Caramida in amenajarile interioare: cateva sfaturi utile despre vopsirea si intretinerea ei
Caramida are farmecul sau aparte. Atunci cand privesti un zid de caramida, gandul iti zboara catre trecut, departe in istorie. Caramida defineste personalitatea unei camere oferindu-i o doza buna de robustete. A devenit atat de populara, incat , astazi intalnim in din ce in ce mai multe locuinte pereti cu sau din caramida.
Dar cum se intretin astfel de pereti si mai ales daca se pot vopsi , cum trebuie procedat? Sunt cateva dintre intrebarile la care incercam sa gasim raspunsul in articolul de astazi.
Ce stil de amenajare interioara se potriveste cu peretii din caramida?
Caramida cu o suprafata bruta, nevopsita si o textura pronuntata este aliatul perfect pentru interioarele amenajate in stil Loft. O caramida cu aspect perfect, suprafata neteda si culoare rosie este potrivita pentru o bucatarie amenajata in stil traditional, in timp ce caramizile vopsite cu alb sunt un privilegiu al interioarelor scandinave, cu toate ca aceasta varianta o putem intalni si la lofturi.
In bucatarie un zid de caramida poate delimita spatiul de lucru de cel de dining. In dormitor sau in living poate juca rolul de perete de accent. Interesanta este si dezgolirea zidurilor si permiterea acestora sa releve structura partiala din caramida, ca de exemplu nise din caramida intr-un decor cu pereti albi.
Cum se dezgolesc zidurile pana la caramida
Dezvelirea peretilor pana la caramida este o operatiune care trebuie intreprinsa fara graba, cioplind mici bucati din tencuiala pentru a nu deterioara suprafata. Cel mai bine este sa folositi o dalta si un ciocan. Mai intai trebuie sa verificati calitatea caramizilor. Daca nu se macina, au o textura buna, nu au crapaturi inseamna ca puteti continua sa dezveliti tencuiala in aceasta zona, Dupa inlaturarea intregii tencuieli , suprafata trebuie curatata cu o perie de sarma. Mai departe, peretele trebuie curatat cu apa calda cu ajutorul unei carpe. Dupa uscare va mai ramane doar sa aplicati materialul de etansare si de sigilare.
Intretinerea peretilor din caramida
Peretii din caramida nu sunt pretentiosi. Periodic trebuie verificati sa nu prezinte crapaturi. In cazul in care acestea apar se pot repara cu material de sigilare. Este recomandat ca periodic caramida sa fie spalata cu apa calda si o carpa sau cu o perie moale. Dupa aceea trebuie lasata sa se usuce complet. In timpul iernii este bine sa nu spalati peretii pentru ca procesul de uscare este foarte lent si poate aparea mucegaiul. Daca doriti sa-i sporiti frumusetea si sa ii accentuati culoarea atunci o puteti acoperi cu solutie pentru impregnarea placilor de klinker ( clincher) si ceramica sau cu lac pentru parchet pe baza de apa. Acest lucru nu numai ca va conserva proprietatile sale estetice dar va intari si va preveni o eventuala contaminare cu spori de mucegai.
Cum se vopsesc peretii de caramida?
Inainte de a va apuca sa vopsiti niste ziduri de caramida trebuie sa va dati seama ca indepartarea vopselei este un lucru aproape imposibil. In concesinta, odata decizia luata nu mai este cale de intors , astfel ca o data la fiecare cinci ani va fi necesara a revopsire a peretilor pentru ca in timp vopseaua isi pierde din calitati. Aveti nevoie de vopsea de interior. Poate fi vopsea acrilica sau pe baza de ulei care va crea un efect interesant pe perete. Puteti gasi pe internet multe proiecte DIY din care va puteti inspira pentru vopsirea zidurilor de caramida. Pentru bucatarie si baie este bine sa folositi o vopsea rezistenta la umezeala.
Cateva recomandari generale
Cand se lucreaza cu pereti de caramida este important sa ne amintim cateva lucruri importante:
- Peretii de caramida proaspata vor fi pregatiti pentru vopsire de abia dupa 1 an de la constructie.
- Vopsirea caramizilor trebuie facuta cu miscari orizontale, de preferat cu o pensula care sa acopere bine toate protuberantele.
- Atunci cand dezgoliti peretele pana la caramida purtati ochelari speciali, masca impotriva prafului , acoperiti pardoseala, ferestrele, intrerupatoare si prizele cu folie speciala, precum si toate piesele de mobilier.
- Vopseaua de pe caramida trebuie reimprospatata cam la fiecare cinci ani.
- Peretii de accent din caramida pot fi inconjurati de pereti zugraviti sau puteti alege pentru acestia un model interesant de tapet.
Nu stiu daca va mai amintiti articolul in care v-am prezentat principalele tipuri de tapet cu argumentele lor pro si contra, insa va invit sa il cititi pentru a obtine o amenajare cat mai reusita.
Recomandari articole: perete din caramida, stilul industrial, finisaje pereti, zugraveli interioare, amenajari rustice,
‹‹ Despre canapele, fotolii si pernute decorative
Cum sa introduci un aer nordic in locuinta ta ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Cu ce se etanseaza si se sigileaza peretii din caramida? Ce produs? In magazinele de specialitate nu am gasit.
Am expus peretii de caramida in casa insa lasa praf constant.
Posteaza!