Avantajele si dezavantajele ARCADELOR in designul interior si mai ales CAND este BINE sa le folosesti si cand NU
Arcadele sunt unul din cele mai controversate elemente decorative ale designului interior, unele persoane considerandu-le invechite iar altele laudandu-le pentru eleganta lor. Gusturile nu se discuta, astfel ca fiecare persoana este libera sa-si aleaga designul interior pe care si-l doreste. Arcadele se pot insa integra in orice tip de design, chiar si modern sau contemporan putand sa faca o trecere eleganta intre doua zone sau spatii interioare.

Ce este o arcada sau o bolta?
Arcada este un element architectural cu o forma arcuita care se poate sustine pe ziduri, coloane sau stalpi. Arcada are o forma naturala care se poate gasi oriunde in natura precum la intrarea unei pesteri sau intr-o stanca aflata in mare. Arcada clasica are forma simetrica in raport cu axa verticala insa poate avea si numeroase alte forme. Cele mai populare modele de arcade pentru ziduri sunt arcadele semicirculare sau arcadele segmentate care formeaza unghiuri mai mici de 180 de grade cu axele verticale. Acest ultim tip de arcada este cel mai potrivit pentru designurile interioare contemporane si moderne.
Vezi si: Modele de arcade de piatra pentru bucatarii elegante
Pentru intrari mai mari va trebui sa folositi o arcada cu forma de jumatate de elipsa care are de obicei dimensiunile a trei arcade simple. Arcadele in stil gotic sau cele in forma de potcoava sunt mai rare si se folosesc doar daca doriti sa scoateti in evidenta un anumit stil arhitectural.
De ce se folosesc arcadele in designul interior?
Arcadele se folosesc pentru a indeplini anumite functii:
2. Pentru a da eleganta aparte unor spatii interioare precum holuri lungi
3. Ca element care defineste un anumit stil arhitectural. De exemplu arcadele trilobate sau cele lancet sunt specifice stilului de decorare marocan, iar arcadele asimetrice sunt caracteristice stilului Art Nouveau.
4. Pentru a oferi continuitate si armonie designului interior, arcadele sunt folosite atat pentru holuri si intrari cat si pentru ferestre. Designul interior si exterior va folosi astfel aceleasi elemente arhitecturale.5. Ca element decorativ in arhitecturile interioare cu linii si forme drepte.
Vezi si: Arcade si bolti intre camere decorate cu piatra - idei si fotografii spectaculoase
Avantajele folosirii arcadelor in designul interior
2. Completeaza un design care foloseste usi si mobilier cu aceleasi forme
3. Asigura o mai buna iluminare a spatiilor interioare
4. Au dimensiuni adaptate cu cele ale incaperilor
5. O arcada mare va fi o decoratiune superba pentru un zid simplu, mai ales daca se afla in centrul acestuia
6. Folosirea mai multor arcade inguste poate fi un design elegant pentru un hol lung
Vezi si: Separatoare de camera - modele creative si exemple in imagini
Dezavantajele folosirii arcadelor in designul interior
2. Nu au dimensiunile corecte in raport cu cele ale camerelor
3. Varful arcadei se afla prea aproape de tavan. Daca nu puteti lasa un spatiu de 10-30 centrimentri intre arcada si tavan mai bine renuntati la a o folosi.
4. Arcadele prea inguste pot da impresia unei intrari dintr-o manastire
Multe persoane intreaba adesea daca sa lase usa la bucatarie sau sa faca o arcada. Arcada este doar una dintre optiuni astfel ca puteti renunta la usa de la bucatarie sau living si sa folositi un portal dreptunghiular elegant. Exista desiguri multe designuri care folosesc arcade in stil Art Nouveau cu forme asimetrice si geamuri colorate insa aceste decuri sunt foarte costisitoare si dificil de realizat.
Afla si cum alegem usile de interior + cateva model super interesante
Intr-un design modern nu au ce sa caute arcadele intrerupte sau alungite care vor arata ciudat si adeseori ridicol. O arcada simpla sau una mai larga poate fi mult mai eleganta si se poate folosi la fel de bine in diferite stiluri de design interior. In concluzie, inainte de a alege sa folositi o arcada intr-un design interior cantariti toate avantajele si dezavantajele pe care aceasta le poate aduce decorului.
Recomandari articole: arcade usi, usi in arcada, asortare culori, amenajari interioare, amenajari de lux,
‹‹ Vase de expansiune: ce sunt si la ce ne ajuta
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!