renovat.ro

» » » » » » »


Bujorii de gradina - asa trebuie plantati si ingrijiti pentru a avea o curte plina de flori intreaga vara


Bujorii de gradina (Paeonia officinalis) sunt plante decorative ce iubesc spatiile insorite si luminoase din curte sau gradina. Bujorul este una dintre cele mai vechi plante cultivate inca de catre atenieni. Acestia utilizau petalele florilor ca ingredient alimentar, dar si ca flori decorative.

Idee decorare curte cu bujori si crini imperiali
Bujorii de gradina - asa trebuie plantati si ingrijiti pentru a avea o curte plina de flori intreaga vara

Galerie poze
  • Idee decorare curte cu bujori si crini imperiali
  • Bujor Houki cu flori rosii
  • Bujor Shima Nishiki cu flori rosu cu dungi albe
  • Bujori cu floare alba
Galerie poze
  • Tufa de bujori cu flori rosu inchis
  • Curte amenajata cu pietris si bujori
  • Alee de gradina cu bujori colorati
  • Rugina pe frunza de bujor





In China petalele florilor se foloseau cu mult timp in urma pentru prepararea unor solutii in scopul ameliorarii durerilor menstruale, in epilepsie sau tratarea astmului bronsic. Romanii au adus in Anglia bujorul ca planta decorativa inca din 1200. De atunci s-a raspandit si in alte tari cunoscand astazi un numar mare de plante cu petalele in diverse culori. Paleta coloristica a florilor de bujor este foarte diversificata: alb, roz, rosu, rosu intens, alb cu mov, mov, lila. Indiferent de culoare, florile sunt parfumate.

Recomandare: Petunii pline de flori - Sfaturi cultivare, ingrijire si inmultire

floare rosie de bujor

Bujorul este o planta perena iubitoare de lumina si caldura. Deoarece la maturitate are aspectul unei tufe bogate, spatiul in care veti planta bujorii trebuie sa fie mai mare, astfel incat sa-i asigure o buna dezvoltare a tufei pe laterala.

Vezi si: Trandafirii cataratori - ghid complet despre plantare, intretinere, inmultire si taiere

Plantarea bujorilor de gradina

Perioada optima de plantare a bujorilor este septembrie-octombrie, cand planta este in repaos. Radacina firoasa trebuie ingropata la cca. 30-35cm pentru a putea sustine bogatia de tulpini ce se dezvolta la maturitate. Distanta dintre radacini trebuie sa fie de 40-50cm astfel incat sa aiba unde sa se dezvolte tulpinile. Daca aveti posibilitatea de a achizitiona rasaduri de bujori, acestea se planteaza in aprilie respectand distanta dintre plante precizata mai sus; planta, mica la inceput, se va dezvolta din al doilea an de viata. Solul trebuie sa fie proaspat afanat si dupa plantare se uda din abundenta, urmand ca si in 3-4 zile dupa plantare sa udati pamantul din belsug. Ulterior, nu are nevoie de prea multa apa decat in verile secetoase, cand se uda in special seara sau dis-de-dimineata pentru a nu se "opari" din cauza caldurii puternice. Udarea se face pe sol, iar nu prin stropirea florilor si a frunzelor.

Iata si: Amenajarea unei gradini cu trandafiri - Cum se prind butasii

bujor rosu inchis


Alte activitati de ingrijire

Bujorii infloresc in etape, astfel incat de primavara, din mai pana toamna veti avea flori noi, cu dimensiuni diferite. Incepand din al treilea an de viata, este bine ca vara, iunie-iulie sa rupeti doar crengile care nu au boboci pentru a indeparta excesul de ramuri si frunze imbunatatind circulatia aerului si patrunderea luminii. Pentru ca bujorii sunt plante ce raman mult timp in acelasi sol, adesea il saracesc in continutul de azot.

Vezi si: Trandafiri pitici - plantare, udare, ingrijire, taiere

Odata pe an, inainte de inflorire (luna mai) este bine sa adaugati putin!!! azot  si potasiu pe solul in care se vor dezvolta bujorii; nu foarte mult deoarece acestia vor creste in inaltime in defavoarea infloririi. In cazul in care aplicati azot/potasiu granule, este indicat sa udati din belsug pamantul astfel incat sa patrunda in sol. Chiar si a doua zi dimineata ar fi bine sa mai udati o data din belsug pamantul.

bujor cu floare rosie cu dungi albe

Dupa incheierea perioadei de inflorire, indepartati ramurile uscate taindu-le chiar de la baza plantei. Cele care sunt verzi lasa-ti-le pana se usuca, deoarece prin ele planta isi depoziteaza substantele nutritive in radacina pentru anul urmator. Abia cand toate frunzele sunt uscate puteti sa le indepartati.

Despartirea radacinii

Operatia de despratire a radacinii in scopul obtinerii mai multor flori de acelasi fel se face toamna, dupa ce ramurile si frunzele au fost indepartate. Bujorul nu agreeaza ca radacina sa ii fie deranjata, motiv pentru care despartirea radacinii se face numai si numai daca doriti sa inmultiti planta, iar aceasta operatiune se face abia dupa 3-4 ani de la plantare. Dupa ce planta a fost mutata va inflori abia in al doilea an.

Vezi si: Acestea sunt CELE MAI BUNE ingrasaminte pentru flori - solutii BIO eficiente, usor de preparat si ... ieftine

Boli si daunatori

Ca toate plantele de gradina, si bujorii sunt sensibili la unele boli ce ataca partile aeriene ale plantei, in special frunzele. Mucegaiul cenusiu este una dintre bolile ce apar la bujori, in special in verile reci si ploioase. Cauza aparitiei bolii este apa in exces si lipsa caldurii. Frunzele devin cenusii si se usuca. In momentul identificarii bolii indepartati toate ramurile si frunzele atacate si ardeti-le. Tratamentul impotriva mucegaiului cenusiu se realizeaza prin pulverizare cu solutie obtinuta din: Benomil 0,08%, Topsin 0,1%, Rovral 0,1%.

Conditiile atmosferice precizate mai sus conduc si la aparitia altei boli, rugina. Ea se manifesta prin aparitia pe frunze a unor pete maronii care se extind, conducand pana la uscarea frunzelor si ulterior a plantei. Odata identificata la planta, se indeparteaza toate frunzele atacate de rugina si se ard. Tratarea se realizeaza prin pulverizare cu solutie obtinuta din: Benomil 0,08%, Fundazol 0,1%, Captadin 0,3%  dizolvate in 2 l apa.

rugina la bujor

Daca observati aceste boli la jumatatea lui septembrie-octombrie, indepartati toate frunzele si tulpinile taindu-le pana langa sol si ardeti-le. Aceste boli sunt rezistente la inghet si pot apare imediat ce primavara rasar frunzele tinere, atacand planta de la inceputul vegetatiei.

Daunatorii ce ataca bujorii sunt: tripsul ce ataca florile (destul de greu de depistat); paianjenul rosu si melcii de gradina. Distrugerea acestor daunatori se face prin stropiri cu substante specifice: tripsul- Sinoratux 0,1%, Decis 0,05%, Nogos 0,1% dizolvat intr-un litru de apa; paianjenul rosu- Omite 0,1%, Kelthane 0,1%, Zolone 0,2% dizolvate intr-un litru de apa; melcii- se aplica pe sol var sau cenusa.

Recomandare: Afla cum ingrijesti muscatele corect: despre plantare, inmultire, ciupire si intretinere

Idei de amenajare

Datorita diversitatii coloristice a bujorilor si a faptului ca se dezvolta in tufe bogate, puteti planta bujorii in scopul realizarii unei "alei de flori" in zone luminoase, scaldate de razele soarelui sau puteti planta bujorii din loc in loc in gradini.

alee cu bujori

Deoarece tulpinile lemnoase bogate in frunze, ce poarta adesea flori cu dimensiuni mari, se pot apleca pana la pamant din cauza ploilor frecvente vara. Din acest motiv, puteti amenaja un gardulet din stacheti de lemn cu inaltime de 30-40cm in scopul asigurarii unui sprijin pentru tulpinile bogate.


Recomandari articole: plante perene, plante iubitoare de lumina, flori de vara, boli si daunatori la plante, tratamente,

‹‹ Cum transformi 3 ghivece de flori intr-o fantana arteziana de gradina - proiect DIY

Patul alb - puritate, prospetime si perfectiune in dormitor ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Ioana a scris:

Bujorii sunt florile mele preferate.. mama avea gradina plina de bujori cand eram mica si mereu stiam ca dupa ce apar, vine vara si vacanta.. acum ca mi-ati amintit, mi-as planta si eu la gradina din cosmopolis, n-ar fi o idee rea, mi-ati amintit de copilarie.

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro