Bai cu travertin - stiai de frumusetea lor?
Baile decorate cu piatra naturala sunt moderne, elegante dar, totodata, indraznete. Pe langa marmura sau granit, travertinul devine din ce in ce mai folosit in amenajarile interioare, gratie frumusetii si durabilitatii sale.

Ce este travertinul?
Este o roca sedimentara-cimentata, mai exact, un tuf calcaros ce se formeaza pe fundul apelor, prin depunerea carbonatului de calciu din izvoarele de apa dulce, obtinandu-se astfel o masa poroasa, neuniforma. O parte din golurile compozitiei sunt cimentate tot de calcar, iar altele raman libere. Acestea nu fac decat sa ofere un plus de personalitate travertinului.
Travertinul poate fi compact sau spongios, insa, in general, acesta este poros. Iar daca este slefuit, respectiv lustruit, prin acoperirea porilor cu praf de ciment, suprafata devine una uniforma, la fel de fina precum marmura. De asemenea, placile de travertin sunt disponibile intr-o multitudine de alte finisaje, astfel incat sa se plieze intocmai pe dorintele si nevoile de amenajare ale fiecaruia: antichizate, buceardate, mate, periate, scapitate etc.
De ce travertin si nu marmura?
Desi nu se bucura de popularitatea marmurei, travertinul are aspect si proprietati similare acesteia. Este o piatra naturala, eleganta si durabila. In plus, are permeabilitate scazuta, este rezistenta la intemperii si ne ademeneste cu o versatilitate cromatica si a imprimeurilor.
Culorile travertinului variaza de la crem, bej, galben, auriu pana la ciocolatiu, caramiziu si cenusiu. Totodata, acesta se gaseste si in varianta multicolora, ideal pentru baile vesele, nonconformiste.
Insa, pentru ca este o piatra naturala poroasa, ar fi de preferat ca in baie sa optati pentru finisajele mate sau antichizate ale travertinului. Pe langa aspectul deosebit, acestea asigura si o rezistenta optima la umezeala. Fiind totusi un material foarte absorbant, piatra de travertin trebuie protejata in mod periodic folosind impermeabilizanti.
Blaturi din travertin pentru un plus de somptuozitate
In baie, travertinul poate fi utilizat de la un capat la altul, atat pentru placarea pardoselii si a peretilor, cat si pentru obiectele sanitare, chiuveta si cada, ori pentru evidentierea lavoarului, luand, in acest caz, forma unui blat. Puteti crea o adevarata opera de arta in jurul lavoarului, construind pe console sau imbracand o piesa de mobilier in travertin pentru un efect de-a dreptul spectaculos. Si cabina de dus poate fi din travertin, daca o preferati in locul cadei si spatiul incaperii va permite.
Pardoseala de travertin este chiar recomandata pentru incaperile cu umezeala ridicata deoarece are suprafata poroasa si ofera o aderenta mare. Nu este recomandat in schimb travertinul slefuit deoarece devine foarte alunecos in baie.
Cromatica atat de calda si primitoare a travertinului se pliaza perfect pe o baie amenajata in stil clasic sau modern, insa, in functie de utilizarea sa, travertinul poate da incaperii accente regale pentru un decor somptuos. Oricare ar fi stilul preferat, durabilitatea in timp, rezistenta la uzura, umezeala si pete, cat si frumusetea si eleganta sa naturala sunt calitati care fac din travertin un material excelent pentru amenajarea unei bai.
Va invit in continuare sa vedeti cateva bai placate cu travertin care sper ca va vor inspira!
Recomandari articole: travertin, bai moderne, piatra naturala, chiuveta baie, blaturi,
‹‹ Cum sa-ti inchizi terasa si balconul
Aplice pentru baie - modele superbe pentru bai de vis ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!