renovat.ro

» » » » » »


Casele din baloti de paie: AFLA DACA sunt o solutie naturala si ieftina sau doar constructii excentrice


In acest articol vom vorbi despre locuinte mai putin cunoscute si de ce nu mai putin acceptate de populatia noastre: casele din paie. Articolul vizeaza. istoricul locuintelor din paie, vechi de peste 80 de ani; caracteristicile blocurilor de paie; etapele de lucru ale ridicarii unei case din paie; unelte necesare; ipsos pentru peretii de paie, masuri pentru securitatea unei astfel de locuinte.

Casa din baloti de paie cu structura de lemn
Casele din baloti de paie: AFLA DACA sunt o solutie naturala si ieftina sau doar constructii excentrice

Galerie poze
 • Casa din baloti de paie cu structura de lemn
 • Constructie din baloti de paie.jpg
 • Montare piloni pentru fundatie
 • Fixare grinzi 150 x 150 mm pretratate cu bitum
Galerie poze
 • Placi pentru podea
 • Cadru dublu din lemn și paie presate cu o presă
 • Panouri cu grosime 45 centrimetri
 • Ridicare pereti casa
 • Realizare perete cu goluri pentru ferestre
 • Zid perimetral
 • Perete casa din paie presate
 • Folie impermeabilizare
 • Interior casa
 • O casa din balori de paie poate avea orice forma
 • Pregatire montare acoperis
 • Montare invelitoare acoperis
 • Acoperis montat
 • Casa din baloti de paie presate tencuita cu argila
 • Argila absoarbe excesul de umiditate sau daca este uscata mediul ii va oferi umiditate
 • Tencuire pereti din balori de paie
 • Vedere casa cu primul strat de tencuiala de lut
 • Al treilea strat de var pentru etansare crapaturi mici si protejare impotriva insectelor mici
 • Casa tencuita cu strat de var
 • Casa din baloti de paie si structura de lemn
 • Casa placata cu lambriu din lemn
 • Casa placata cu siding din lemn
 • Casa finalizata

Numai ideea de a construi o casa de paie este greu de acceptat si mai ales daca ne ducem cu gandul la povestea celor trei purcelusi, unde casa de paie este rapid spulberata de suflarea lupului. Si atunci, implicit, apare intrebarea: De ce ar construi cineva o casa de paie? Mai ales cand astazi avem de-a face cu tot felul de materiale de constructii. Ei bine, trebuie precizat mai intai ca materialele de constructie clasice nu sunt deloc ieftine, sunt grele...Tocmai de aceea ne-am propus sa dezbatem ideea construirii unei case din paie, etapele de lucru si sa vedem, la final, daca chiar se merita sa ridicam o astfel de locuinta.

Recomandare: Casa sferica din baloti de paie. Ieftina si gata intr-o saptamana

Paiele folosite in constructii: istoric

Paiele au fost folosite ca materiale de constructii din cele mai vechi timpuri. Populatia Africii, spre exemplu, ridica locuinte de paie de mii de ani, iar acoperisurile de paie, izolatia mansardelor cu acest material erau utilizate frecvent in Europa, Rusia si Ucraina inca din secolul al XIX-lea. In urma cu aproximativ 150 de ani, a venit in atentia tuturor o noua tehnologie pentru construirea caselor de paie - cele cu cadru din lemn, cu acoperis din lemn si pereti realizati din blocuri de paie presati.

Pe teritoriul Americii de Nord, colonistii europeni, din nevoie, au gasit o solutie: au inceput sa construiasca case cu rama din paie presata �n baloti, acoperind peretii creati cu mortar de argila-var si amestecat cu pleava. Nevoia crescuta de blocuri de paie a dus la inventarea preselor mecanice stationare �n 1850 si a balotelor mobile pentru colectarea paielor.

Iata si: Cele mai frumoase case din chirpici sau lut din intreaga lume

Mai tarziu, prin 1925, s-au inventat panouri in Franta, formate din tulpini de paie stivuite paralel intre ele, legate cu sarma, acoperite cu tencuiala de lut/ciment. Cu toate acestea, nu s-a reusit popularizarea acestor tipuri de locuinte. Doar australienii, din dorinta de a face economie, de a nu importa materiale de constructii clasice ca urmare a distantei continentului de restul civilizatiei, au apelat la casele de paie. Iar mare parte dintre acestea s-au conservat foarte bine pana-n zilele noastre.

In anii 80, cladirile de paie redevin populare, punandu-se accent mai mult pe faptul ca sunt eco, reprezinta caracteristicile de mediu ale blocurilor de paie. Si uite asa, a ajuns traditie in Europa, SUA, Austrialia, China, Rusia, Ucraina si Belarus.
Cateva cuvinte despre blocurile de paie

Vezi si: O casuta din chirpici cu mansarda si balcon - cat de frumoase pot fi lucrurile simple

Paiul nu este principalul pilon in agricultura, ci doar un produs secundar. In ceea ce priveste blocul de paie, vorbim despre o balota bine comprimata, de forme dreptunghiulara sau patrata, formata din tulpini uscate de cereale, cerealele fiind insa extrase. Sunt diferite dimensiuni folosite in constructii, dar specialistii in domeniu recomanda cele cu latimea de 500 mm, inaltimea de 400 mm, lungimea: 500 - 1200 mm.
In mediu, greutatea unui balot este cuprinsa intre 22-23 kg.

Pericol de incendiu cu peretii din paie?
In mod normal, da, tulpina unui pai arde rapid, dar cu totul altfel stau lucrurile cand vorbim de un balot. Asta deoarece tulpinile uscate sunt comprimate extrem de bine, nu patrunde aerul foarte mult si tocmai de aici si greutatea in a arde. Sa nu uitam ca aceste blocuri de paie sunt imbracate intr-un strat de lut/ciment si atunci si mai greu sunt inflamabile.

Vezi si: Casa realizata din 4 containere maritime - solutie co pentru locuinte de vis

Pret redus
Balotul de paie poate fi format din tulpinile oricarei cereale: grau, orez, in, orz, secara si fan. Asa cum specificam la inceputul articolului, pretul este destul de mic; practic, de zece ori mai redus decat cel al caramizilor.

Conductibilitate termica redusa
Din pacate, in contextul pastrarii caldurii, paiele au un minus. Mai precis, conductibilitatea termica este redusa, pierzandu-se rapid caldura. Si lucrul acesta vine din cauza faptului ca paiul nu are fibra precum lemnul si nici caracteristicile caramizilor.
Cele mai indicate paie sunt cele de orez si secara si trebuie neaparat uscate.

Etape in constructia caselor de paie
Ca-n cazul altor imobile, si-n cazul locuintelor de paie este nevoie de fundatie. Ideal ar fi sa izolati termic fundatia si sa reduceti pierderile de energie ale cladirii, lucru ce trebuie facut cu ajutorul unor foi de polistiren expandat, groase de 100 mm sau chiar mai mult. Acestea vor fi asezate pe partea exterioara a fundatiei si ingropate in pamant, sub adancimea inghetului. Aici totul tine de de tipul solului, de zona unde va apucati sa ridicati casa.
Mai mult, tot ca sfat, ideal ar fi ca nivelul podelei din casa sa fie mai mic decat pozitia primului strat de baloti de paie; doar asa, in cazul unei inundatii, peretii din paie nu vor fi imbibati cu apa.

Recomandare: Casele din lut: costuri, reguli de constructie, avantaje si dezavantaje

Daca alegeti sa ridicati o casa fara rama, atunci peretii realizati din blocuri de paie vor fi cei de sprijin si se recomanda folosirea unora cu densitatea de cel putin 200 kg/m.c. Si, trebuie stiut din start ca o astfel de casa fara rama nu poate avea decat un etaj, cu lungimea peretelui de cel mult 8 metri. Daca mergeti pe ideea de casa cu doua etaje, atunci se va merge pe aceeasi idee cu cea a caselor din panou. Se va construi un cadru din doua randuri si stiva baloanelor de fan intre doi stalpi de sustinere.

Intre blocurile de paie, in cazul casei fara rama, vor fi amplasate tije metalice sau mize din lemn. Baloturile de paie sunt legate cu stalpi de sarcina, folosind ace metalice orizontale, iar stifturile care fixeaza blocurile pot fi zidite din temelie. Mai mult, peretii adiacenti fara rama vor fi conectati rand pe rand cu doi pini avand diametrul de 30 mm, curbati in forma de U. Este nevoie de cel putin doi pini indoiti in fiecare rand.

Recomandare: Case modulare din lemn - economice, ecologice si eficiente energetic - Iata de ce

Sub primul strat de baloturi este nevoie de asezarea unor ochiuri de polimer cu plasa fina, reprezentand o protectie in plus, mai ales impotriva patrunderii in peretii casei a rozatoarelor. Dupa fiecare nivel, va fi asezata hartie kraft sau carton. Daca baloturile au densitatea mai mica de 200 kg/m.c., nu vor rezista cu cuie si capse, ci este nevoie de plasa de armare fixata cu ajutorul unui fir kapron sau sarma de tricotat din otel strapuns prin paie. Inainte de a trece la etapa tencuielii, este indicat sa realizati comunicatii cu fir in canalul de cablu din clorura de polivinil. Iar tevile de la sistemul de alimentare cu apa, de la canalizare nu vor fi amplasate in peretele de paie, deoarece vor duce la condens, umiditate, exact de ce anume trebuie sa ne ferim. La finalul acestor lucrari, se vor aplica doua straturi de tencuiala.

Vom oferi si proportiile mortarului argilos-var: aluat argilos (argila cu apa) - o parte; aluat de var - 0,4 parti; nisip fin - 3-4 parti. Iata si proportiile de mortar de ciment-var: ciment - o parte; nisip fin - 3-4 parti; lapte de tei (aluat de var in amestec cu apa pana devine laptos). Cimentul si nisipul se vor amesteca in forma uscata, seadauga laptele de var pana se obtine consistenta necesara.

Vezi si: Cele mai frumoase case ecologice handmade - mai aproape de natura

Pentru intarirea peretelui de paie, atat pe exterior cat si pe interior, este nevoie de aplicarea unei plase metalice/plastic de aproximativ 30 mm. Primul strat de tencuiala va fi gros - 25-40 mm - al doilea strat de nivelare de 3 mm. Abia dupa ce tencuiala s-a uscat foarte bine se poate trece la etapa vopsirii (n.r. se folosesc vopsele dispersate in apa, nu cele cu ulei). Daca nu veti tencuii peretii, ci veti folosi gips-carton, plastic, caramida, nu veti face decat sa ajutati rozatoarele sa patrunda in baloti; lucru valabil si pentru insecte.

Iata si: Izolatii interioare cu cluloza - o solutie ecologica si eficienta

Sfat util: cand demarati santierul de constructie a casei de paie, luati-va masurile necesare de securitate, adica aveti in preajma voastra mijloace de stingere a incendiilor - vase/butoaie cu apa, stingatoare.
Si, dincolo de toate, daca sunteti nonconformist, vreti ceva aparte, mergeti si pe aceste constructii eco.


Recomandari articole: constructii case, constructii case ieftine, casa paianta, casa ecologica,

‹‹ Cum atasam o veranda la o casa deja construita + POZE cu MODELE de astfel de constructii

Un paradis pentru o familie norocoasa: casa cu mansarda cu suprafata utila de 198 mp ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Bucalete Gheorghe a scris:

"conductivitatea (si nu conductibilitatea) termica este redusa, pierzandu-se rapid caldura" Pai este contradictie in termeni aici. Ori se pierde caldura din cauza conductivitatii mari ori conductivitatea este redusa retinand caldura.

Nicolae a scris:

Vreau cât mai multe detalii despre casele din baloți de paie.Va mulțumesc

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro