renovat.ro

» » » » » » »


Case din busteni taiati - ce parere aveti?


Casele din lemn si mai ales cele din busteni sunt foarte iubite si apreciate. Daca zilele trecute v-am aratat cum se poate realiza o podea din discuri de lemn , pentru astazi doresc sa va prezint o tehnica interesanta de constructie - cordwood este numele ei si dateaza de multa vreme fiind folosita in special in Grecia sau Siberia.

Case din busteni taiati cordwood
Case din busteni taiati - ce parere aveti?

Galerie poze
  • Case din busteni taiati cordwood
  • Cabana construita din busteni
  • Cabana mare cu doua etaje construita in tehnica cordwoord
  • Cabana mica construita din busteni taiati
Galerie poze
  • Casa din busteni cu etaj cu forma circulara
  • Casa din busteni si motar pe baza de ciment
  • Casa din busteni taiati
  • Casuta rotunda construita ecologic
  • Metoda de construire cabana din lemn
  • Metoda zidire busteni cu amestec de lut
  • Sectiune zid casa din busteni taiati
  • Pereti din busteni taiati
  • Dormitor simplu de cabana la munte
  • Model tavan confectionat din grinzi de lemn
  • Living de cabana din busteni taiati
  • Decor interior bucatarie de cabana de lemn
  • Cabana din lemn design interior
  • Interior de casa ecologica
  • Pereti interiori casa din busteni
  • Dormitor cu perete zidit in tehnica cordwoord
  • Scara interioara cu trepte din busteni
  • Interior casa din busteni taiati
  • Perete zidit cu busteni si sticle colorate





Una dintre cele mai vechi case construite din busteni taiati dateaza din 1895! Si cum orice metoda mai aparte de constructie a unei case este privita de unii cu admiratie si de altii cu scepticism am decis sa va prezint astazi cat mai multe detalii referitoare la acest subiect.

Cui se adreseaza aceste case? Pentru cei care doresc sa construiasca mai ieftin, mai sanatos si fara a polua mediul inconjurator si mai ales pentru cei care locuiesc in apropiere de padure si au materia prima aproape.

Recomandare: Case mici - ieftine, functionale, eficiente energetic

Ce inseamna de fapt tehnica cordwood?

Casele este construita din bucati taiate de busteni care sunt lipite intre ele. Detalii vom vedea in cele ce urmeaza.

Care sunt materialele folosite?

Lemnul in primul si in primul rand

Bustenii se taie la o lungime de 20 -50 de centimetri in functie de latimea dorita a peretilor. Acest mod de constructie este unul economic daca se foloseste lemnul curatat din padurile dese.  Se pot folosi peste 30 de tipuri diferite de lemn insa cele mai bune sunt esentele rezistente.

Recomandare: Proiecte case de lemn - planuri si costuri

Mortarul

Mortarul folosit pentru zidire este un amestec confectionat din  rumegus sau paie, argila, apa si ceara de albine pentru ca mortarul sa adere mai bine la lemn. Alte variante mai putin ecologice folosesc mortare pe baza de ciment.

Izolarea termica

O izolare termica buna depinde de mai multi factori precum grosimea peretilor, tipul de lemn folosit, sau reteta de mortar. Totusi, stratul spatiului dintre cele doua straturi de mortar ( interior si exterior ) are un rol important in eficienta termica a constructiei. Materialele folosite pentru umplerea golului din mijloc pot fi diverse.
Cel mai recomandat este rumegusul presat sau paiele, fiind materiale ecologice, insa mai pot fi folosite si vata minerala, vermiculita sau chiar si polistiren expandat.

Recomandare: Polistiren vs vata minerala - Ce alegem?

Costurile

O casa din busteni taiati poate fi construita cu costuri mult mai mici decat casele din busteni rotunzi aceasta daca este construita in regie proprie. Daca un perete construit din busteni taiati este bine construit acesta va necesita pe viitor mult mai putine lucrari de intretinere insa daca va fi construit gresit si nu va avea o izolare termica corespunzatoare atunci costurile pot ajunge mai mari decat la o casa construita in mod traditional. Parerea mea personala este ca o astfel de casa poate ajunge sa fie mai ieftina decat o casa clasica din caramida daca proprietarul are deja lemnul sau o sursa de achizitie mai ieftina.

Procesul de constructie

Taierea lemnului ar trebui facuta primavara devreme si coaja copacilor ar trebui scoasa imediat cu un dispozitiv special. De ce tocmai acum? Pentru ca in aceasta perioada seva inca circula si asigurand un lubrefiant intre coaja si lemn, facand separarea acestora mai usoara decat mai tarziu cand acestea sunt deja bine lipite.

Odata decojite, trunchiurile de copac se lasa la uscat in mod natural ceea ce dureaza de la 1 an si pana la 3 ani. Uscarea acestora trebuie sa aiba loc la umbra si incet astfel incat sa se previna sau macar sa se reduca aparitia crapaturilor. Este important ca lemnul sa se taie numai dupa uscare pentru a obtine busteni egali, caci se stie ca in timpul uscarii lemnul se mai micsoareza.

Recomandare: Modele case din lemn rotund

Asa cum am spus si mai devereme, dupa uscare lemnul se va taia la lungimea dorita, in functie de grosimea peretilor. Taierea trebuie facuta in unghi drept si la aceeasi dimensiune. Acum este si momentul in care constructor si proprietarul vor hotari daca vor folosi busteni intregi sau busteni taiati in jumatati sau sferturi.
Fundatia facuta din beton trebuie sa se afle deasupra pamantului cam cu 30-50 de centimetri iar pentru considerente estetice poate fi placata cu piatra.

Mortarul se aseza doar in exterior si interior intr-un strat de 6-10 cm , lasandu-se un spatiu gol in centru care va fi umplu cu materialul izolant. Bustenii trebuie asezati astfel incat sa existe cat mai putine goluri intre ei pentru a nu se folosi o cantitate prea mare de mortar. Capetele bustenilor trebuie lasati afara cam 1-2 cm pentru a crea un perete frumos.

Recomandare: Tipuri de aditivi pentru betoane si mortare

O astfel de casa ar trebui sa aiba acoperisul extins si guri de aerisire pentru a mentine zidurile uscate si bine ventilate si pentru a nu aparea ciuperci. Daca capetele bustenilor raman uscate si ventilate casa va imbatrani fara nicio problema.

Mortarul , atunci cand este aproape uscat se pulverizeaza cu apa pentru a se umezi din nou si se netezeste cu un burete fin. Pentru un design mai special dar si pentru mai multa lumina in interior se poate adauga in zidarie si sticle. Capetele bustenilor pot fi tratate impotriva umezelii, antifungic si antitermic.

Tehnica cordwood poate fi folosita atat pentru construirea unor cabane rustice dar si pentru constructii mari. Personal sunt de parere ca este totusi mai potrivita pentru construirea unei mici case de vacanta insa nu neg ca am vazut in imaginile pe care vi le-am pregatit in galerie si constructii luxoase cu adevarat impresionante.

Avantaje si dezavantaje case din busteni taiati

Materialele folosite sunt naturale deci sanatoase nepoluand mediul inconjurator. Casele sunt mai ieftine si mai economice atat in momentul constructiei lor cat si ulterior ca si costuri de intretinere. Nu sunt necesare echipe specializate deoarece pot fi construite avand niste cunostinte minim de baza  in domensiul constructiilor. Datorita materialelor : lemn, rumegus si argila aceste case sunt calduroase iarna si racoroase vara, asemenea modelelor de case din chirpici sau lut.

Si cum orice avantaje vin la pachet si cu dezavantaje trebuie sa mentionam durata foarte mare de executie a unei astfel de casa si lipsa de personal calificat in astfel de constructii la noi in tara.


Recomandari articole: constructii case, materiale de constructii, case din lemn, case din busteni, case ecologice, case de vis,

‹‹ Podea din discuri de lemn - instructiuni de realizare pas cu pas

Case mici fara fundatie - cele mai interesante modele ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro