renovat.ro

» » » » » »


Care este suprafata ideala pentru constructia unei case?


In mod normal, fiecare persoana construieste in functie de necesitati si spatiul de care dispune. Sunt mai multe conditii ce trebuie luate in calcul. Ne referim, mai intai, la amplasare, zona care-l intereseaza sau unde are terenul. Spre exemplu, in oras, creste numarul regulilor sau al constrangerilor. Daca terenul se afla intr-o zona protejata, exista si multe probleme de alipire la calcan, vecinatati.

Constructie casa
Care este suprafata ideala pentru constructia unei case?

Galerie poze
  • Constructie casa
  • teren pentru constructie casa
Galerie poze

De aici si numarul mai mare de autorizatii, drumuri de facut. Mai complicat, dar nu greu de dus la final. Cu totul altfel stau lucrurile cand vine vorba despre zonele de parcelare, aici intalnind cladiri rarefiate. Deci, mai putine conditii de indeplinit.

Indiferent insa de zona aleasa pentru viitorul camin - fie teren ales, fie cu care ne-am ales - arhitectul, daca este foarte bun, se va plia oriunde si va va scoate la liman.


Recomandare: Avize si acte necesare pentru constructia unei case in Romania


Cifre orientative


Daca e sa vorbim totusi pe cifre, specialistii recomanda o deschidere de minim 12-15 metri. Este una din conditiile pentru a se construi ceva decent. Totusi, daca dispuneti de un teren mai ingust, cam de 10 metri, sigur exista solutii si-n acest caz. Conteaza ca reglementarile de urbanism local sa va dea unda verde, sa se poata cupla la calcan. Dar, si-n acest caz, lumina va patrunde doar pe doua sau trei laturi.


Vezi si: Constructie casa pe teren ingust - aspecte importante bine de stiut


Limita inferioara


Conform legislatiei in vigoare, exista totusi o limita inferioara privind spatiul unde se poate construi. Un teren nu este construibil sub 150 de mp. Situatia este valabila si des intalnita la orase, unde terenurile sunt mici, inguste. De la 150 si pana undeva la 250 mp se poate construi, dar sunt foarte multe conditii, restrictii. Altfel stau lucrurile cand vorbim de la 250 -250 mp in sus. E mult mai lejer si nu renuntam la atatea lucruri.


Dar care sunt constrangerile?


Tot am vorbit despre constrangeri, dar acre sunt acestea mai precis? Ei bine, ne referim la constrangeri legale ce tin de reglementarile urbanistice specifice fiecarei zone. Cand aveti de-a face cu o cladire invecinata si este nevoie de alipire la calcan, lucrurile sunt mai dificile. Este nevoie de o expertizare a cladirii invecinate, se poate ajunge al subzidire sau alte metode de alipire la calcan. Si uite asa cresc si costurile constructiei. Sa nu mai vorbim de ghinionul de a avea 1-2-3 calcane ce nu duc decat la faptul ca, pe laturi, ferestrele nu pot fi amplasate, deci mai putina lumina. Cand zona este aglomerata, avem de-a face si cu case vecine mult mai inalte. Creeaza disconfort. Ideea este aceea ca un teren unde sa se poate construi lejer, confortabil sa aiba peste 300 mp.


Citeste si: Constructie beci langa casa - ghid cu sfaturi utile de care trebuie sa tineti cont dar si imagini cu modele interesante


Criterii pentru alegerea terenului


Un lucru important: orientarea fata de punctele cardinale. Fatada principala orientata spre nord nu este deloc placut. Sa nu uitam de natura terenului de fundare. Ideal ar fi realizarea unui studiu geotehnic al terenului pentru a fi convinsi ca nu aveti de-a face cu un teren problematic, suspus alunecarilor de teren, spre exemplu. Nu putine au fost cazurile cand panza freatica era foarte ridicata, cam la 80-90 cm de suprafata terenului, ceea ce a dus la mari probleme de fundare. Rezolvarea a venit din tehnologiile speciale.


Interesati-va ca nu cumva terenul sa se afle in apropierea unui punct termic sau a unei conducte de gaz. In acest caz, nu se poate construi nimic pe acel teren. Din nou, au fost cazuri cand proprietarii, la cererea avizelor de construire, s-au lovit de aceste probleme; fie conducta de gaz traversa terenul si nu mai ramanea loc de construit, fie era vorba de terenuri din apropierea unor monumente istorice protejate, lacuri protejate. Iarasi, s-au intalnit cazuri cand proprietarii doreau sa reconstruiasca intr-o zona protejata. Terenul, ideal ca pozitionare, nu insa si pentru a construi. Cel mai bine ar fi sa consultati un arhitect, un specialist care sa va ajute la depistarea terenurilor optime de construit.


Recomandare: NU poti construi oricum! Afla care sunt distantele fata de vecini si cum  amplasam constructiile noi


Tot de luat in calcul si tot la fel de important este si accesul la utilitati. E important ca racordarea sa fie usor de facut, nu pe distante mari pentru a nu face investitii scumpe la acest capitol.


Concluzii


Asa cum am putut vedea din acest articol, exista restrictii de natura urbanistica de care trebuie tinute cont cand vine vorba despre construirea unui case.

Restrictiile se refera la: latimea minima la strada a terenului; suprafata minima pentru care se poate obtine autorizatia de construire; dimensiunile minime la care trebuie sa se afle imobilul ce urmeaza a fi construit fata de marginile terenului;

inaltimea maxima; suprafata maxima permisa (amprenta la sol).


Cladirile sunt clasificate si-n functie de pozitia ocupata in interiorul unui teren:


Vezi si: Planificarea constructiei unei case cu mansarda si dimensiuni de 8 x 8 metri -planuri, fotografii si idei de amenajare


- Cladiri izolate - retrase fata de toate marginile terenului, dar nu neaparat de marginea stradala;
- Cladiri alipite la calcan - construite pana la marginea unui teren (zidul aflat la marginea terenului se numeste calcan si nu permite existenta ferestrelor, fiind util mai mult pentru alipirea cu o casa vecina).

Cladiri insiruite - acestea sunt construite pe toata latimea terenului (sunt alipite la ambele capete cu cladirile vecine).


Recomandare: Proiecte de case pe teren ingust - constructii case mici - modele in imagini


Latimea la strada a terenului in functie de tipul cladirii:


Cladiri izolate - latime minima: 12 m, suprafata minima: 200 m2
Cladiri alipite la calcan - latime minima: 10 m, suprafata minima: 200 m2
Cladiri insiruite - latime minima: 8 m, suprafata minima: 150 m2
Distantele minime fata de marginile terenului
Cladiri izolate - limite laterale: 3 m, limite fata/spate: 5 m;
Cladiri alipite la calcan - limite laterale: 3 m (latura fara calcan), limite fata/spate: 5 m;
Cladiri insiruite - limite laterale: 0 m, limite fata/spate: 5 m.


Recomandari articole: autorizatie de constructie, constructie casa, legislative, teren,

‹‹ Iata cum poti aprinde focul cu ajutorul unei pungi cu apa

Cum sa construiesti o casa ieftina - iata care sunt solutiile la indemana ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro