renovat.ro

» » » »


Arbusti decorativi cu flori pentru gradinile insorite


Arbustii decorativi sau ornamentali ce impodobesc gradinile pot fi cu frunze mereu verzi sau cu frunze cazatoare. Dintre arbustii verzi permanent sunt : tuia, jneapanul pitic, rododendronul, iar cei cu frunze cazatoare adesea infloresc: liliacul, iasomia, hortensia.

Arbusti ornamentali cu flori pentru gradini cu soare
Arbusti decorativi cu flori pentru gradinile insorite

Galerie poze
  • Arbusti ornamentali cu flori pentru gradini cu soare
  • Gradina cu arbusti pitici cu flori
  • Peluza cu gazon si arbust decorativ cu flori mov
  • Prun chinezesc arbust ornamental cu flori roz
Galerie poze
  • Prunus triloba ajuns la maturitate
  • Lonicera caprifolium cu flori roz
  • Arbust cu flori albe cununita sau spiraea prunifolia
  • Caprifoi sau mana maicii domnului cu flori albe
  • Gradina in fata casei cu soiuri de arbusti ornamentali cu flori colorate

Arbustii decorativi pot fi cultivati in gradini sau in curti, cu scopul de a pune in valoare un spatiu sau pentru a delimita un spatiu, realizandu-se garduri vii cu forme si dimensiuni dupa preferinta. Ca orice planta, si arbustii decorativi au nevoie de conditii specifice de crestere, dar si de tundere periodica in scopul mentinerii unui design specific al zonei in care sunt plantati.

In cele de urmeaza va voi prezenta modul de plantare, ingrijire si inmultire pentru trei arbusti de gradini cu rol decorativ prin florile lor. Primul astfel de arbust este Spireea sau Cununita care este un arbust decorativ cu flori potrivit pentru gradinile insorite

Spireea ( Spiraea) este un tip de arbust cu flori aclimatizat si in tara noastra din zone cu clima calda. Prefera spatii insorite, pamant fertil si bine drenat si umezeala din plin. Se cunosc mai multe specii de acest tip de arbust: Spireea bumalda ce ajunge la inaltimea de 60cm si are flori roz intens, grupate in rozete cu diametru de 12-15 cm; Spireea salicifolia ce ajunge la inaltimea de 2 m, cu tulpinite subtiri pe care cresc frunzele alungite, iar in partea superioara are flori erecte, de culoare roz, grupate ca intr-un spic bogat; Spireea salicifolia este o variatate de arbust cu flori albe, ce cresc in cununa bogata pe ramurile lungi si flexibile, orientate in jos. Toti acesti arbusti ornamentali au cateva caracteristici comune: au nevoie de spatii scaldade de soare, spatiu de aptoximativ 50-60 cm pentru dezvoltare adecvata, umezeala din plin(se uda cel putin de doua ori pe saptamana in perioada de inflorire) si un sol fertil, bine drenat, frunzele sunt alungite, verzi in timpul infloririi, iunie-august, pentru ca ulterior sa se inroseasca. Arbustii pot fi plantati individual sau in grupuri pentru a genera o zona inflorita pentru intreaga vara.

Inmultirea cununitei se realizeaza prin butasire. Din planta mama, care a ajuns la 2-3 ani de dezvoltare, se scot din pamant lastari cu radacina, dupa terminarea perioadei de inflorire, septembrie. Acestia se replanteaza in spatii afanate si bine umezite, la adancimi de 30-35 cm dupa care se uda din belsug. Arbustul se va prinde in noul sol si va inflori in vara viitoare.

Prunus Triloba- Prunul chinezesc este un arbust cu inaltimea de 2 m care impresioneaza prin bogatia floricelelor mici si roz care impodobesc ramurile subtiri inainte de aparitia frunzelor. Acest arbust se recomanda a fi plantat singur, intr-un pamant fertil, astfel incat sa beneficieze de lumina si caldura soarelui pe intreaga zi. Mare iubitor de umezeala, trebuie sa fie udat la baza zilnic in zilele caniculare, iar in rest, o data la doua zile. Udarea se va face mai rar dupa perioada de inflorire. Dupa ce depaseste varsta de 2 ani trebuie cu regularitate tuns  primavara indepartandu-se ramurile lemnoase ce se taie de la baza. Astfel planta va scoate alte ramuri tinere mentinandu-se inflorit si inverzit cel putin 8-10 ani. Fiind o planta aclimatizata din zonele calde, ar fi bine ca ramurile sa fie invelite cu folie, hartie de ambalaj sau de ziar pe timp de iarna, incepand cu noiembrie pana in martie. Gerul puternic, -20 -22 grade, ii afecteaza tulpina si este posibil ca in timp sa se usuce.

Inmultirea prunului chinezesc se face prin butasire, dupa ce frunzele incep sa se scuture. Se scot din pamant lastari cu radacina ce vor fi saditi in pamant afanat, la adancimi de 30-35 cm si udati din belsug. Butasirea se face dupa ce planta mama depaseste 2 ani.

Caprifoiul (Lonicera caprifolium) este un arbust peren si rezistent aclimatizat in tara noastra din zonele mediteraneene. Lastarii de caprifoi ajung si la 3 m lungime, motiv pentru care este bine sa-i plantati langa garduri sau sa ii faceti o scara de sustinere. Frunzele verzi in forma de inima cresc pe intreaga suprafata a lsatarilor. Printre frunze isi fac loc florile albe, delicate, ca niste trompete. Parfumul lor este ametitor, delicat si foarte placut. Caprifoiul infloreste de doua ori pe ani: o data in mai-iunie, dupa care in luna iulie planta face o pauza de inflorire ca in septembrie-octombrie sa infloreasca din nou.

Daca planta are soare din plin si umezeala, se va dezvolta vertiginos si va inflori bogat. In timpul infloririi se recomanda udarea frecventa, cel putin de 3 ori pe saptamana daca nu ploua. La fel in perioada de inflorire din toamna. Primavara devreme, inainte de inverzire, puteti taia ramurile rebele ale plantei astfel incat sa determinati o dezvoltare a ei pe zona dorita. Daca timp de 2-3 ani nu este scurtat va avea un aspect neingrijit.

Inmultirea caprifoiului se face prin lastari prin metoda marcotajului sau butasire. Prin marcotaj un lastar se seaza pe pamant si se pune musuroi de pamant peste el. Dupa un timp va face radacini si se poate transfera in locul dorit. Butasirea se rrealizeaza toamna, dupa inflorire cand se raie un lastar de 6-65 cm ce se pun la inradacinat in ladite cu nisip si se planteaza apoi in solul afanat udandu-se apoi din belsug.

Un alt arbust decorativ care prefera spatiile cu soare si cu umezeala este si: Itea Virginica


Recomandari articole: arbusti ornamentali, amenajare gradina,

‹‹ Itea Virginica - arbust decorativ -ingrijire si inmultire

Ce iese atunci cand doi vecini se indragostesc unul de celalalt? ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro