Arbusti decorativi pentru gradini umbroase
Calinul (Virburnum) este unul dintre cei mai raspanditi arbusti din tara noastra. Creste in mod spontan, pe terenuri umede sau in apropierea de rauri, dar si cultivat in gradina. Are aspect de arbust cu inaltimea de pana la 3 m si impresioneaza prin aspectul delicat si albul pur. Prefera zonele umbroase si pamantul umed, dar nu necesita ingrijire speciala.

Se achizitioneaza de la florarii, avand aspectul unui copac mic. Se planteaza in pamant proaspat afanat, la adancimea de 40-45 cm si se uda din abundenta pentru a favoriza inradacinarea. Daca are conditii bune de viata va inflori din primul an. Florile apar in perioada mai-iunie, iar dupa ce se scutura, apar in locul lor buchetele de fructe rosii. Pot fi folosite pentru prepararea ceaiului, ce are gust acrisor, numai dupa ce se recolteaza fructele si se usuca.
Camelia (Rosa rugosa) este un hibrid originar din Japonia, aclimatizat si in tara noastra. Desi este cunoscut si sub numele de �trandafir japonez� datorita aspectului delicat al florilor, nu trebuie confundat cu planta decorativa de interior (Camellia japonica) cu acelasi nume. Se achizitioneaza de la florarii si se planteaza primavara aprilie-mai sau toamna sfarsitul lui septembrie in spatii cu umbra sau semiumbra la adancimea de 40-45 cm in sol proaspat afanat. Deoarece se livreaza cu pamant pe radacini, acesta nu va fi indepartat la plantare. Se uda din belsug dupa plantare si in prima luna saptamanal, pentru a ajuta la inradacinare. Daca are conditii bune de dezvoltare, va inflori dupa un an de la plantare. Florile sale delicate alb, roz raspandesc un parfum puternic. Arbustul ajunge la inaltimea de 1,5m si prefera sa aiba spatiu in jur pentru a-si dezvolta ramurile.
Aruncus dioicus sau Barba Popii este o planta erbacee care se dezvolta ca o tufa deasa, cu inaltimea de 1,2m cu frunzis bogat la baza din care se dezvolta tulpinile in capatul carora cresc florile albe, asemeni unui spic. Florile impresioneaza prin aspect, nu au parfum si se mentin inflorite in perioada verii-iunie-august. Se dezvolta rapid datorita radacinii sub forma de rizom care anual se intinde acoperind spatii mari. Se obtine prin sectionarea radacinii si amplasarea ei in pamant reavan la o adancime de 15-20 cm. Se uda numai dupa plantare, ulterior nu are nevoie de ingrijire speciala. Exista pericolul ca in timp sa se raspandeasca foarte tare, motiv pentru care la 2-3 ani va trebui sa scoateti primavara rizomii in exces. Planta creste in mod spontan in zone umbroase de unde puteti sa sectionati radacina pentru a o inmulti in gradina dvs.
Iasomia de iarna (Jasminum Nudiflorum) este o planta decorativa care, asa cum ii spune si numele, infloreste in perioada iernii. Originara din China si aclimatizata si in tara noastra, va impodobi gradina cu florile sale albe sau galbene, care apar in luna februarie-martie. Are aspect de arbust, cu inaltimea de maxim 1,2 m ce dezvolta in fiecare an ramuri subtiri formand o tufa. Dupa scuturarea florilor, care nu au parfum, apar frunzele verzi, mici si ovale, care raman pe ramuri in perioada verii. Poate fi obtinuta prin divizarea unei tufe bogate, in perioada septembrie-octombrie, plantandu-se in solul afanat la adancimea de 20-25 cm si udandu-se din belsug. Ulterior planta nu are nevoie de ingrijire speciala; lastarii pot fi legati de un tutore pentru obtinerea unui aspect inedit al arbustului.
Lonicera fragrantissima este un alt arbust care poate fi amplasat in gradina in spatii semiumbroase. Este o planta perena care are o particularitate: infloreste toamna tarziu, avand flori albe cu parfum puternic de lamaie si raman inflorite pana primavara. Arbustul decorativ poate fi obtinut prin divizarea plantei mama. Plantarea se face la o adancime de 25-30 cm in sol proaspat afanat si umed, de obicei la mijlocul verii, dupa ce florile s-au scuturat si fructele rosii care impodobesc crengile incep sa se usuce. Arbustul ajunge la maturitate in 5-8 ani, noii lastari dezvoltandu-se lateral din radacina. Poate fi plantat singur in spatiu semiumbros sau pot reprezenta un gard viu deosebit intr-un spatiu al gradinii. Aspectul sau inedit datorita florilor din timpul iernii si a fructelor rosii ce apar primavara pana la inceputul verii personalizeaza gradina.
Recomandari articole: arbusti ornamentali, plante de umbra, inmultirea plantelor, plantare,
‹‹ Garduri din panouri de lemn - modele unice pentru protejarea si infrumusetarea curtii si a gradinii
Cum se cultiva ceapa in gradina de pe langa casa - ghid complet de plantare si ingrijire ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!