renovat.ro

» » » » » »


Begonia - despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori


Begonia cu flori sau Begonia SPP este o planta decorativa de interior frecvent intalnita. Este aclimatizata si pentru clima europeana din zona Americii Centrale, Indonezia si India. Exista peste 1300 de specii de begonii cu o varietate mare a inaltimii, a formei frunzei, a formei tulpinii, coloritul, tipul de petale si inflorescenta.

Floare de begonie portocalie
Begonia - despre ingrijire, inmultire, boli si daunatori

Galerie poze
  • Floare de begonie portocalie
Galerie poze

Tipurile de begonii se diferentiaza prin culoarea florilor, la o prima vedere, acestea fiind: rosii, roz, galbene, combinatie de roz si alb, ele au diferite tipuri de tulpini. Intalnim begonii cu tulpina rizomatoasa, subarborescenta sau bambusiforma.

Sunt begonii de frunze, care infloresc doar cateva luni pe an, iar altele sunt begonii de flori, cu perioada de inflorire mult mai lunga. Acestea au florile bogate in petale, asemanandu-se cu trandafirii. Indiferent de culoarea florilor sau a tulpinii, gingasia acestei flori este incontestabila. Nu sunt flori pretentioase, dar iubesc umiditatea si lumina in semiumbra.

Plantare si ingrijire

Planta poate fi achizitionata de la florarie, fiind deja plantata in pamantul cu compozitie adecvata dezvoltarii plantei. Ghiveciul trebuie amplasat in spatii luminoase, cu temperatura de minim 9-10 grade. In perioada de vara begoniilor le place lumina soarelui, dar nu in mod direct; motiv pentru care pot fi asezate pe pervazul exterior al ferestrelor sau in balcon, terasa care nu sunt scaldate de razele puternice ale soarelui, eventual cu penumbra pentru ca altfel le cad frunzele. Desi iubesc soarele, trebuie stropite zilnic in ghiveci, astfel incat pamantul sa fie umed, dar nu sa musteasca de apa. Se recomanda udarea sa se faca dimineata sau seara, nu in arsita amiezii.

Pe timp de iarna ghivecele se pastreaza in interior, la o temperatura constanta intre 10-20 grade, dar nu in lumina putrnica. Dupa scuturarea florilor si uscarea frunzelor, begoniile, indiferent de tipul tulpinii, se curata astfel incat sa ramana siluieta compacta. Astfel in primavara, lastarii de frunze si florile for avea o dispozitie compacta pe tulpina, cu efect vizual placut. Pe timp de iarna planta prefera sa nu fie udata in exces, ci o data pe saptamana. In lunile de primavara, martie-aprilie si cand infloreste, ar fi bine ca o data pe saptamana sa fie fertilizata cu ingrasamant adecvat plantelor cu flori. Pentru stimularea infloririi este bine sa ciupiti cate putin din planta atunci cand este inflorita. Inflorirea si ramificatia se va imbogati semnificativ.

Inmultirea begoniei

Desi este o planta perena, bine ingrijita traieste chiar si 4-5 ani, daca doriti sa aveti mai multe flori de acelasi tip, principalul procedeu de inmultire este butasirea frunzei vara sau despartirea tulpinii primavara. Butasirea frunzei este simpla; se rup frunze de pe tulpina si se aseaza intr-un vas cu apa la temperatura camerei, intr-un spatiu luminat. Dupa 1-2 saptamani se vor ivi firicelele de radacina pe periolul frunzei.

Atunci se planteaza in ghivece in care in prealabil ati pus amestecul de pamant format din: pamant ericacee (se cumpara din florarii), mranita si pamant de gradina gras sau imbogatit cu gunoi de grajd descompus. Plantula se uda cu generozitate la plantare, urmand ca ulterior sa pastrati doar pamantul umed. In acelasi tip de amestec de pamant se planteaza tulpinita primavara, udandu-se mult la plantare. In cel mult o luna se vor ivi noile frunzulite, urmand sa infloreasca in cel mult 1 an.

Begonia de gheata este o planta hibrid care suporta mai bine caldura razelor directe ale soarelui, dar nu in exces. Begonia elatior -  Begonie cu floare (hibrizi) au inflorescenta bogata si are nevoie de un spatiu mare de desfasurare. Este rezistenta la lumina puternica si la perioade de arsita.

Bolile si daunatorii begoniei

Cel mai frecvent intilnita boala aplantei o reprezinta mucegaiul cenusiu, patarea si uscarea frunzelor generate de udarea abundenta sau putrezirea radacinii datorita apei care musteste in farfurioara. Daca observati acest fenomen, eliminate frunzele vestede sau patate si udati ponderat planta. O alta boala este ?fainarea? ce apare din cauza lipsei apei si uscaciunea mare a aerului in spatiul in care este asezata. In acest caz este bines a eliminate frunzele/florile bolnave si sa udati floarea la 1-2 zile. Aceasta isi va reveni in cateva saptamani.

Spectaculozitatea plantei

Begoniile, indiferent de tipul lor, sunt spectaculoase prin evolutia infloririi. In special begoniile de flori au inflorescente bogate, delicate si intens colorate, desi nu au parfum. Unele soiuri se inalta pana la 45-50 cm (unele au nevoie de tutore din cauza ramurilor cu frunzis bogat) si surprind prin maretia frunzelor, dantelate pe margini, de un verde intens sau combinatii elegante de verde inchis, verde deschis si alb. Pot fi amplasate in ghivece agatate sau asezate pe pardoseala teraselor, dar mereu trebuie ferite de lumina directa, arzatoare a soarelui.


Recomandari articole: begonia, plante apartament, plante perene, ,

‹‹ Culorile anului 2016 : roz cuart si albastru seren pentru locuinte in tendinte

Un apartament modern de doua camere, amenajat in note rustice ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
runceanu gh. a scris:

In cazul mucegaiului ce fungicid recomandati? De cateva zile au aparut pete de mucegai pe frunze si cred ca n-au exces de umiditate.

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro