renovat.ro

» » » » » » »


Case cu etaj si amprenta la sol de 6 x 6 metri - propuneri de proiecte si solutii optime de compartimentare


Familiile tinere care au venituri peste medie aleg de cele mai multe ori sa isi construiasca o casa de dimensiuni mai mici in locul achizitiei unui apartament intr-un proiect rezidential. Chiar daca presupune costuri mai mari de construire si amenajare, o casa poate sa fie locul ideal de crestere al copiilor, oferind un confort mult mai mare pentru intreaga familie. Astfel de proiecte sunt si casele cu etaj sau mansarda si amprenta la sol de 6 x 6 metri, a caror suprafata construita poate depasi 70 mp fiind ideale pentru familiile formate din trei sau patru persoane.

Casa mica din BCA
Case cu etaj si amprenta la sol de 6 x 6 metri - propuneri de proiecte si solutii optime de compartimentare

Galerie poze
 • Casa mica din BCA
 • Amenajare living casa mica
 • Amenajare veranda casa
 • Amenajre dormitor casa mica
Galerie poze
 • Casa cu veranda
 • Casa mica cu mansarda
 • Casa mica din lemn
 • Casa mica din piatra si lemn
 • Casa mica eleganta
 • Casa mica P+M
 • Casa patrata P+M
 • Compartimentare parter casa patrata
 • Hol casa de mici dimensiuni
 • Living casa din lemn
 • Plan parter casa patrata
 • Plan parter si mansarda casa de mici dimensiuni
 • Planuri casa mica patrata
 • Proiect casa mica din lemn
 • Schita casa 6 x 6 metri
 • Schite casa de mici dimensiuni

Cele mai importante avantaje ale unei astfel de case sunt posibilitatea construirii pe o parcela de teren mai mica, costuri mai reduse atat pe durata construirii cat si ulterior pentru utilitati. In plus, pe cele doua niveluri veti putea sa amenajati atat doua sau trei dormitoare, un open space cu spatiu generos si dependintele de care aveti nevoie.


Recomandare: Proiecte case pe teren ingust - constructii case mici - modele in imagini


Compartimentarea interioara a unei case cu etaj si amprenta la sol de 6 x 6 metri


O casa cu dimensiuni patrate mici va necesita in primul rand eliminarea holurilor, spatiul castigat putand fi folosit de camere si dependinte. Cea mai simpla modalitate de compartimentare este impartirea celor doua niveluri pentru activitatile din timpul zilei, respectiv pentru odihna.


Pentru activitatile din timpul zilei veti avea amenajate bucataria si livingul, iar pentru odihna dormitoarele si baia. De regula, ca si in cazul altor case de dimensiuni mai mari, la parter se va amenaja livingul si diningul unde veti putea primi invitatii cu diferite ocazii festive iar la mansarda vor fi spatiile utilizate doar de catre membrii familie.


Citeste si despre: Case mici - ieftine, functionale si eficiente energetic


In continuare va vom prezenta idei de compartimentare a spatiilor unei case cu mansarda sau etaj si dimensiuni de 6 x 6 metri:


1. Amenajarea parterului


La parterul unei astfel de case, holul de la intrare va putea sa ofere acces atat la scarile care duc la nivelul superior, cat si in baia care deserveste acest nivel sau intr-un open space generos. Holul va trebui sa aiba o suprafata utila de 2 sau 2.5 mp, pentru a permite utilizarea concomitenta de doua sau mai multe persoane.


Spatiul deschis  cu dimensiuni mari va contine atat bucataria cat si livingul cu o zona dedicata pentru dining. Este indicat ca bucataria sa fie amplasata cat mai apropape de hol, pentru ca transferul cumparaturilor sa nu se faca prin living room.


Dimensiunile optime ale unei bucatarii sunt cuprinse intre 8 si 10 mp, in acest caz putand sa amenajati si o mica zona de dining pentru copii. Delimitarea spatiilor cu functionalitati diferite se va face atat cu diferite piese de mobilier precum un bar, o canapea sau o masa cat si cu ajutorul unor elemente diferite de design.


Recomandare: Case mici sub 60 de mp - 4 proiecte generoase


Pentru a economisi bani cu instalarea utilitatilor, o ideea buna ar fi amenajarea baii sau a grupului sanitar cat mai aproape de bucatarie. Dimensiunile baii vor putea fi de cel mult 3 mp, suficient pentru instalarea unei chiuvete, a unui WC si a unei cabine de dus de colt.


Amplasand scarile pe hol, nu veti mai deranja persoanele din sufragerie de fiecare data cand urcati sau coborati de la etaj sau mansarda. Amenajarea unor dependinte tine de preferinte insa veti avea nevoie de cel putin o incapere separata pentru centrala sau boiler, care se va putea utiliza partial si pentru depozitare sau pentru spalarea si uscarea rufelor.


Atat open space-ul cat si holul vor avea nevoie de ferestre mari care vor oferi un nivel optim de lumina naturala si vor face ca spatiile sa para mai mari decat sunt in realitate.


Citeste si: Proiecte case mici cu un dormitor plus living open space cu suprafete pana in 50 mp


2. Amenajarea etajului


Suprafata utila a fiecarui nivel a casei este mai mica decat cea a unei garsoniere, insa cu o amenajare eficienta, va exista suficient spatiu pentru o familie cu unul sau doi copii.


Este recomandat ca planificarea unei astfel de case sa inceapa cu etajul, deoarece numarul si confortul oferit de spatiile odihna au o importanta deosebita in orice casa. Amplasarea holului si a scarilor de acces la acest nivel se va putea face:


- In mijlocul etajului daca dormitoarele vor avea dimensiuni aproximativ egale

- In apropierea unei laterale a casei, in cazul in care dormitoarele vor avea suprafete diferite


Recomandare: Modele incredibile de fatade exterioare pentru case mici si moderne


Un hol dintr-un capat in altul al casei va avea o lungime de 5-6 metri insa pentru a utiliza mai eficient spatiul disponibil, veti putea sa amenajati un dressing sau o baie mica in capatul acestuia. O baie care sa deservesca acest nivel va fi binevenita pentru ca nu va trebui sa mai coborati la parter pentru a face un dus dar si pentru faptul ca invitatii vor putea sa aiba o baie separata.

Trebui sa luati in considerare totusi ca amenajarea celei de-a doua bai la mansarda va aduce costuri suplimentare atat cu instalatiile cat si cu obiectele sanitare.


Spatiile de la mansarda sau etaj reprezinta zona pasiva a casei, unde sunt amenajate cel putin doua dormitoare, unul pentru adulti si celalalt pentru copii. Daca nu aveti copii, al doilea dormitor va putea sa fie utilizat ca un birou sau ca o camera de oaspeti pentru invitatii care vor ramane una sau mai multe nopti.

Avantajele amenajarii dormitoarelor la etaj sunt atat nivelul mai redus al zgomotului cat si gradul mai mare de intimitate pe care il veti avea.


Citeste si: Cum atasezi la o casa o terasa din policarbonat + imagini cu modele de astfel de verandeAmenajarea unei verande in fata casei


Constructia unei case cu dimensiuni de 6 x 6 poate sa fie utilizata si pentru casele de vacanta, caz in care veti dori probabil amenajarea unei verande in fata casei.  O veranda are numeroase avantaje, oferind in primul rand un spatiu ideal de relaxare atat pentru vremea caniculara cat si pentru zilele mai mohorate. In plus, veranda poate sa imbunatateasca designul exterior al casei dar sa reprezinte si un spatiu excelent pentru a lua micul dejuna sau a savura o cafea atunci cand vremea este placuta.


Latimea verandei depinde de terenul disponibil si de preferinte, insa cel mai adesea nu va depasi 2.5 metri. In ceea ce priveste materialele utilizate pentru constructia verandei, lemnul este preferat de multe persoane insa exista o gama foarte variata de materiale care se pot utiliza in functie de buget sau preferinte.


Vezi si: Verande si terase inchise cu sticla - cele mai frumoase modele


Principalele intrebuintari pentru veranda sunt:


- Spatiu de relaxare cu sezlonguri, banci sau fotolii;

- Dining pe timp de vara, masa cu scaune confortabile putand sa fie utilizate atat de membrii familiei cat si de rude sau prieteni

- Un spatiu de relaxare cu flori si plante decorative simple sau agatatoareGreseli frecvente in compartimentarea unei case cu etaj


Atunci cand amenajati sau compartimentati spatiile interioare ale unei case cu etaj sau mansarda puteti sa faceti numeroase greseli care pot fi costisitoare de remediat.


Iata cele mai importante greseli pe care ar fi bine sa le evitati:


- Lipsa luminii naturale din living. Incercati intotdeauna sa compartimentati spatiile interioare pentru ca livingul si celelalte incaperi utilizate in timpul zilei sa beneficieze de un nivel optim de lumina naturala.


- O singura intrare in casa. In mod ideal, orice casa ar trebui sa aiba doua sau trei intrari, cu utilizari diferite. Intrarea din fata va fi utilizata pentru a accesa spatiile interioare atat de catre membrii familiei cat si de invitati, iar cea din spate pentru a ajunge mai usor in gradina sau la spatiile exterioare de depozitare.


Recomandare: Incalzire in pardoseala - reguli de urmat pentru un montaj fara probleme


- Costuri ridicate cu sistemul de incalzire a unor holuri lungi


- Amplasarea baii in apropierea livingului sau a unor spatii deschise intens circultate;


- Lipsa unui hol la intrare care va putea sa fie folosit si pentru depozitarea hainelor groase si a ghetelor sau pantofilor;


- Incapererile nedecomandate care ofera un grad mai redus de confort si intimitate;


- Lipsa spatiilor pentru depozitare - este indicat ca orice casa sa aiba amenajat atat o camara cat si un dressing pentru haine. Alte spatii optionale de depozitare pot fi o debara sau un uscator unde veti putea pastra si masa de calcat rufe.


Citeste si: 15 idei practice pentru depozitare si organizare. Transforma haosul in ordine!!!


Alegerea materialelor de constructie


Piata materialelor de constructii este foarte dezvoltata astfel ca aveti la dispozitie o gama foarte variata de optiuni din care veti putea sa alegeti. Selectarea materialelor de constructie se va face in functie de buget dar si de preferintele personale. De exemplu, daca cladirea este utilizata ca locuinta familiala atunci veti dori niste materiale care sa va ofere un nivel optim de izolatie atat pe timp de vara cat si in lunile de iarna.


Rezistenta buna la schimbarile de temperatura dar si la umiditate sunt alti factori importanti pe care va trebui sa ii aveti in vedere. Casele de vacanta pot fi construite si din materiale mai ieftine deoarece vor fi utilizate perioade limitate de timp.


In continuare va vom prezenta avantajele si dezavantajele principalelor materiale care se utilizeaza pentru construirea unei case cu etaj si dimensiuni de 6 x 6 metri:


Recomandare: Consolidare pereti BCA cu plasa metalica de Buzau


1. Blocurile de BCA


Blocurile de BCA sunt printre cele mai populare materiale de constructii pentru locuinte, avand numeroase avantaje precum:


- Nivel ridicat de izolatie pe tot parcursul anului, fiind un material excelent chiar si pentru casele de vacanta din zonele montane;

- Izolatie fonica foarte buna, fiind utilizat adesea pentru construirea caselor din zonele rezidentiale mai aglomerate sau a celor din apropierea unor strazi intens circulate;

- Blocurile de BCA sunt ignifuge, asigurand un nivel optim de siguranta pentru case de diferite marimi;

- Rezistenta excelenta la variatii de temperaturi, pastrandu-si dimensiunile atat la temperaturile ridicate cat si la cele foarte scazute. In plus, blocurile de BCA tolereaza bine umiditatea si nu necesita metenata periodica cum este cazul altor materiale de constructii.

- Permit construirea unei case in perioade mici de timp care pot sa varieze intre cateva saptamani si doua luni. 

- Nu necesita o fundatie masiva, datorita greutatii foarte reduse;


Vezi si: Case din lemn si busteni - pentru vacante reusite


Totusi, atunci cand planificati construirea unei case cu etaj folosind blocuri de BCA va trebui sa luati in considerare si dezavantajele acestora:


- Blocurile de BCA trebui protejate in spatii inchise pana la utilizare;

- Casa din BCA va trebui tencuita pentru a-si pastra proprietatile termoizolante;

- Dimensiunile standard ale blocurilor vor necesita taierea acestora in anumite situatii, rezultand pierderi de materiale;

- Mortarul pentru prinderea blocurilor de BCA este unul special, constructia putand fi ridicata doar in anumite conditii de umiditate si temperatura.


2. Lemnul


Lemnul este considerat un material de constructii prietenos cu mediul inconjurator, fiind foarte utilizat pentru construirea caselor de vacanta din zonele montane. Ca si alte materiale de constructii, lemnul are insa si cateva dezavantaje pe care va trebui sa le luati in considerare:


- O structura din lemn este usor inflamabila, astfel ca va trebui sa utilizati materiale ignifuge care pot avea preturi destul de mari;

- Lemnul trebuie de asemenea protejat cu diferite lacuri impotriva parazitilor sau a umezelii excesive;

- Pretul lemnului a crescut in ultima perioada, ceea ce a dus la cresterea costurilor de constructie ale caselor.

Casele din lemn pot sa fie construite din:

- Busteni de diferite marimi

- Panouri  prefabricate

- Grinzi din lemn incleiat


Cea mai ieftina optiune este construirea unei case din busteni care are o mai buna izolatie termica, necesita o intretinere periodica la intervale mai mari, structura fiind mult mai solida iar rezistenta la cutremure fiind mai buna. 


Casele din panouri prefabricate sunt facute din lemn si rasini care confera un un grad excelent de impermeabilitate. Alte avantaje ale panourilor prefabricate sunt:

- Costuri reduse de constructie, casele putand sa fie ridicate intr-un timp foarte scurt;

- Casele din profile au o arhitectura exterioara frumoasa si nu necesita alte finisaje costisitoare;

- Rasinile protejeaza panourile de daunatori si umezeala;

- Peretii din panouri asigura un nivel bun de izolatie termica;

Aceste panouri au totusi si cateva dezavantaje de care va trebui sa tineti cont:

- Sunt usor inflamabile;

- Panourile trebuie facute doar din lemn uscat, altfel exista posibilitatea sa apara crapaturi;

- Modificarea structurii initiale este foarte dificila de realizat;

- Izolatia fonica este destul de slaba

- Durata de viata a unei cladiri din panouri prefabricate din lemn este mai redusa in comparatie cu cele din blocuri de BCA sau caramida.


Recomandare: Proiect casa de 100 mp - o locuinta economica si functionala


Bustenii din lemn sunt utilizati adesea pentru casele de vacanta de la munte datorita aspectului rustic dar si a timpului relativ redus de construire. Bustenii sunt mult mai rezistenti in comparatie cu celelalte tipuri de materiale de constructii din lemn. Dintre dezavantajele constructiilor din busteni din lemn amintim nivelul mai redus de izolatie termica, posibilitatea de putrezire sau aparitia crapaturilor in timpul verilor foarte calduroase.


Alegerea materialelor de constructie are o importanta deosebita in construirea unei case mici cu etaj sau mansarda, putand sa afecteze confortul spatiilor interioare dar si costurile de intretinere ale acesteia. Tipul fundatiei, complexitatea compartimentarilor interioare sau designul exterior si interior sunt de asemenea influentate de materialele folosite la constructia casei.


Vezi si: Proiect de casa pe structura de lemn cu 2 dormitoare + schite etape de constructie pas cu pas


Etapele construirii unei case cu amprenta la sol de 6 x 6 metri


Exista numeroase surse gratuite unde veti putea sa gasiti proiecte de case mici cu etaj sau mansarda, insa daca vreti un proiect personalizat va trebui sa apeleti la o firma de proiectare. Pentru a va asigura ca noua constructia va raspunde tuturor cerintelor de functionalitate si confort va trebui sa parcurgeti urmatoarele etape:


1. Solicitati o schita detaliata cu dimensiunile peretilor si amplasarea mobilierului in camere.

2. Stabiliti numarul si functionalitatea camerelor si dependintelor de la parter si mansarda sau etaj. In acest stagiu veti putea stabili crearea unui open space pentru o mai buna utilizare a spatiului de la parter. 

3. Stabiliti dimensiunile fiecarei incaperi, luand in considerare grosimea peretilor si locatia holurilor care ofera acces in camere si dependinte.

4. Alegeti tipul de acoperis dar si locatia si dimensiunile balcoanelor, a verandei sau a teraselor din fata si din spatele casei. 


Pentru designul exterior va veti putea inspira din numeroasele solutii de amenajare existente pe internet, iar respectarea etapelor prezentate anterior va va asigura ca nu veti face greseli care vor fi foarte costisitoare de remediat.


Recomandare: Case cu mansarda si dimensiuni de 8 X 8 metri - planuri, fotografii si idei de amenajare


Concluzionand, o casa cu dimensiuni de 6 x 6 metri cu etaj sau mansarda este o alegere excelenta atat pentru o locuinta unifamiliala cat si pentru o casa de vacanta in mediul rural sau in zonele montane. Costurile mai reduse de construire si intretinere, posibilitatea construirii pe o parcela mai mica de teren si optiunile variate de compartimentare sunt alte avantaje ale acestui tip de case.


Recomandari articole: proiecte case, case din lemn, compartimentare casa, case mici, case cu amprenta mica, case patrate, constructie casa,

‹‹ Usi metalice de intrare - Asa iti alegi un produs care iti garanteaza siguranta deplina in casa

Dulapuri pe colt - 13 idei cu modele pentru camere mici si spatii inguste ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro