renovat.ro

» » » » » » »


Cactusul lanos - plantare, ingrijire, intretinere, inmultire, combatere boli si daunatori


Cactusul lanos este una dintre speciile de cactusi care in mediul natural ajunge la inaltimi impresionante, aprox. 15 m. Prefera zonele calde si uscate din Muntii Anzi ai Americii de Sud. In unele zone i se mai spune Cactusul batranului, Batranul muntilor, Lumanarea muntilor sau Floarea muntilor,  datorita aspectului sau de par albit de vreme.

Espostoa lanata - cactus lanos
Cactusul lanos  -  plantare, ingrijire, intretinere, inmultire, combatere boli si daunatori

Galerie poze
  • Espostoa lanata - cactus lanos
  • Cactus Batranul muntilor espostoa lanata
  • Lumanarea muntilor ingrijire
Galerie poze

Cum arata Cactusul lanos - aspect exterior

Cactusul lanos impresioneaza prin aspectul sau inedit. Tulpina are forma alungita, acoperita cu frunzele-tepi specifice cactusilor, dar pe langa acestia are fire albe, dense si lungi cu aspect lanos, care acopera, in intregime, o tulpina centrala de un verde deschis. Florile sale delicate apar dupa 3-4 ani de crestere, primavara sau la inceputul verii. Inflorirea se produce doar noaptea, iar florile pot avea culorile roz sau alb galbui si au un parfum deosebit.

Plantare si ingrijire

Ca orice tip de cactus, trebuie ca ghiveciul sa fie amplasat in spatii cu multa lumina si caldura. Se recomanda ca lumina sa-i patrunda direct, nu filtrata de perdea. Ritmul de crestere este lent, motiv pentru care nu este necesar un vas foarte mare.

Din doi in doi ani re recomanda schimbarea pamantului cu un amestec nou, realizat din mranita, nisip grosier si calcar. Udarea se face ponderat. In lunile aprilie-septembrie se uda o data pe saptamana, in timp ce in octombrie si noiembrie lunar, ca pana in aprilie sa nu se ude deloc. Pe timp de vara este bine sa se aplice o data pe luna ingrasamant lichid pentru cactee foarte mult diluat in apa. Are nevoie de lumina din belsug si temperatura de 5-25 de grade C pe tot parcursul anului.

Acest tip de cactus are nevoie de o ingrijire speciala datorita perilor lungi si alb ice se pot umple de praf. Din acest motiv, periodic se spala perii cu un amestec de apa cu putin sapun, cu ajutorul unui pamatuf (precum cel pentru barbierit). Spalarea se va face cu apa calduta si numai cand temperatura ambientala este peste 15 -20 de grade Celsius (de preferat, in zile calde, insorite).

Dupa aceea, cactusul trebuie pus repede la uscat, dar nu la temperaturi foarte ridicate, astfel incat sa nu se creeze schimbari bruste, care sa afecteze planta. Se poate folosi si un uscator de par, dar setat pe aer rece, pentru a pulveriza praful.

Inmultirea cactusului Lumanarea Muntilor

Daca va doriti inmultirea plantei in casa, puteti aplica butasirea: se desprinde delicat o tulpina noua ce creste la baza plantei mama. Se lasa 1-2 zile sa se scurga de zeama din interior si sa se cicatrizeze, dupa care se aseaza in ghiveciul nou in care s-a pregatit solul din combinatia: mranita, nisip grosier si calcar. Se uda in primele doua saptamani de doua ori pentru a ajuta la formarea radacinii, dupa care se uda asemeni cactusului adult. Lumina directa si caldura nu trebuie sa-i lipseasca.

Boli si daunatori - tratamente


In general este un tip de planta rezistenta, nu trebuie udat in exces deoarece ii putrezeste radacina, trebuie curatat de praf si mentinut la temperaturi adecvate, sa nu scada sub 5 grade C.

Recomandare : Tratamente pentru cactusi


Recomandari articole: cactus, plante apartament, plante rezistente la seceta, plante iubitoare de lumina, ingrijire, boli si daunatori la plante,

‹‹ Opuntia , Limba Soacrei - sfaturi de ingrijire si inmultire

Placi de sticla printata in loc de faianta - pentru bucatarii de vis ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro