Cele mai frumoase case din chirpici sau lut din intreaga lume
Combinati doua galeti de argila, trei galeti de nisip grosier , adaugati apa si paie dupa care incepeti sa amestecati bine , formati mici gramezi cu care incepeti constructia unei case din lut sau cob house, cum sunt ele numite in engleza.

Ceea ce mi se pare interesant este ca aceste case din chirpici la noi in tara au fost etichetate multa vreme ca si case saracacioase insa in strainatate ele au fost redescoperite si indragite devenind o adevarata moda care incet incet incepe sa castige admiratori si la noi in tara, mai ales ca tendintele in constructii la nivel global se indreapta cat mai mult spre materiale de constructie ecologice.
Pentru astazi am ales sa va arat o colectie cu cele mai frumoase case din lut din intreaga lume insa inainte de aceasta as dori sa va prezint si cateva aspecte legate de constructia unei astfel de case.
Case din chirpici, lut sau cob? Diferente si asemanari
Chirpicii sunt solutiile cele mai ieftine si mai eficiente de constructie reprezentand o alternativa la caramida traditionala. Un chirpici are forma de paralelipiped si este realizat din apa, lut galben si paie dupa care este lasat sa se usuce bine bine la soare.
Cobul pe de alta parte este un amestec de pamant lutos, apa, paie si nisip pentru care nu se folosesc cofraje sau caramizi. Spre deosebire de vaiuga sau paianta ( casa construita din chirpici) se deosebeste prin faptul ca amestecul se framanta bine de tot pana ajunge la consistenta unui aluat de paine iar pentru constructie nu sunt necesare cofraje astfel incat fiecare casa fiind modelata manual are forma unica reflectand personalitatea constructorului. Formele organice ofera acestor case o rezistenta foarte buna in fata seismelor.
Costuri pentru proiecte de case din lut
Ca si costuri atat chirpiciul cat si cobul sunt cele mai putin costisitoare materiale de constructie. In primul rand ca este provenit din natura si este o resursa inepuizabila. De cele mai multe ori, daca consistenta solului o permite, pamantul scos de la saparea fundatiei , poate fi folosit pentru construirea peretilor. Cheltuielile totale ale constructiei bineinteles ca vor depinde de dimensiunea, proiectul , capacitatea organizatorica si gradul de implicare al beneficiarului.
Cat de repede se poate construi o casa din lut?
Daca doriti o casa construita rapid atunci nu alegeti acest tip de casa. De fapt niciun model de casa bine cladita nu se poate construi repede. Pe vreme uscata se poate construi un perete cu doua etaje in aproximativ 2 luni, iar dumneavoastra va puteti muta intr-o casa din lut in aproximativ 1 an. Avantajul unei perete din lut este ca odata construit el este finalizat pentru ca tevile si cablurile electrice sunt asezate la locul lor fara a mai fi nevoie de rigips, retusuri, finisaje , bariere de vapori sua izolatii.
De ce case din chirpici sau cob? Avantaje si dezavantaje
Preturile prezentate pe diverse surse difera foarte mult de la o sursa la alta insa principalul avantaj al unei case de chirpici ramane in mod evident pretul de constructie care este net inferior cu o constructie de beton, caramida sau BCA.
Un alt Da pentru case din chirpici il reprezinta timpul destul de rapid de finalizare a constructiei pentru ca betonul sau alte materiale necesita timpi indelungati de uscare. Chirpicii sunt materiale ecologice si sanatoase ei nefiind uscati in cuptoare speciale asemenea caramizilor iar pentru zidarie se foloseste un liant de pamant si apa si adaos de var.
Rezistenta la cutremure este un alt atu al caselor din chirpici. Acestea se comporta excelent la cutremure pentru ca materialul de constructie este unul foarte flexibil permitand deplasari care nu afecteaza structura de rezistenta a cladirii.
Nu trebuie sa uitam de izolatia termica a lutului. Toata lumea stie cat de racoroase sunt vara aceste locuinte si cat de calduroase iarna, ele sunt locuinte care respira.
Dintre dezavantaje, caci ele exista regasim durata scurta de viata fata de cladirile construite din caramida, insa daca sunt bine intretinute o casa din lut poate ajunge sa reziste si 100 de ani.
Umezeala este insa cel mai mare dusman al caselor din cob. Odata patrunsa in structura zidurilor apa afecteaza capacitatea portanta a acestora. Tot un dezavantaj ar fi si faptul ca o casa din chirpici nu poate fi recompartimentata ulterior.
Case din chirpici - criterii de constructie
Aceste case sunt construite pe structura de lemn iar zidurile de compartimentare sunt realizate din chirpici. Fundatia este din piatra sau caramida si este lata in asa fel incat sa suporte pereti grosi de 45-60 de centimetri. Un aspect important la o astfel de casa il constituie inaltimea fundatiei. Aceasta trebuie sa fie suficient de inalta pentru a nu permite umezelii sa patrunda in ziduri. Nu este indicat sa se foloseasca beton pentru fundatie deoarece capilaritatea lui va atrage umezeala din sol. Fundatia se poate face printr-o talpa din lemn acoperita cu smoala si umpluta cu pietris. La o astfel de casa hidroizolatia joaca un rol important de aceea trebuie sa fie calitativa. Streasina casei si acoperiul este de preferat sa fie mai largi pentru a feri peretii de umezeala.
Cum se finiseaza o casa din chirpici
Pentru aceste case nu este recomandata folosirea tencuielilor pe baza de ciment. Pentru exterior se poate folosi o tencuiala de var cu nisip si zugraveala de var iar pentru interior se va tencui cu argila. Podelele se pot face cu sapa din beton armat peste care se poate aplica orice fel de finisaj: dusumea traditionala din lemn, parchet laminat, mocheta, gresie sau chiar si linoleum. Sapa este bine sa aiba o panta de scurgere spre centrul casei astfel incat umezeala sa stea cat mai departe de pereti. La amenajarea interioara se poate folosi orice stil de amenajare dorit. Atunci cand finisajele exterioare si interioare au greutate mare peretii se vor imbraca in plasa de fier si se vor tencui.
Cu ce materiale se izoleaza la exterior o casa de chirpici?
In privinta izolarii exterioare parerile sunt impartite. Unii sunt pentru o zilare exterioara cu polistiren sau vata bazaltica in timp ce iubitorii de materiale naturale resping aceasta posibilitate considerand ca cel mai sanatos lucru este folosirea la exterior exclusiv al lutului peste care se pot aplica consolidanti de protectie polisilosanic sau hidrosiliconice, pentru protectia impotriva factorilor de mediu.
Acestea protejeaza si lasa umiditatea sa iasa din pereti ceea ce nu se intampla in cazul polistirenului. Pentru interior se pot folosi produse nanometrice, sfere de sticla sau pluta, acestea creand un film termoreflectorizant pe pereti si pe tavane in interior.
In continuare va invit sa vedeti pozele cu casele frumoase din chirpiti sau cob. Vizionare placuta!
Recomandari articole: constructii case, materiale de constructii, finisaje pereti, proiecte case,
‹‹ Plafoniere de exterior - tipuri si modele
O casa facuta din saci cu pamant - etape de constructie pas cu pas ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
un mai pui ca sunt mult mai rezistente la cutremure,fata de ce cu boltari sau bca
Buna, aș dori să știu aproximativ ce preț în euro ar trebui să aibe o casă din vaioagă cu două camere, baie și bucătărie separat și curt. Un total de 125 mp.
Casa a fost construită în anii 60 în Oradea.
Casa are toate facilitățile în afară de gaz și încălcarea este cu sobe de teracotă în camere și în baie boiler pe curent plus cazan pe foc de lemne. Cu sau fără mobilă.
Vă mulțumesc anticipat!
Posteaza!