Bicarbonatul de sodiu - IATA UTILIZARILE LUI IN CASA - unele nici ca le banuiai
Unul dintre ingredientele care nu trebuie sa lipseasca din nicio casa este bicarbonatul de sodiu; praful alb care se utilizeaza in general pentru cresterea prajiturilor. Cred ca toata lumea stie ca acest ingredient se foloseste in cantitati mici, cel mult o lingurita, stins in otet, zeama de lamaie sau zer de iaurt pentru a facilita cresterea compozitiei de chec si alte tipuri de prajituri in timpul coacerii.

Alte utilizari in bucatarie
Acelasi praf alb care se comercializeaza in pungi a cate 100g sau chiar 500g in magazinele din orice localitate, poate avea si alte utilizari.
- Una dintre aceste utilizari este in curatarea chiuvetei din bucatarie. Se toarna in sorbul de scurgere a chiuvetei mult bicarbonat, chiar 200g. Peste el se toarna otel alimentar (nu trebuie sa fie de 90 ) si veti observa cum efervescenta apare la suprafata, dar se scurge si pe teava de evacuare. Puteti sa adaugati putin otet direct in orificiul de evacuare astfel incat tot bicarbonatul scurs pe teava sa efervesceze. Aceasta operatiune are ca scop eliminarea depunerilor de grasime si resturi de alimente ce se scurg in chiuveta. Peste bicarbonatul stins turnati 1,5-2 l de apa fierbinte, apoi limpeziti cu apa rece. Daca veti face acest lucru lunar, veti pastra tevile curate si eliminati posibilitatea aparitiei mirosului neplacut (datorita depunerilor) in bucatarie.
O alta utilizare a bicarbonatului este in curatarea frigiderului. Dupa ce ati sters frigiderul cu carpa umeda, preparati o solutie din 1 cana apa si o lingura de bicarbonat. Se amesteca pana se topeste bicarbonatul si cu aceasta solutie stergeti din nou interiorul frigiderului. Reveniti cu o carpa curata cu apa simpla si apoi stergeti cu carpa uscata. Veti elimina orice urma de miros din interior si orice urma de pata.
Petele insistente de pe faianta si gresia dispar daca veti freca in acele zone cu bicarbonat inmuiat in apa, pana devine pastos. In acest caz folositi 100g bicarbonat si putina apa, amestecand pana devine o pasta densa. Urmele de bicarbonat de pe gresie si/sau faianta vor dispare prin stergere cu carpa cu apa curate, apoi lustruire cu carpa uscata.
Acelasi tip de pasta mentionat anterior poate fi folosit cu succes in curatarea chiuvetei din baie, a vasului wc, dupa care se limpezeste cu apa rece.
Pentru curatarea periodica a masinii de spalat in scopul eliminarii depunerilor ce pot aparea de la apa sau resturi de murdarie acumulata in timp, turnati in cuva masinii 3-4 l de otet alimentar (nu neaparat de 90 ) Peste otet turnati 300-400 g bicarbonat si lasati putin sa efervesceze, pana "se stinge" de tot. Porniti apoi masina la un program de spalare oarecare dar fara rufe. Lasati sa termine programul selectat, apoi veti observa doua lucruri: mirosul placut ce se degaja din interior si faptul ca va elimina murdaria de pe rufe mult mai eficient.
Daca va doriti sa improspatati lenjeria intima alba sau chiar si sosetele albe, dupa spalarea lor lasati-le 24 de ore intr-un vas in care ati pus apa si 100g bicarbonat de sodiu. Clatiti-le in 2-3 ape calduta ( ca de vara ) si veti constata schimbarea.
Utilizari in igiena intima
Solutia din 50g bicarbonata dizolvat in apa calda reprezinta un bun igienizant in zona intima. Folosit de 3 ori pe saptamana are efectul dorit.
Din cand in cand va puteti clati gura cu solutie realizata dintr-o cana de apa si o lingurita de bicarbonat. Eliminati mirosul neplacut din gura si indepartati aftele.
Bicarbonatul praf poate fi utilizat pentru periajul dintilor. Clatiti foarte bine gura dupa utilizare. Daca nu este eliminat in totalitate genereaza un gust neplacut in gura.
Recomandari articole: curatenie, de la lume adunate, sfaturi practice,
‹‹ Izolatii pentru casa din lana naturala
Casa de vacanta cu doua dormitoare si living spatios - proiect ideal ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!