Casa la rosu vs casa la cheie - care sunt diferentele si de ce ai cumpara o casa neterminata
Pe langa intrebarile: Spre ce sa ne indreptam: casa de la 0 sau casa la cheie? Cum va fi structura casei? multi isi pun si intrebarea: Ce e mai avantajos: casa la rosu sau casa la cheie? Raspunsul duce la o serie de lucruri ce tin de fiecare persoana in parte, de a-si pune amprenta asupra amenajarii, pana la timpul luat cu mutatul, bugetul etc.

O casa la rosu dispune doar de pereti si structura acoperisului, in timp ce casa la cheie are toate finisajele pana la prize, intrerupatoare. E, practic, gata de locuit. Cine-si doreste sa nu parcurga chiar toti pasii cu ridicarea unei case, adica sa o ia de la 0, dar vrea sa-si lase amprenta, totusi, poate opta pentru o casa la rosu. Adica, se poate implica in alegerea faiantei, a gresiei, zugravit, pus parchet, mobilat, instalatii sanitare...
Recomandare: Constructie casa pe teren ingust - aspecte importante bine de stiut
Cand se vorbeste de o casa la rosu trebuie sa stim ca vine vorba despre o casa fara niciun finisaj, care are, practic, doar fundatia, zidaria si structura acoperisului, adica sarpanta, fara invelitori. Nu intra in constructia unei case la rosu chestiuni legate de finisajele interioare, exterioare, instalatiile electrice sau sanitare, nici geamuri, usi. Totul va ramane la alegerea voastra.
Exista si termenul de casa la gri adica un imobil semifinisat, care va beneficia de termoizolatie, hidroizolatie, acoperis complet facut, adica cu invelitori, finisaje ale peretilor, la interior si exterior. Ce lipseste? Finisajele legate de gresie, faianta, parchet, instalatie electrica, sanitara si mobilierul.
Vezi si: Constructie beci langa casa - ghid cu sfaturi utile de care trebuie sa tineti cont
Casa la cheie, in schimb, este complet finisata, va puteti muta imediat, tot ce trebuie e doar sa semnati contractul de vanzare-cumparare.
La cumparare, care-s diferentele?
In costurile legate de construirea unei case intra: serviciile de proiectare ce ajung la aproximativ 4%, structura de rezistenta a imobilului - 36-40%, zidaria - 7%, isntalatiile - 10%, iar finisajele cam de 40-43% din costurile totale.
Ca si diferente, pretul unei case la rosu este cu 45-60 % mai mic decat pretul unei case complet construite. Avantajele unei case la rosu sunt: se poate obtine un teren bine pozitionat,planul tehnic realizat si toate la un pret mic. Sa nu uitam ca achizitionand o casa la rosu o puteti transforma cum doriti. De asemenea, deloc de neglijat ca avatantaj, scapati de drumurile si birocratia pentru obtinerea autorizatiei de construire.
Recomandare: Proiect de casa cu 3 dormitoare si 1 baie - contructie inacapatoare pe un singur nivel
Ca si dezavantaje:lipsa unui contract cu clauze bine trasate, lipsa unui termen de finalizare a lucrarilor si a unui pret batut in cuie. Asadar, ca si dezavantaj, fie ca vorbim de casa la rosu sau la gri, este acea bataie de cap data de cumpararea materialelor de constructii sau angajarea unei firme pentru a duce lucrarea la capat. Pot aparea, de asemendea, si costuri neprevazute. Din pacate, de aici si pana la suspendarea lucrarilor propiru-zise nu e decat un pas.
Alte dezavantaje: nu se stie concret ce materiale au fost folosite in constructia casei; nu participa la arhitectura casei, s-ar fi putut face greseli in etapele de construire, greseli cu care veti cam avea de furca in viitor.
Am vazut ca pretul unei case achizitionata la rosu este mai mic decat cel al uneia gata construite, dar, lucrul acesta este valabil doar daca aveti un plan bine trasat, cu costurile tuturor materialelor trecute. In caz contrar, manopera poate ridica pretul pentru casa la rosu.
Recomandare: E nevoie de autorizatie de constructie pentru construire unui foisor din gradina?
Daca e sa vorbim de o constructie pe structura de lemn, structura de rezistenta, poate cea mai importanta parte, se ridica in cateva zile. Etapa de executie a finisajelor dureaza intre 30-45 de zile si aici clientul isi poate pune amprenta. Specialistii recomanda ridicarea structurii de rezistenta de catre melterii in domeniu, iar finisajele se pot realiza cu alti agenti economici.
Financiar vorbind, o analiza atesta ca 60% din buget il reprezinta cheltuielile dintre etapa la rosu si etapa la cheie. Tocmai de aceea, cheltuielile trebuie bine gandite, cat se poate de chibzuite, iar daca se poate bateti palma cu muncitori din zona.
Aspecte juridice: casa la rosu
In achizitia unei case va puteti lovi de lipsa de intabulare in cartea funciara. In acest caz, nu aveti ce face decat sa treceti sa va conformati legal si sa intabulati imobilul in cartea funciara.
Dosarul va cuprinde urmatoarele acte:
- extras de informare de la cartea funciara asupra imobilului, de aici rezultand daca exista ipoteca/alte privilegii (sa ateste datorii) ale proprietarilor;
- autorizatia de construire - sa fie valabila;
- cartea tehnica a constructiei
- dovada ca ati platit emiterea autorizatiei de construire.
Recomandare: Reguli pentru o fundatie rezistenta. 7 secrete de constructie.
Iata care sunt pasii pentru a finaliza o casa la rosu:
2. Zidirea peretilor;
3. Turnarea planseelor dintre etaje;
4. Ridicarea peretilor despartitori de rezistenta;
5. Constructia cosurilor;
6. Ridicarea mansardei;
7. Scarile interioare
8. Acoperisul.
Exista si etape ulterioare acestora, imediat dupa ridicarea casei la rosu:
- montarea instalatiilor sanitare
- montarea instalatiilor electrice
- finalizarea acoperisului casei;
- racordarea utilitatilor
- restul finisajelor.
Ca si concluzii: avantaje si dezavantaje casa la rosu vs casa la cheie
Casa la rosu include:
- saparea; armarea si betonarea fundatiei;
- zidirea peretilor exteriori si interiori;Sa
- armarea si betonarea elementelor structurale si realizarea structurii acoperisului.
Un proiect de acest gen da posibilitatea proprietarului sa-si lase amprenta asupra locuintei, adica sa o amenajeze conform propriilor gusturi.Sa nu uitam ca pretul va fi mult mai mic comparativ cu cel al unei case la cheie. Faza de casa la rosu nu include partea de instalatii (cabluri electrice, tevi, gaze, racordare la utilitati).
Casa la cheie
Este o casa la rosu, dar cu finisaje si tot ce trebuie pentru a fi gata achizitionata, iar proprietarii sa se si poata muta:
- finisaje interioare (tencuieli interioare, gresie, faianta, parchet, usi)
- instalatii sanitare (chiuveta, cada, dus, vas toaleta, robineti bucatarie/baie, racorduri)
- instalatii termice (centrala termica, calorifere, racorduri)
- instalatii electrice (intrerupatoare, prize electrice, retea electrica).
Sa nu uitam ca achizitionarea unei case la cheie are ca avantaj faptul ca e o metoda foarte comoda: iei casa si te muti.
Recomandare: Proiecte case pe teren - constructii case mici - modele in imagini
Asadar, o casa la rosu, desi ieftina, poate contine si capcane si am putut observa mai sus, in articol, ca nu putem cunoaste concret din ce materiale de constructii s-a ridicat, ce greseli au fost facute la executie. In plus, pentru amenajarea pe mai departe a unei case la rosu trebuie sa dispuneti de un buget flexibil. Niciodata nu se stiu cheltuielile. Din pacate, nici cu timpul nu a de joaca. Ori o finisati cu o echipa de specialisti, de la o firma, fie o faceti in regim prorpiu, cu mesteri, dar nu se stie cat se vor intinde cu lucrarile.
Am putut constata ca fiecare din case, fie la rosu, fie la cheie, are avantaje si dezavantaje.
Alegerea este la dumneavoastra!
Recomandari articole: proiecte case, casa la cheie, pret casa la rosu, constructii case,
‹‹ Casa visurilor tale: are mansarda si o suprafata utila de 108 mp
O frumusete de casa cu parter - visul oricarei familii de 4 persoane (PLAN DETALIAT) ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!