului si pozitionarea profilului paralel cu tocul. Se trece apoi la montarea foliei de protectie a geamului (grosime min. 0,06 mm), ce se va lipi pe aripa profilului dupa indepartarea benzii de protectie a acestuia. Aceasta aripa se rupe dupa terminarea executiei stratului de finisaj.

3. PROGRAMUL DE URMARIRE A CALITATII EXECUTIEI


Fazele determinante ale operatiunii de termoizolare suplimentara a peretilor exteriori sunt considerate:
a) montarea integrala prin lipire si dibluire a stratului termoizolant ;
b) realizarea masei de spaclu armate ;
c) aplicarea stratului final (vizibil) al finisajului.

Calitatea lucrarilor va fi verificata si consemnata de proiectant si/sau dirigintelel de santier in procese verbale de verificare.


Recomandare: Polistiren expandat ignifugat - polistiren extrudat - polistiren pentru izolatii


4. VERIFICAREA EXECUTIEI LUCRARILOR


Pe parcursul executaii lucrarilor firma furnizoare a sistemului termoizolant integrat va efectua urmatoarele verificari:
a) verificarea suportului;
b) verificari pe faze de lucrari;
c) verificari la receptia preliminara vor fi intocmite urmatoarele tipuri de documente si inregistrari:
- procese verbale de instruire;
- procese verbale de asistenta tehnica;
- procese verbale de receptie calitativa.
Firma furnizoare va pune la dispozitia constructorului certificate de calitate la fiecare transa de livrare a materialelor.

5. PREVEDERI PRIVIND CONDITIILE DE RECEPTIE A LUCRARILOR EFECTUATE


Lucrarea se va supune conditiilor de receptie ale firmei furnizoare a sistemului termoizolant, ale proiectantului si beneficiarului.
Receptiile (preliminara, finala) se vor face numai in conditiile existentei tuturor documentelor ce atesta calitatea fiecarei faze de lucrari verificate pe parcursul executiei.

Executia trebuie facuta in conditii speciale de calitate si control, de catre firme specializate care detin de altfel si patentele aferente referitoare in primul rand la compozitia mortarului, dispozitive de prindere si solidarizare, scule, tehnologia de executie.


Recomandare: Montarea polistirenului expandat sau extrudat la exterior


6. MASURI PRIVIND PROTECTIA, SIGURANTA SI IGIENA MUNCII, PREVENIREA SI STINGEREA INCENDIILOR PE DURATA EXECUTIEI LUCRARILOR


Se vor respecta cu strictete masurile suplimentare, specifice operatiunilor de termoizolare suplimentara a peretilor exteriori, cerute si consemnate in procesele verbale de instruire si asistenta tehnica de catre furnizorul sistemului termoizolant.

7. PREVEDERI PRIVIND URMARIREA COMPORTARII IN TIMP A LUCRARILOR


Se va solicita constructorului garantie a lucrarilor pentru durata maxima stabilita de furnizorul sistemului termoizolant in conditiile aplicarii in integralitate si punere in opera in conformitate cu prescriptiile cuprinse in fisele tehnice puse la dispozitia executantului.


Vezi si: Izolatii si placari exterioare cu polistiren expandat sau extrudat


Se vor semnala de catre utilizatori prin intermediul beneficiarului, proiectantului si executantului toate fenomenele neconforme cu garantia oferita: deteriorari ale finisajului, desfaceri ale stratului termoizolant, aparitia condensului la pereti, evidentierea puntilor termice, etc.


Recomandari articole: polistiren expandat, polistiren extrudat, polistiren grafitat, polistiren exterior, polistiren pret, adeziv polistiren, montare polistiren,

‹‹ Proiect de casa frumoasa cu terasa deasupra garajului

Proiect de casa mare si moderna cu subsol si mansarda ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro