renovat.ro

» » »


Bormasina electrica cu percutie


Atunci cand vrem sa cumparam o unealta buna trebuie sa stim si cateva lucruri despre cum e facuta pentru a putea intelege mai bine explicatiile din manualul de utilizare.

Bormasina electrica rotopercutie
Bormasina electrica cu percutie

Galerie poze
  • Bormasina electrica rotopercutie
Galerie poze





Asa stau lucrurile si in cazul mult raspanditei bormasini cu percutie. Daca vrem sa ne luam o bormasina noua e bine sa intelegem la ce se refera termeni precum puterea masinii, turatia maxima sau diametrul maxim al mandrinei. Sa pornim!

Mai intai de toate, pentru ca bormasina pe care o am s-a uzat, m-am gandit sa o curat de praf. Cu ocazia asta i-am facut si o poza si m-am gandit ca ar fi utila celor interesati. Iata cele 3 elemente principale ale bormasinii:

    Mandrina cu mecanism percutie (1)
    Motor (2)
    Intrerupator si control turatie (3)

Cum este construita o bormasina electrica cu percutie
Cum este construita o bormasina electrica cu percutie

Sa vedem pe rand fiecare ce rol are. Mandrina este elementul in care se fixeaza spiralul. In poza e o mandrina simpla cu strangere manuala care accepta un burghiu cu diametrul maxim de 13 mm. Axul mandrinei contine si mecanismul de comutare intre regimul de functionare cu percutie sau fara percutie. Percutia este miscarea de inainte - inapoi a spiralului, suplimentar fata de miscarea de rotatie in jurul axului sau. Percutia este utila in cazul gaurilor in beton sau piatra in cazul fixarii in dibluri.
Mai departe, pe axul mandrinei este fixata o roata dintata care face legatura cu urmatorul element: motorul.

Motorul electric are atat rotorul cat si statorul formate din bobine. Principiul din fizica folosit de motorul electric este acela al inductiei electromagnetice. In capatul dinspre maner axul rotorului este fixat intr-un rulment. Tot in acel capat se afla colectorul ( placutele de cupru ) si carbunii care alimenteaza colectorul. Ce trebuie sa stim despre motor: are o putere maxima electrica exprimata in watti ( W ) si o turatie maxima exprimata in rotatii / minut ( rpm ). Carbunii sunt conectati la sursa de tensiune prin urmatorul element: intrerupatorul.

In cazul bormasinilor, intrerupatorul este mai mult decat un simplu intrerupator de veioza, el contine si un modul de reglare al turatiei precum si un inversor de sens pentru motor. Adica, bormasina poate roti burghiul spre dreapta sau spre stanga. Din punct de vedere al reglajului turatiei, diferitele modele de bormasini ofera doua turatii prestabilite sau variatia de la zero la o turatie maxima.

Asa dar, acum am inteles la ce se refera producatorii atunci cand spun ca bormasina electrica este cu percutie sau fara. Am inteles la ce se refera atunci cand precizeaza o putere de 500W sau 800W si am mai inteles ce inseamna ca au o turatie reglabila 0-1500 rpm. Am mai inteles ca mandrina bormasinii suporta un burghiu cu diametrul maxim specificat de productator.

Spor la treaba !


Recomandari articole: scule si unelte,

‹‹ Cum alegem usile de interior? Cateva modele interesante

Masina electrica de taiat gresie ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro