Cel mai inalt bloc turn din lume construit integral din lemn
Construita in intregime din panouri de lemn CLT - cross-laminated timber sau lemn laminat - de la primul si pana la ultimul etaj, cladirea Stadthaus a fost in momentul finalizarii ei , anul 2009, cea mai inalta cladire moderna din lume, fiind construita cu elemente structurale dar si cu materiale de inchidere provenind doar de la panouri CLT.
Aceasta cladire de noua etaje si 30 de metri inaltime, este prima cladire din lume cu aceasta dimensiune care a fost construita in intregime din profile de lemn stratificat: structura, ziduri portante, placi intre etaje, podele, casa scarii si casa liftului. Avand drept beneficiar trustul Metropolitan Housing si dezvoltator firma de constructii Telford Homes, cladirea insumeaza 29 de apartamente si cateva spatii de birouri la parterul sau, iar timpul petrecut de la demolarea structurii vechi si pana la mutarea primului proprietar a fost de doar 11 luni.
Structura unica a cladirii a aparut in urma unor cercetari amanuntite ce au avut ca scop reducerea emisiilor de dioxid de carbon nu numai pentru constructiile finalizate cat si pentru intreg procesul de constructie. Industria producatoare de beton si otel este foarte mare consumatoare de energie, pompand tone de dioxid de carbon in atmosfera. La polul opus se afla lemnul care inmagazineaza dioxid de carbon pe masura ce creste. Se estimeaza ca o tona de cherestea impiedica eliberarea in aer a o tona de dioxid de carbon , ceea ce inseamna ca o astfel de cladire depoziteaza aproximaiv 186 de tone de carbon in structura sa pe intreaga sa durata de viata, transformand o astfel de constructie din lemn intr-una ecologica 100%.
Procesul de constructie a unei cladiri din profile de lemn stratificat este foarte rapid, intreaga cladire fiind finalizata in 49 de saptamani. Constructia pe langa faptul ca este rapida este si foarte exacta, in plus ofera un mediu de lucru si de viata foarte curat. La finalizarea ei cladirea a avut un procent de defecte de 0 % , demonstrand ca o constructie solida din lemn stratificat este prietenoasa cu mediul inconjurator dar si un inlocuitor de succes pentru beton si otel cel putin pentru blocurile de locuinte, cladirile de birouri si mixte cu o inaltime medie.
Garanteaza un mediu de viata sanatos
Aceasta cladire garanteaza un mediu de viata sanatos si o sursa de materie prima inepuizabila, mai ales atunci cand lemnul provine din paduri cu exploatare controlata. Acest bloc turn din lemn nu reprezinta un capriciu. Lemnul folosit la constructia sa este foarte dur. Nu discutam de bustenii clasici luati din padure si prelucrati superficial. Vorbim despre profile stratificate care parcurg etape importante de la inlaturarea defectelor , la uscarea si imbinarea cu adezivi speciali si pana la debitarea cu masini CNC , rezultand astel un material stabil dimensional , fara tensiuni interne si extrem de rezistent.
Avantajele constructiilor din lemn
Asa cum am spus si in randurile de mai sus lemnul este un material dur, rezistent si cel mai important pe masura ce imbatraneste arata tot frumos. Cu un minim de ingrijire si intretinere poate dura secole intregi, marturie stau zecile de cladiri istorice din lemn care au rezistant atat de bine pana astazi. Are unica capacitate de a regla umiditatea. Cum? Absoarbe apa atunci cand este prea multa in atmosfera si o elibereaza atunci cand aceasta lipeste. Este usor de curatat, de utilizat, de intretinut si de reparat. Si nu trebuie sa ii neglijam capacitatea sa de reciclare. Cand nu mai este bun se poate refolosi sau arde oferind caldura.
Nimeni nu contesta faptul ca cimentul si fierul au calitatile lor insa ele nu sunt regenerabile si asa cum spuneam si mai devreme prelucrarea lor produce mult dioxid de carbon.
Spatiile din cladirile din lemn sunt confortabile si in plus au si preturi mult mai avantajoase. Scopul acestei constructii prezentate mai sus a fost de a invata oamenii sa aprecieze tot ceea ce este ecologic si sa ii faca sa isi doreasca sa traiasca intr-un mediu sanatos si cat mai placut.
Aceasta noua tendinta a inceput sa prinda contur pe piata dezvoltatorilor imobiliari deoarece aduce odata cu ea numai avantaje care merita luate in considerare. Ce parere aveti? Cum vi se pare conceptul?
Recomandari articole: case de lemn, materiale de constructii,
‹‹ Fluturasi sau Cosmos Bipinnatus - ingrijire , inmultire
Ochiul Boului - plantare si inmultire - cum se procedeaza ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Suna interesant. Dar cel mult as sta in chirie intr-un astfel de apartament sa vad cum este. Din pacate cam tarziu pentru ca eu am renuntat de 8 luni la chirie si m-am mutat in complexul Cosmopolis. Nu numai ca rata pe care o platesc la banca e mai mica decat vechea chirie, dar nici nu se compara la nivel de confort.
Posteaza!