renovat.ro

» » » » » »


Browallia - ingrijirea si inmultirea plantei cu flori albastre perfecta pentru gradinile cu umbra


Pentru cei ce isi doresc o gradina in tonuri de albastru chiar la inceputul primaverii pe langa salvie, liliac, flori de nu-ma-uita, mai pot incerca si semanarea unor seminte de browallia. Brovalia (Browallia Speciose) este o planta originara din America care impresioneaza prin delicatetea florilor. Este aclimatizata si in tara noastra de aproape 100 de ani.

Browallia cu flori albastre mov
Browallia - ingrijirea si inmultirea plantei cu flori albastre perfecta pentru gradinile cu umbra

Galerie poze
  • Browallia cu flori albastre mov
  • Flori albe de brovalia
  • Floare de amestist brovalia mov
Galerie poze

Plantare si ingrijire

Floarea se obtine prin seminte achizitionate de la florarii. Este o planta anuala cu radacina firoasa care se dezvolta in inaltime pana la 30-40 cm. Se seamana in luna aprilie in pamant proaspat afanat si umed ce a fost ingrasat cu mranita sau gunoi de grajd. Perioada de germinatie a semintelor este redusa, astfel incat planta deja in luna mai va avea tulpinite verzi ce se vor inalta rapid. Din loc in loc pe tulpina dezvolta frunze ovale de un verde inchis.

Recomandare: Feriga - plantare, ingrijire si inmultire

Florile Browalliei sunt ca niste clopotei orientati in sus, cu un diametru de 5 cm in culorile: alb, mov sau lila. este o planta iubitoare de lumina, dar nu in exces, motiv pentru care trebuie semanata in zone semiumbrite, cu soare direct 4-5 ore pe zi. Nu trebuie udate deoarece isi strange apa necesara din roua noptii. Daca tulpinile sunt prea lungi si dese, cele care nu au boboci de floare pot fi taiate in scopul stimularii infloririi. Floarea se dezvolta ca o mica tufa cu tulpinite ierboase. Perioada de inflorire este mijlocul lui iunie-iulie. Dupa ce infloreste, planta se usuca treptat si piere fiind necesara semanarea in anul urmator.

Recomandare: Vezi si alte flori pentru gradini cu umbra

Inmultirea

Deoarece Browallia este o planta anuala, se va semana in fiecare primavara. Daca va doriti flori mai devreme, puteti semana semintele intr-un pat de mranita, bine umezit, astfel incat sa rasara repede. Semanarea acestei plante in interior se face la sfarsitul lui februarie, inceputul lui martie. Se pastreaza vasul in zone semiumbroase, cu temperatura constanta de cca. 4-5 grade. Dupa o luna noile plante se vor ivi din pamant si pot fi repicate, plantandu-se in gradina in aprilie, in pamant proaspat afanat, loc luminos cu semiumbra.

Recomandare: Crinul de toamna - ingrijire, inmultire

Fiind o planta ce iubeste caldura, este bine ca in noptile friguroase de aprilie sa se acopere cu pungi de plastic. Dintre plantele obtinute in interior puteti planta cateva si in ghivece ca flori decorative de interior, dar nu le udati in exces deoarece radacina poate sa putrezeasca. Nici ca floare decorativa de interior plantata in ghivece nu rezista decat un an.

Boli si daunatori

Brovalia este o planta delicata si sensibila la umezeala in exces, dar si la paduchii verzi care ataca in special petiolul florii si tulpina in zona florii. Daca observati acesti daunatori, stropiti planta cu solutii specifice impotriva acestora pe care le procurati de la florarii sau magazine fito-sanitare. Respectati proportia specificata pe ambalaj! Pulverizarea se realizeaza seara sau dimineata, repetandu-se de 3-4 ori la intervale de o zi pana cand paduchii dispar.

Recomandare: Muschiul de piatra- plantare, ingrijire si inmultire


Recomandari articole: plante anuale, plante rezistente la seceta, boli si daunatori la plante, flori de gradina,

‹‹ Cultivarea salviei in gradina

Amenajare debara - idei numai bune de pus in practica ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro