Ce alegem: bazin vidanjabil sau fosa septica? Care este cea mai buna solutie?
In cazul in care, in localitatea unde locuiti nu dispuneti inca de
canalizare, apare intrebarea care va macina. Ce aleg: bazin vidanjabil
sau fosa septica? Ei bine, le vom lua pe rand si vom afla avantajele
fiecaruia, dar si dezavantajele.
Dar ce inseamna, mai precis,
fiecare in parte? Fosa septica este un bazin cu doua sau trei camere, in
prima avand loc decantarea si tratarea apei, in timp ce-n urmatorul
spatiu are loc decantarea finala, pregatirea pentru evacuarea apelor
catre un sistem cu dren.
Golire fosa septica
O dispersare de efect a apei tratate poate avea loc printr-un camp de dren, format din conducte sapate in santuri, cu orificii la partea inferioara; doar asa apa se poate infiltra mai rapid.Si-n acest caz nu scapati de vidanjare, doar ca se face mai rar, apa patrunzand si-n sol, fara a afecta panza freatica.
Fosa septica reprezinta un sistem de tratare a apelor uzate, ca urmare a consumului casnic. Sunt folosite adesea in mediul rural, unde lipsesc retelele de canalizare. Pentru ca un sistem septic sa fie complet, acesta trebuie sa fie dotat cu: rezervor septic, unde va avea loc tratarea si decantarea apei, si un camp de scurgere, absorbtie, filtrare a apei in sol. Fiti atenti deoarece, pe piata, veti gasi o gama mare de fose septice care nu includ, insa, si sistemul de drenare a apei. Ulterior, veti constata ca sunteti nevoit sa achizitionati si un astfel de sistem.
Sunt si situatii cand, din cauza pozitionarii terenului, anumite sisteme functioneaza cu ajutorul unor pompe de apa uzata pentru evacuarea apei tratate din bazine. Aceste pompe pot fi montate in ultimul rezervor, lucru ce duce si la montarea unui bransament electric inca de la montarea fosei septice. De asemenea, exista posibilitatea introducerii pompei prin gura de vizitare a bazinului, doar la nevoie.
O pompa de apa fixa va porni automat, prin flotor, de fiecare data cand va fi nevoie, si nici nu veti avea contact, mereu, cu mirosurile neplacute.
Sunt doua etape ce tin de buna functionare a unei fose septice:
- are loc fermentarea anaeroba, in primul compartiment al fosei, locul unde sunt fractionate materialele solide, unde are loc decantarea acestora. In timpul acestui proces, se formeaza o cantitate mare de gaz metan, care va trebui evacuat din bazin cu ajutorul unei conducte speciale de aerisire.
- vine partea de filtrare a apei reziduale tratate. Procesul are loc tinandu-se cont de adancimea apelor subterane, tipul de sol, distanta fata de principalele surse de apa potabila, caracteristicile chimice ale apei tratate. In cazul in care apa nu indeplineste parametrii legali imputi de Agentia de Protectie a Mediului, nu se recomanda folosirea unui camp de dren, nici la vidanjarea fosei, lucru valabil pana la tratarea corespunzatoare a apei.
Cum functioneaza, pe scurt, o fosa septica
In primul rand, apa menajera, folosita de catre toti membrii familiei, va ajunge printr-o conducta in fosa septica.
Fosa septica, asa cum am mai amintit, este un fel de rezervor, etans, avand rolul de a pastra apa uzata inauntrul sau pana cand aceasta este tratata: au loc procesele de fermentare, ce duc la decantarea apei si separarea grasimilor, a uleilor de restul materiilor solide, transformandu-le apoi in namol. Tot acest proces are loc in primul compartiment.
Apa uzata va trece, apoi, in cel de-al doilea compartiment, avand loc o decantare suplimentara. De aici pot fi prelevate probe de apa pentru a verifica caracteristicile chimice ale acesteia.
La final, apa reziduala iese din fosa septica si va fi transportata catre campul de filtrare.
Tipuri de fose septice:
- fosa septica ecologica realizata din polietilena de inalta calitate;
- fosa septica din beton;
- fosa septica din fibra de sticla;
- fosa septica din rezervoare IBC;
- fosa septica din butoaie.
Trebuie precizat ca o fosa septica din beton va costa mult mai mult decat una realizata din rezervoare IBC second-hand. Cu toate acestea, prima este si mai rezistenta si nu veti avea probleme in timp. In plus, sa nu uitam ca o fosa septica ieftina nu va scoate apa conform tuturor parametrilor legali.
Foarte important! Macar o data pe an, primul compartiment al fosei septice trebuie curatat de toate impuritatile ce se depun deoarece, cu timpul, apa nu va mai fi tratata corespunzator. Vor aparea si mirosuri neplacute, iar legat de cel de-al doilea spatiu, apa va fi scoasa fara a indeplini parametrii impusi de lege.
Bazinul vidanjabil: caracteristici
Bazinul vidanjabil are peretii din beton, care, odata umplut, are nevoie de vidanjare. Este cel mai intalnit sistem deoarece este usor de realizat, montat, nu afecteaza cu nimic mediu, fiind etans. In plus, nici costurile cu realizarea unuia nu sunt ridicate. Mai greu va va fi cu costurile de intretinere, cand vidanjarea se va face mai des si atunci va trebui sa scoateti ceva bani din buzunare.
Din pacate, ca si inconvenient, in timpul vidanjarii, va trebui sa suportati mirosurile neplacute care, din pacate, vor mai persista cateva zile. O alta problema de luat in calcul consta in spatiul pe care-l va ocupa bazinul: acesta va fi de dimensiuni mari tocmai pentru a fi vidanjabil mai rar.
In mare, cam acestea ar fi caracteristicile fiecarui procedeu in parte, iar alegerea va apartine.
‹‹ Superb acest proiect de casa spatioasa, cu 3 dormitoare. Le are pe toate! Chiar si o mica terasa ...
Proiect de casa cu mansarda si garaj cu suprafata utila de 110 mp ››
Autor RenovatRo: Cristiana

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!