renovat.ro

» » » » » » »


Carpenul - ingrijire, conditii de crestere, plantare, inmultire


Carpenul (carpinus betulus)  sau Gardul viu este un arbust ornamental cu lastari bogati, potrivit separarii unor zone ale gradinii sau doar pentru realizarea unei perdele de verdeata in diferite zone ale gradinii. Este originar din vestul Asiei si Europa centrala, crescand cu precadere in zone cu clima mediteraneana.

Carpen gard viu
Carpenul - ingrijire, conditii de crestere, plantare, inmultire

Galerie poze
  • Carpen gard viu
Galerie poze

Amplasat in sol cu PH neutru, in spatii semiumbroase sau insorite, poate atinge inaltimi de 10-12m, dar in cazul in care este utilizat ca gard decorativ trebuie in fiecare primavara tuns pentru a-si pastra inaltimea dorita.

Plantare si ingrijire

Carpenul se poate amplasa in spatii luminoase, intr-un sol bogat in nutrienti si bine drenat, fie singur, si in acest caz va atinge inaltimi spectaculoase, fie in scop decorativ, ca gard viu, inaltimea acestuia putand fi aleasa dupa preferinta. Este o planta perena, relativ rezistenta la gerurile din iernile din tara noastra.

Aceasta planta are un ritm lent de crestere in primii 3 ani de la plantare, dupa care, daca are lumina suficienta, umezeala si un sol drenat si fertil se va dezvolta mai rapid. Deoarece este o specie de arbust caruia ii cad frunzele toamna, se recomanda plantarea lastarilor in sol bine afanat, umed, fie toamna tarziu, dupa caderea frunzelor, fie primavara devreme pana apar frunzele.

In scopul plantarii de lastari, acestia se pot achizitiona din florarii sau magazine cu plante decorative, dar si din pepinierele de carpeni din cadrul societatilor pomicole. Lastarii se planteaza dupa ce au ajuns la inaltimea de 50-70 cm si au tulpinitele semilemnoase.

Dupa plantare este bine sa udati bine pamantul la baza pentru a stimula inradacinarea. Deoarece este o planta careia ii place umezeala, in verile caniculare udati la baza gardul viu obtinut din lastari de carpen, seara sau dimineata devreme, macar saptamanal.

Dupa ce tufele s-au dezvoltat suficient, umbresc solul si astfel udarea nu este necesara saptamanal in perioada calda, ci la doua saptamani, din belsug. Daca la inceput ritmul de crestere este mai lent (primii 3 ani), ulterior dezvoltarea sa atat in laterala cat si pe inaltime implica tunderea in scopul mentinerii unui aspect estetic.

Tunderea gardului viu din carpinus belutus se face la inceputul lui iunie. Carpenul se obtine prin seminte recoltate in septembrie si semanate toamna tarziu, prin noiembrie in sol fertil si in spatii luminoase si ferite de curenti puternici de aer. In tara noastra se cultiva diferite varietati de carpen: "carpinus belutus- purpurea" care in primii ani are frunzele rosii, "carpinus belutus-incisa" cu frunze lobate, "carpinus belutus-fastigiata" cu coroana piramidala, in cazul in care este cultivat singur, pentru aspectul decorativ.

Boli si daunatori

Desi este un arbust rezistent, se intampla uneori sa apara pe frunze fainarea, iar ca daunatori ce pot ataca frunzele, pot apare afidele. Se trateaza prin pulverizare cu solutii realizate din apa si substante specifice achizitionate din florarii sau magazine fitosanitare de profil: Dantof, Mospilan, Actara.


Recomandari articole: gard viu, arbusti ornamentali, ingrijire, plantare, inmultirea plantelor,

‹‹ Proiect de casa pentru 2 familii - locuinta tip duplex

Scorusul - plantare, ingrijire, udare, inmultire, proprietati ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro