Case mici - ieftine, functionale si eficiente energetic
Preturile pentru constructia unei case la rosu variaza intre 270 si 400 de Euro pe metru patrat iar cu finisaje pretul poate creste chiar si pana la de doua ori mai mult. Din dorinta de a economisi cei care isi doresc o casa deseori ajung sa aleaga un proiect de casa mica care poate fi amplasat pe un teren mai mic si mai ieftin.
Ce trebuie sa aveti in vedere atunci cand alegeti o casa mica care sa fie nu numai ieftina dar si confortabila si functionala?
Casa doar cu parter sau casa cu mansarda
Pretul terenului pe care va fi construita casa are o mare influenta asupra costului final al constructiei, acesta depinde foarte mult de locatie precum si de suprafata sa. Casele doar cu parter necesita un lot de teren mai mare fata de o casa cu mansarda spre exemplu. Recomandare: Cele mai frumoase case fara etaj
Daca deja aveti lotul de teren si pretul acestuia nu este inclus in bugetul total pentru constructia casei, atunci va puteti gandi la o casa doar cu parter , asta daca suprafata terenului va permite. Trebuie insa sa aveti in vedere ca in cazul unei asemenea model de casa delimitarea zonelor de zi si a celor de noapte este mult mai dificila, mai ales daca suprafata casei nu este una destul de generoasa. Totul depinde de stilul de viata al proprietarilor, de numarul de membri si obiceiurile acestora insa o planificare comoda a tuturor camerelor din casa doar la parter poate fi destul de dificila.
Unul dintre avantajele caselor cu parter este ca nu necesita scara interioara care creste costurile de constructie ca in cazul caselor cu etaj. Mai mult casele cu parter sunt elegante si se integreaza foarte frumos cu gradina , din nou in cazul in care dimensiunea lotului permite amenajarea acesteia.
Casele cu mansarda sunt cele mai economice constructii. Au o structura compacta si o suprafata mai mica a zidurilor exterioare, iar costul fundatiei si a acoperisului este distribuit pe cele doua nivele. Puteti vedea aici 3 proiecte case cu mansarda - eficiente si economice
Casele mici cu mansarda pot fi confortabile mai ales cand zonele din casa sunt delimitate cu maiestrie ( zona de dormitoare la etaj iar livingul si bucataria la parter) iar tavanul inclinat al camerelor dat de panta acoperisului poate oferi cele mai bune locuri de depozitare. Cateva idei utile despre amenajare camere la mansarda.
Suprafata: construita sau utila
Atunci cand optati pentru o casa mica trebuie sa va asigurati ca suprafata ei va indeplini toate cerintele familiei dvs.
Suprafata utila a locuintei este suma tuturor suprafetelor utile ale camerelor: camera de zi, dormitoare, bai, wc serviciu, bucatarie, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul casei. Suprafata utila totala este suma dintre suprafata utila si suprafata logiilor si a balcoanelor. Trebuie mentionat faptul ca o locuinta fara anexe precum: camera tehnica, spatii de depozitare , camera pentru uscarea rufelor este mai putin confortabila. In timp va aparea problema depozitarii echipamentelor de sezon, a pastrarii mesei de calcat, a fierului, a aspiratorului si a depozitarii diverselor unelte necesare pe langa casa pe care o puteti insa rezolva cu solutii si spatii de depozitare pentru exterior.
Bineinteles ca puteti opta pentru o casa cu subsol pe care il puteti folosi pentru cele mai sus amintite insa trebuie sa fiti constienti ca o astfel de constructie creste costul total de constructie cu cel putin 20 -25 %. Deci daca cautati sa economisiti ar trebui sa renuntati la constructia unui subsol. Acesta presupune lucrari de excavatie, hidroizolatie si termoizolatie, pereti suplimentari, scara, instalatie de aerisire si multe altele.
Suprafata ideala pentru camere
Alegerea tipului de casa si al numarului de camere depinde mult de fiecare dintre noi, insa sentimentul de spatiozitate depinde mult de suprafata camerelor si inaltimea lor. De exemplu un apartament la bloc are incaperile inalte de aproximativ 2.5 metri in timp ce in cazul caselor vechi intalnim camere inalte si de 3.7 metri. Inaltimea standard pentru o camera este cuprinsa intre 2.6 si 2.8 metri.
Zona de zi este compusa in principal din living care in mod standard nu poate fi mai mic de 20 mp insa suprafata lui depinde mult de stilul de viata al locuitorilor sai. Daca familia este mai nonconformista un living mai mic poate fi suficient in timp ce o familie foarte sociabila va avea nevoie de un living mare.
O tendinta in ultima vreme este renuntarea la peretele dintre bucatarie si living si transformarea acestora in incaperi open space. Delimitarea cea mai des intalnita intre aceste doua camere este insula de bucatarie sau barul, insa se mai pot folosi si alte tehnici precum amenajare open space in culori diferite.
Pentru cei care doresc totusi o bucatarie inchisa si o insula trebuie sa dedice mai mult spatiu acestei incaperi si preferabil forma sa fie patrata. Suprafata nu ar trebui sa fie mai mica de 15-20 de metri - doar in acest caz designul bucatariei cu insula va fi ergonomic si functional. Pentru inspiratie: Bucatarii cu insula cateva modele fascinante. Insa trebuie sa va ganditi bine daca aveti nevoie de o bucatarie aproape la fel de mare precum livingul. Poate o bucatarie mai mica fara insula ar fi mai potrivita.
Tot la parter ar trebui sa aveti in vedere proiectarea unei incaperi tehnice care sa adaposteasca centrala termica si boilerul. Aceasta ar trebui sa aiba o suprafata de aproximativ 3 -5 mp.
Nu uitati de dressing. O camera separata cu acest scop ar trebui sa masoare cel putin 2 mp. Daca nu aveti suficient spatiu pentru o camera de aceste dimensiuni cel mai bine optati pentru dulapuri de tip dressing asezate in dormitoare.
Modelul potrivit de scara
Sa vorbim putin si despre designul scarilor interioare. In cazul in care spatiul este mic putem folosi o scara in spirala. Acestea ocupa mai putin loc si sunt destul de eficiente. O alta solutie care functioneaza in cazul caselor foarte mici este scara pentru pod disponibila in multe variante de modele. Pentru inspiratie: Modele moderne de scari de interior
Proiect de casa mica adaptat cerintelor
Atunci cand apelati la un arhitect pentru intocmirea planurilor si proiectului in vederea constructiei este bine sa ii mentionati toate cerintele dumneavoastra si nu uitati ca toate propunerile acestuia pot fi modificate si adaptate nevoilor familiei dvs. Trei dormitoare la mansarda pot fi transformate in doua dormitoare si un birou sau un living mare poate fi modificat in zona de relaxare si zona pentru servirea mesei. Puteti cere modificarea zidurilor interioare sau modul de deschidere al usilor. O bucatarie inchisa poate fi modificata intr-una ce comunica cu salonul daca sunteti pro spatii deschise. Totusi trebuie amintit ca fiecare cerinta de modificare trebuie discutata cu arhitectul pentru ca uneori renuntarea la un zid interior poate insemna recalcularea intregii structuri a plafonului, sau aparitia unui nou stalp de rezistenta.
In loc de concluzie : nu exista proiectul perfect de casa sau cel mai bun proiect. Exista doar casa perfecta si casa potrivita nevoilor fiecarei familii in parte. Fiecare tip de casa indiferent ca este casa doar cu parter, casa cu mansarda sau casa cu etaj are propriile avantaje si dezavantaje. Dumneavoastra trebuie doar sa treceti pe hartie ce atribute doriti sa intruneasca locuinta la care visati si in functie de ele sa va faceti alegerile.
Va invit pana atunci sa vedeti in galerie si alte imagini cu case mici cu parter sau case frumoase cu mansarda care sper sa va ofere inspiratia de care poate aveati nevoie.
Vizionare placuta!
Recomandari articole: case mici, proiecte case, case cu mansarda, case fara etaj, modele,
‹‹ Amenajare baie in 2 timpi si 3 pasi simpli si rapizi
Cabane din lemn - 16 locuinte uimitoare cu exterior rustic ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Buna ziua puteti sa-mi spuneti care este pretul la o casuta mica cu doua camere pe o suprafata de 50 m?Astept raspunsul dumneavoastra.Multumesc.
Buna ziua Va rog sa ne recomandati o firma de construtii care a construit una din aceste case pentru a putea sa luam legatura cu ea in vederea stabilirii unor preturi pentru construirea unei astfel de case. Multumesc
Buna ziua,
Puteti sa-mi spuneti care este pretul la o casuta mica cu doua camere pe o suprafata de 50 m² ? Astept raspunsul dumneavoastra.
Multumesc,
Constantin
Foarte frumoasa. Dar poate pe viitor ne oferiti si ceva planuri de constructie si ceva preturi. Chiar si doar orientative. Preturile. Multumim anticipat.
Cine face căsuțele si cat ar costa o căsuță din lemn ca cea din imagine de exemplu.
da nici nu trebuie mai mare e super multi si-ar dori asa o casuta mica
Va salut, pentru toti cei care au intrebat de preturi sau detalii va invit sa ma contactati si sa vizualizati www.structuridelemn.ro facebook structuridelemn. Sau tel 0765454780 despre Constructiile usoare din lemn ar trebui luat in consideratie si grinzile lamelare mult mai sigure si mai rezistent plus avantajul de a construi pe semnificînd.
Numai bine
Semirotund era cuvantul, găsiți pe pagina de facebook structuridelemn mai multe poze
Buna ziua !
Si eu sunt interesat de o astfel de casa , cu cine se poate lua legatura in vederea constructiei ?
Scrie contactul si pe strructuridelemn.ro ,uitati si nr meu. 0765454780 sau pe adresa de mail [email protected]
Pretul la rosu a unei constructii, indiferent daca este clasica, pe zidarie, sau pe structura de lemn, nu trebuie sa depaseasca, cu fundatie mai mult de 200euro/mp. La cheie o casa standard costa maxim 500euro/mp. Preturi cu TVA si garantie constructie. Mai multe detalii aflati aici : www.ibs-builders-group.eu
buna seara,fondurile europene sunt pentru constructia casei sau pentru casa eco??
Construim case la cheie cu 450 ,475 euro mp ,0766271435 sau 0734844617
Bun articolul. Folositoare si comentariile la subiect. Prietenii mereu mă întreabă despre aceste probleme. Aici pot găsi răspunsuri!
Buna sesra ma intereseaza cat costa o casuta cu doua camere pe terenul meu de 60 m2?? Va multumesc.
Ași dori o renovare la o casă de 50m2 cu acoperis schimbat. Cat ar costa?
Posteaza!