renovat.ro

» » » » » »


Avantaje si dezavantaje ale diferitelor tipuri de centrale termice


Centralele termice se diferentiaza dupa tipul de combustibil folosit, dupa dimensiune si forma. In privinta tipului de combustibil necesar functionarii acestora intalnim patru mari categorii: cu energie solara, cu energie electrica, cu gaz si cele cu combustibil solid. Designul si dimensiunea acestora sunt mai putin importante, deoarece in fiecare dintre cele trei cazuri exista o mare diversitate, astfel incat fiecare consumator isi alege varianta in functie de spatiul destinat incalzirii si implicit incaperea tehnica  in care va fi montata centrala.

Ariston genus premium evo
Avantaje si dezavantaje ale diferitelor tipuri de centrale termice

Galerie poze
  • Ariston genus premium evo
Galerie poze





Vom lua in discutie doar cateva avantaje si dezavantaje ale fiecarui tip de centrala termica  in functie de tipul de combustibil utilizat. In primul rand vom semnala cateva avantaje ale centralei termice care functioneaza cu energie solara. Aceste centrale sunt cele mai ecologice dintre cele existente pe piata. O componenta esentiala o reprezinta panourile ce se monteaza pe acoperisul caselor sau al blocurilor si care au menirea de a absorbi caldura soarelui pe care o transforma in energie termica.

Vezi si: Centrala termica in soba de teracota - cu adevarat eficienta si economica

In functie de tipul de panouri solare ales, orientarea acestora si dimensiunea spatiului de incalzit, aceste centrale termice asigura apa calda menajera necesara unei familii cu 4-6 membri pe parcursul intregului an. Durata de utilizare a unei asemenea centrale termice este de 25-27 de ani, nu necesita revizii periodice, cosuri pentru eliminarea reziduurilor in urma arderii sau curatarea elementelor componente pe care sa se depuna reziduuri. Aceste tipuri de centrale termice sunt cele mai ecologice.

Dezavantaje in privinta utilizarii centralelor cu energie solara. Pentru incalziriea spatiului de locuit pe timpul iernii, aceste centrale termice nu reusesc de fiecare data sa asigure temperatura apei astfel incat in zilele geroase sa acopere necesarul de caldura. Trebuie sa luati in calcul si perioada scurta in care soarele incalzeste pamantul in perioada de iarna si temperaturile scazute ale aerului ce necesita un supliment de energie. Dezavantajul major al acestor tipuri de central termice il reprezinta incapacitatea difuzarii in locuinta a unei temperaturi ridicate pe timpul iernii.

Recomandare: Alegere putere centrala pe lemne (kw) in functie de suprafata casei - cati kw trebuie sa aiba?

Avand in vedere avantajele si dezavantajele precizate mai sus, aceste tipuri de centrale termice pot fi folosite cu succes in perioada martie-octombrie atat pentru locuinte, cat si pentru vile sau case de vacanta.

Centralele termice cu energie electrica reprezinta o alta varianta ce poate fi utilizata in scopul incalzirii locuintei. Aceste tipuri de centrale termice se conecteaza la sursa de curent electric si asigura necesarul de caldura si apa menajera in locuinta.

Avantaje ale centralelor electrice: nu necesita constructia unui cos de fum suplimentar pentru evacuarea reziduurilor; nu este necesara curatarea cenusii; se monteaza foarte simplu si nu necesita aprobari din partea Garzii de Mediu; nu necesita verificari periodice in scopul mentinerii la parametri ridicati de utilizare; nu necesita guri de aerisire, detectoare de gaz, cu alte cuvinte niste costuri suplimentare; pot fi racordate in timpul verii la surse de energie neconventionala si se reduc mult costurile de exploatare; au garantie 3-5 ani, in functie de modelul ales si nu genereaza pierderi de caldura.

Dezavantajele centralelor cu energie electrica sunt determinate de costul crescut al energiei electrice si eventualele pene de curent care ar putea crea disfunctionalitati ale sistemului.

Vezi si: Incalzire centrala prin semineu - termoseminee

Centralele termice pe gaz constituie o varianta adecvata de incalzire in special in zonele in care sunt montate conductele de gaz. Aceste centrale termice asigura incalzirea locuintei si apa menajera necesara in locuinta sau in alte spatii: case de vacanta, birouri, cabinete medicale, etc.  Aceste tipuri de centrale termice pot fi cu condensatie sau conventionale.

Centralele cu condensatie au un randament mai bun si emisii reduse de CO2. Centralele termice conventionale asigura arderea combustibilului prin tiraj fortat sau natural. Avantaje ale centralelor termice pe gaz cu condensatie asigura un randament crescut prin recuperarea caldurii degajate prin condensatie; consum de combustibil scazut; durata de exploatare de 14-15 ani (la centralele conventionale durata de exploatare este de 10 ani); asigura temperatura necesara incalzirii oricarui spatiu de locuit sau cu alta utilizare (cabinete, birouri).

Dezavantaje ale centralelor termice pe gaz : au costuri de achizitionare ridicate; este nevoie se aprobari de la Garda de Mediu anterior montarii/utilizarii; necesita un cos de evacuare a noxelor special construit; verificari periodice realizate de echipe de specialisti; in cazul centralelor cu capacitate mare este necesar sa construiti o camera speciala pentru montarea acesteia; pentru centralele cu capacitate mare este necesara realizarea unei instalatii de neutralizare a condensului.

Recomandare: Tipuri de centrale termice - iata ce trebuie sa stii inainte de a alege un modelanume

Centralele termice cu combustibil solid constituie o alegere buna in zonele in care lemnul sau carbunele se achizitioneaza la preturi avantajoase. Avantajele centralei termice cu combustibil solid: preturi relativ scazute ale carburantului; posibilitatea utilizarii lemnului, a barbunelui sau a brichetelor din deseuri lemnoase.

Dezavantaje ale centralelor termice cu combustibil solid : incarcarile dese cu combustibil datorita arderii rapide a acestuia; investitie mare datorita necesitatii montarii unor puffere care sa stocheze caldura, vase de expansiune care sa asigure circulatia apei in instalatie; montarea a cel putin 1-2 radiatoare care sa asigure circulatia agentului termic in cazul opririi accidentale a pompei de circulatie; lemnele folosite drept combustibil trebuie sa aiba o umiditate scazuta astfel incat sa garanteze eficienta termica; utilizarea diferitelor esente lemnoase determina puterea calorica obtinuta; necesitatea constructiei unui cos de fum special captusit antiincendiu; eliminarea frecventa a cenusii rezultata din arderea lemnului/carbunelui si curatarea cazanului la 3-4 zile de depuneri si impuritati care ingradesc o ardere eficienta ulterioara a combustibilului; verificarea periodica de catre echipe specializate; aprobarea din partea forurilor abilitate pentru montarea unei astfel de centrale in locuinta.

Recomandare: Cosuri de fum - tipuri si modele . Stii ce sa alegi pentru soba, semineul sau centrala ta?

Indiferent de tipul de centrala pe care il alegeti va trebui sa chemati o echipa de specialisti care sa estimeze corect puterea de care aveti nevoie in functie de spatiu si de consumul apei menajere la un anumit interval. O utilizare eficienta incepe cu alegerea centralei cu puterea adecvata.

Estimati in timp si cheltuielile pe care le implica tipul de combustibil utilizat; timpul alocat utilizarii centralei (alt consum este in casa de vacanta unde locuiti un timp scurt); realizati anveloparea locuintei pentru pastrarea caldurii in interior; asigurati-va ca nu exista pierderi de caldura pe langa geamuri, usi, prin podul casei. In magazinele de profil veti gasi numeroase tipuri de centrale termice care utilizeaza combustibil divers, au capacitati diferite, presupun accesorii mai mult sau mai putin costisitoare. Eficienta in utilizare si consumul scazut de combustibil ar trebui sa fie factorii care sa determine alegerea unei centrale potrivite nevoilor dvs.

Recomandare: Cum dimensionezi corect caloriferele si radiatoarele din casa ta


Recomandari articole: centrale termice, avantaje, dezavantaje, modele centrale,

‹‹ Iata ce influenta au culorile din bucatarie asupra psihicului nostru - Bucatarii amenajate in principalele culori

Dressing walk-in - idei utile si eficiente pentru o amenajare ca la carte ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Ninel a scris:

Foarte slab textul. Numai generalitati. N-am aflat nimic nou, desi eu nu sunt de specialitate.

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro