renovat.ro

» » » » » »


Casele din lut: costuri, reguli de constructie, avantaje si dezavantaje


Ne intoarcem in timp si, daca moda revine la incaltaminte si haine, putem spune ca revine moda si-n ceea ce priveste locuintele, respectiv materialele de constructie. Mai precis, incet incet se revine la casele din lut, mult cautate in schimb in tarile dezvoltate din Vest. Da, revenim la casele bunicilor, cele in care ne-am petrecut copilarie, unde iarna era cald si bine, iar vara racoarea mult dorita.

Casa din lut cu arhitectura moderna
Casele din lut: costuri, reguli de constructie, avantaje si dezavantaje

Galerie poze
  • Casa din lut cu arhitectura moderna
  • Cabana chirpici cu modele pe fatada
  • Cabana din chirpici
  • Casa cu etaj din lut cu acoperis din stuf
Galerie poze
  • Casa din lut cu bovindou
  • Casa din lut cu etaj
  • Casuta mica din chirpici
  • Dormitor in casa de lut
  • Interior living casa din lut
  • Model de casuta din lut





In Romania, nu e inca un trend, dar incet incet lumea isi indreapta atentia si catre acest gen de locuinte. I se spune casa saracului, dar nu pentru ca n-ar arata bine, nu te-ai simti bine, ci doar din cauza/datorita costurilor mai mici de ridicare. De sute de ani casa de lut a aparut in peisajul romanului, fiind considerata, pe motivele enumerate mai sus, si cea mai sanatoasa. Casa din lut respira si asta pentru ca lutul amestecat cu paie e bun termoizolator, primeste caldura, dar o si elimina usor. Cum am mai spus: racoare vara, cald iarna.


Citeste si: Cum sa construiesti o casa ieftina - iata care sunt solutiile la indemana


In mod normal o astfel de casa are o durata de 20 de ani, dar construita cum trebuie, tinand cont de toate regulile, poate supravietui si 100 de ani. Si nu putine au fost cazurile de acest gen. In Oltenia, si azi pot fi observate multe locuinte din lut care, modernizate intre timp, bine intretinute, au suta de ani.


Cum ridicam o casa din lut?


Pentru ridicarea unei case din lut sunt mai multe variante. Cea mai des intalnita se refera la amestecarea lutului galben cu paie si apa si rezulta chirpici. O alta solutie are-n vedere realizarea peretilor din impletituri de nuiele si sa se tencuiasca cu amestec de lut galben cu paie si apa. In plus, conform specialistilor, fundatia ar trebui sa aiba 80 de centimetri adancime, iar peretii sa fie lati de 60 de centimetri.


Citeste si: Cele mai frumoase case din chirpici sau lut din intreaga lume


Dezavantaj


Exista un mare dezavantaj, dar poate fi ocolit. Dezavantajul consta in faptul ca o casa din lut are o sensibilitate la umezeala. Si chiar o sensiblitate mare. Tocmai de aceea, cei care doresc sa-si construiasca o astfel de casa trebuie sa se ghideze bine din punctul de vedere al spatiului, adica intr-un loc unde sa bata soarele. In plus, n-ar strica si o streasina mai mare, utila pe timp de ploaie.


Cob sau lut, care-s diferentele?


Solutia cea mai ieftina si eficienta o reprezinta casa din chirpici. Chirpici inseamna apa, lut galben si paie, dupa care este pus la soare sa se usuce bine. In schimb, cobul contine pamant lutos, apa, paie si nisip si nu se utilizeaza, in tehnica, cofraje. Tot ca diferenta, amestecul de elemente se framanta foarte bine,pana ajunge la consistenta unui aluat de paine. Formele organice ofera acestor case o rezistenta foarte buna in fata seismelor.


Recomandare: O casuta din chirpici cu mansarda si balcon - cat de frumoase pot fi lucrurile simple


Cum stam cu costurile?


Avand in vedere ca si lutul si cobul provin din natura, nici costurile nu sunt uriase. Depinde insa de proiect, de dimensiunea locuintei. Asadar, avem o casa din cele mai putin costisitoare materiale de constructie.


Cat dureaza sa va mutati in casa din lut?


Ei bine , in acest caz trebuie sa va inarmati cu rabdare. Cine nu are rabdare, nu ar trebuie sa-si indrepte atentia catre o astfel de locuinta. Numai un perete cu doua etaje se construieste in doua luni. Si aste doar pe timp de soare. In acest ritm, se poate muta in casa de lut in aproximativ un an de zile. Ca si avantaj, un perete din lut odata construit este finalizat pentru ca tevile si cablurile electrice sunt asezate la locul lor fara sa se mai intervina cu rigips, retusuri, finisaje, izolatii etc.


Citeste si: Cele mai frumoase case ecologice handmade - mai aproape de natura


Reguli de constructie


Casele trebuie construite pe structuri de lemn, iar zidurile ce compartimenteaza locuinta sunt din chirpici
Fundatia va fi realizata din piatra, caramida si va fi ctt mai lata pentru a suporta pereti grosi, cam de 45-60 cm.
Conteaza si inaltimea fundatiei. Trebuie sa fie cat mai inalta pentru a fi ferita de umezeala.
Nu folositi beton la fundatie. Va atrage umezeala, exact elementul de care trebuie sa va feriti.
Hidroizolatia trebuie sa fie de buna calitate.

Streasina casei, acoperisul trebuie sa fie cat mai largi pentru a feri peretii de umezeala.


Vezi si: Izolatii pentru casa din lana naturala


Reguli pentru finalizarea casei din lut


Nu folositi tencuieli pe baza de ciment
Pentru partea exterioara, se recomanda tencuiala de var cu nisip, zugraveala de var, iar pentru interior, se va tencui cu argila.
La podele se poate folosi sapa din beton armat,peste care se poate amenaja dusumea traditionala din lemn,mocheta, gresie, parchet si, de ce nu, linoleum.

Imbracati peretii cu plasa de fier si tencuiti in cazul in care finisajele exterioare si interioare prezinta o mare greutate.


Cu ce izolati exteriorul?


Specialistii recomanda folosirea lutului, considerandu-l sanatos, iar peste acesta sepot aplica consolidanti de protectie polisilosanic/hidrosiliconice, ferind de factorii de mediu. Astfel, va fi lasata si umezeala sa iasa din pereti. Altii sustin ca se poate folosi la izolarea exterioara polistiren sau vata bazaltica, doar ca, in acest caz, umezeala va stagna in pereti. Pentru interior se pot folosi produse nanometrice, sfere de sticla, pluta.


Recomandare: Hidroizolatii case


Concluzii


Materiale naturale, nepoluate
Materialele se pot gasi oriunde, chiar si pe terenul unde se va ridica casa.
Materiale eficient, economice

Vara, in locuinta va fi racoare, iar iarna cald si bine. Temperaturile se vor mentine constante, iar cu timpul se poate economisi si 75 procente cu costurile pentru incalzire/racire.


Rezistenta


Rezistente la seisme, incendii

Cine alege sa-si faca pereti din paie cu tencuiala de argila nu -si va face griji pe timp de cutremure sau incendii.


Costuri reduse


Pe termen lung, costurile cu intretinerea si renovarea vor fi mai mici decat in cazul unei case standard.


Citeste si: Izolatii si placari exterioare cu polistiren expandat sau extrudat


Daca au atatea avantaje, de ce au disparut la un moment dat casele din lut? Ei bine, specialistii din domeniul constructiilor pun chestia aceasta si pe seama mediatizarii, a televiziunii, ce a promovat alte produse, cum ar fi locuintele din ciment. Numai ca, intre timp, oamenii si-au cam dat seama ca mult mai multe sunt avantajele unei case din lut.


Este nevoie de autorizatie de constructie pentru o casa din lut ?


Ca la orice imobil construit, Da! Este foarte bine ca se adopta stilul clasic, ca se indreapta lumea catre astfel de constructii, dar adevarul este ca tot este necesara autorizatia de construire. Cadrul legal pentru executarea lucrarilor de constructii este Legea nr.50 /1991 pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii si unele masuri pentru realizarea locuintelor, Legea nr. 10/1995 privind calitatea in constructii si Regulamentul de Receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora, aprobat prin H.G. nr. 273/1994.


Recomandari articole: proiecte case, casa ecologica, case chirpici, case din lut,

‹‹ Si-au dorit o casuta din lemn care sa fie practica. IATA si rezultatul final!

Refacerea instalatiei electrice - Sfaturi de care trebuie sa tineti cont inainte de a va apuca de treaba ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii
Daniel a scris:

As vrea o casa din baloți de paie

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro