renovat.ro

» » » » » »


Bulgarele de zapada, Calinul - Viburnum Opulus - ingrijire si inmultire


Bulgarele de zapada (Viburnum Opulus) este un arbust peren, decorativ prin florile sale cu aspect globular, dar si prin frunzele care toamna se coloreaza in roscat. Este de origine indigena si rezista la variatiile de temperatura specifice climei din tara noastra. Are aspectul unui arbust cu tulpinile lemnoase si subtiri, cu coroana bogata, care infloreste primavara in mai-iunie.

Bulgarele de zapada planta
Bulgarele de zapada, Calinul - Viburnum Opulus - ingrijire si inmultire

Galerie poze
  • Bulgarele de zapada planta
Galerie poze

Plantare si ingrijire

Bulgarele de zapada se intretine foarte usor, nefiind un arbust pretentios. Prefera zonele de semiumbra, dar se dezvolta si in spatii luminoase. Deoarece tulpinile lemnoase cresc vertical, nu este necesara tunderea coroanei decat foarte putin, toamna dupa ce frunzele incep sa isi schimbe culoarea sau primavera devreme inainte de inverzire.

Se poate inmulti in doua moduri: marcotaj si prin butasi.
Inmultirea prin marcotaj se realizeaza astfel: lastarii tineri crescuti aproape de baza se arcuiesc usor si se acopera cu pamant cca. 10-12 cm din lastar; se lasa doi ani, timp in care lastarii au format radacina; dupa doi ani se scot cu grija de langa planta mama pentru a nu distruge radacinile si se amplaseaza in terenul proaspat afanat in spatial dorit; se uda abundent numai dupa plantare.

Inmultirea prin butasi se realizeaza astfel: se taie toamna lastari tineri cu dimensiunile de 30-35 cm care sa aiba cel putin 3 noduri si 4 noduri de frunze; se amplaseaza in recipiente cu nisip umed, cu lumina slaba, la temperatura de 5-6 grade C; pe timp de iarna lastarii formeaza radacini; primavara la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie se rasadesc in pamant reavan si afanat, pastrandu-se nisipul in care si-au dezvoltat radacinile. Pentru a stimula inradacinarea in noul sol, este bine ca inainte de rasadire, cu 1 saptamana, sa tratati tinerele plante cu "Radistim".

Boli si daunatori

Planta decorativa Bulgare de zapada poate fi atacata de afide, care isi  aseaza ouale pe dosul frunzelor, larvele hranindu-se cu frunza. Se trateaza prin stropiri reptate cu insecticide ca: Dantop, Mopsilan, Actara ce se achizitioneaza din magazinele ce comercializeaza substante fitosanitare. Se pot repeta stropirile pana la disparitia larvelor.

Curiozitati


Aceasta planta, desi are o floare alba, usor roz inainte de a se scutura, nu face fructe sau seminte.


Recomandari articole: arbusti ornamentali, plante perene, ingrijire, inmultirea plantelor,

‹‹ Vita Japoneza - Parthenocissus Tricuspidata - plantare, ingrijire, inmultire

Dracila - Berberis Vulgaris - gardul viu cu frunze cazatoare ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro