renovat.ro

» » » » » » »


Case cu etaj vs case cu mansarda - Ce alegeti: spatiu sau costuri reduse ?


Multa vreme, lumea nici nu vroia sa auda de mansarde, acestea fiind percepute ca spatii doar pentru depozitat anumite lucruri. In prezent, insa, oamenii si-au schimbat parerile si opteaza foarte mult pentru mansarde, acestea avand si un aer boem. Sunt spatii unde poti dispune de intimitate, ceea ce la o alta camera nu intalnesti intr-un procent asa de mare. Parerea mai putin placuta dinainte era data si de faptul ca nu era asa usor de ajuns la mansarda. Deci, spatiu doar de depozitat.

Casa cu etaj - model frumos
Case cu etaj vs case cu mansarda - Ce alegeti: spatiu sau costuri reduse ?

Galerie poze
  • Casa cu etaj - model frumos
Galerie poze





Asa cum vom vedea, lucrurile s-au schimbat, iar specialistii in domeniu, arhitectii fac sa te indragostesti si sa-si doresti mansarde.  Vom prezenta mai jos avantaje si dezavantaje de ambele parti: mansarda vs. etaj.

Oricum, la o prima vedere, putini isi vor da seama ce casa dispune de mansarda si ce imobil de etaj.


Ce este mansarda? Ce reprezinta etajul?


Ei bine, mansarda este acel spatiu de locuit, situat imediat sub acoperisul cladirii, daca acesta este de tip sarpanta. Un acoperis poate porni de la nivelul podelei sau poate sta rezemat de peretii ridicati la un anumit nivel. Pentru a amenaja mansarda este nevoie ca structura acoperisului sa faca parte din ultima parte: adica rezemat de pereti la un anumit nivel. Etajul, in schimb, este nivelul care are deasupra un planseu, de obicei orizontal. In mod normal, inaltimea de la podea la tavan pentru o astfel de structura este de minim 2,60 m. Acoperisul unui etaj poate fi tip terasa sau sarpanta. Sub acoperis se construieste un spatiu, dar nu unul locuibil, ci un pod. Teoretic, acestea ar fi definitiile la mansarda si etaj, definitii ce fac diferenta dintre unul si altul.


Recomandare: Proiect de casa cu etaj si garaj subteran


Argumente pro si contra


Vorbind doar din punct de vedere tehnic, la alegerea unei case cu mansarda sau a uneia cu etaj ar trebui sa se tina cont doar de costurile de constructie, costurile de intretinere, dar si solutii estetice.


Argumente pro casa cu mansarda:


- economie la materialele de constructii
- poate, cel mai important, taxele platite pentru autorizatia de construire
- platiti un impozit mai mic pe locuinta (pentru mansarda, suprafata utila luata in seama este cu 25% mai mica)
- costuri de intretinere/incalzire mai mici
- constructia unui etaj presupune consumul unei cantitati mai mari de beton, mai ales la placa, fata de mansarda

- aspectul si caracteristicile boeme:sunt oameni care prefera mansarda avand aici inspiratie, creativitate, dar preferand sa auda si ploaia (se aude mult mai tare decat la un etaj clasic).


Citeste si: Case cu etaj si amprenta la sol de 6 x 6 metri - propuneri de proiecte si solutii optime de compartimentare


Argumente pro etaj:


- pentru finisajele de la mansarda veti scoate mai multi bani din buzunare, pentru izolatii si sistemul de acoperis, comparativ cu etajul, ce e parte integranta a casei
- limitari in utilizarea spatiului de la nivelul mansardei
- de la bun inceput, izolatia trebuie bine realizata, in caz contrar e nevoie de refacerea finisajelor

- si, daca unii sunt boemi, altii nici nu vor sa auda ploaia.


Designul


Este un aspect ce trebuie luat in  seama. Sunt multi care considera ca o casa cu mansarda pare mai prietenoasa, bazandu-se, probabil, si pe dimensiunile mai mici. Sa nu uitam ca, asa cum am precizat mai sus, mansarda are un aer beom si poate fi oricand personalizata. Multi oameni opteaza pentru mansarda pentru a avea acel aer linistit, acea intimitate pe care nu o regasesc la un etaj de exemplu. Ferestrele ce dau impresia ca esti mai aproape de natura, de cer, duc si la un design deosebit. Deci sunt plusuri importante intr-o alegere de facut.

Pe de alta parte, spatiul de la etaj este unul mult mai generos decat cel de la mansarda. In plus o casa cu etaj dispune si de spatiu pentru depozitare, un pod, dar si de balcoane, mult dorite mai ales vara. Mansarda nu poate fi mobilata atat de mult precum un etaj, existand restrictii din acest punct de vedere. Dar, legat de acest aspect, totul tine de gustul si dorinta fiecaruia.


Recomandare: proiecte de case cu mansarda - 3 locuinte frumoase si eficiente


Costurile


Un alt aspect important este legat de costuri, fiecare orientandu-se si-n functie de cat il tine plapuma. Mansarda, desi are mai multe argumente pro comparativ cu etajul, presupune costuri suplimentare. Aici intra izolatia termica, izolatia fonica. Trebuie puse la punct aceste aspecte pentru a nu avea probleme din punct de vedere termic vara si iarna. Izolatia fonica conteaza daca va deranjeaza vantul puternic, ploaia ce cade pe acoperis sau alte zgomote produse de intemperii.

O parte buna pentru mansarda este aceea ca taxele sunt mai mici cu 25% ca urmare a suprafetei utile mai mici. De asemenea, si pentru autorizatia de constructie veti achita mai putin. In schimb, casa cu etaj consuma mai mult: de la materiale de constructie, la intretinere, impozite; si suprafata este una considerabila fata de mansarda.


Totul e sa calculati bine cum stau lucrurile de la bun inceput, ce doriti, care va sunt necesitatile si, foarte important, de ce resurse financiare dispuneti.


Citeste si: Case frumoase cu mansarda - functionalitate pentru intreaga familie + GALERIE DE POZE


Ce alte beneficii are mansarda


- mansarda permite extinderea casei pe verticala fara a construi un alt etaj, iar daca casa dispune deja de un pod nu trebuie decat sa-l amenajati corespunzator.
- principalele costuri vizeaza izolarea si placarea peretilor, constructia acoperisului si a ferestrelor, izolatia termica a pardoselii plus realizarea sistemului de incalzire, fie ca vorbim de un semineu, incalzire prin pardoseala sau calorifere, mobilier etc.
- in prezent, arhitectii au rezolvat si costurile mansardelor; sunt create proiecte de case cu mansarde gandite sa implice costuri tot mai mici: case care au mai putin de 100 mp, cu living, doua sau chiar trei dormitoare, baie, bucatarie si terasa.

- constructia unei mansarde fata de a unui etaj presupune o greutate redusa asupra cladirii, deci un aspect foarte important, evitandu-se riscul unor distrugeri la anumite socuri.


Putem dispune de ferestre mai mari la mansarda?


Cel mai bun raspuns la o astfel de intrebare o poate da arhitectul si asta dupa ce verifica structura casei, designul acesteia. Inginerul proiectant va poate spune daca puteti modifica sau nu marimea ferestrelor. Dar, au fost multe situatii cand clasicele ferestre au fost inlocuite cu unele mai mari, mansarda devenind plina de lumina, de fapt, cel mai luminos spatiu din casa. Si atunci si cel mai cautat.


Vezi si: Transformarea unui pod in mansarda. Ce pasi trebuie urmati - Scurt ghid practic


Au vreun avantaj si daca da, care este avantajul ferestrelor inclinate?


Peretii inclinati fac loc pentru tot felul de spatii de depozitare, duc la creativitate si odata porniti la drum va trebui sa facem fata: vom amenaja mansarda cu piese de mobilier usoare, cu designul preferat. Totul tine de creativitatea si dorintele voastre. Asa cum si alegerea fie a unei case cu mansarda sau a uneia cu etaj va apartine.


Vezi si: Ferestre de acoperis si mansarda


Recomandari articole: proiecte case, case cu mansarda, case cu etaj, avantaje, dezavantaje,

‹‹ Scaune din plastic pentru interior - Iata care sunt cele mai celebre modele precum si cateva idei de utilizare

Panouri decorative potrivite pentru bucatariile cu mobila alba ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro