renovat.ro

» » » » » » »


Case pe doua niveluri - Sfaturi si solutii pentru construirea unei locuinte practice


Casele cu un etaj au devenit foarte populare in ultimii ani, foarte multe familii cu unul sau doi copii alegand un astfel de proiect. Acest tip de cladiri ofera o suprafata utila suficient de mare dar si o functionalitate excelanta si o utilizare confortabila pentru toate spatiile din casa. Amenajarea clasica a unei case cu etaj presupune ca la parter sa se regaseasca bucataria, livingul cu dining si eventual un birou iar la etaj dormitoarele si una sau doua bai.

Casa moderna cu etaj
Case pe doua niveluri - Sfaturi si solutii pentru construirea unei locuinte practice

Galerie poze
  • Casa moderna cu etaj
  • Amenajara clasica open space
  • Amenajare clasica livingroom
  • Birou elegant la mansarda
Galerie poze
  • Birou mansarda
  • Casa cu acoperis in 2 ape
  • Casa cu acoperis inalt
  • Casa cu etaj si acoperis inclinat
  • Casa cu etaj si mansarda
  • Casa cu garaj si etaj
  • Casa mica cu acoperis in 2 ape
  • Casa mica cu etaj
  • Casa P+M
  • Compartimentare casa cu acoperis in 2 ape
  • Compartimentare casa cu etaj
  • Compartimentare casa mare cu etaj
  • Compartimentare casa P+1
  • Compartimentare parter casa
  • Dormitor mansarda
  • Open space cu decor alb
  • Plan casa cu mansarda
  • Plan casa mica cu etaj
  • Plan parter casa cu etaj
  • Plan parter si etaj casa cu mansarda
  • Plan parter si etaj casa mica
  • Plan parter si mansarda casa cu parter si etaj
  • Plan parter si mansarda casa P+M
  • Plan vertical casa cu etaj
  • Plan vertical casa cu subsol si mansarda
  • Casa moderna pe doua nivele
  • Model casa pe doua nivele
  • Casa cu etaj si garaj incorporat





Daca aceasta compartimentare traditionala nu este pe placul dumneavoastra o veti putea schimba, pentru a va oferi confortul pe care vi-l doriti. Exista o multitudine de proiecte de case cu etaj din care veti putea sa alegeti dar pe care le veti putea si personaliza in functie de preferinte prin:

- Alegerea materialelor de constructie - veti putea opta pentru caramida, BCA sau chiar lemn;

- Modificarea compartimentarii prestabilite sau a dimensiunilor camerelor si dependintelor;

- Adaugarea unor elemente structurare aditionale cladirii precum o terasa, o veranda, un garaj, sau un pod.

Recomandare: Proiect de casa pe doua niveluri P+M si o suprafata utila de 118 mp

Avantajele caselor construite pe doua niveluri

Casele cu un etaj au mai multe avantaje, cele mai importante dintre acestea fiind:

- Necesita o amprenta la sol mai mica, astfel ca veti putea sa economisiti bani achizitionand o parcela de teren cu dimensiuni mai reduse. In plus, veti putea construi langa casa diferite cladiri pentru depozitare precum un garaj sau o magazie, sau pentru relaxare precum o bucatarie de vara, un foisor, o pergola sau o terasa spatioasa;

- Spatiile de la etaj vor avea aceeasi suprafata cu cele de la parter, spre deosebire de casele cu mansarda unde suprafata utila este mai mica;

- Aveti oportunitatea extinderii spatiilor de la etaj prin intermediul unor balcoane care vor putea sa influenteze si arhitectura exterioara a casei (balconul va putea sa fie din sticla securizata sau metal pentru constructiile moderne si din fier forjat, lemn sau placat cu piatra pentru cladirile cu arhitectura clasica sau rustica).

Recomandare: Proiecte case cu mansarda - 3 locuinte frumoase si eficiente

Dezavantajele caselor cu etaj

Principalele dezavantaje ale caselor cu un etaj sunt legate in general de bugetul mai mare in comparatie cu o casa construita pe un singur nivel, sau o cladire cu mansarda. In primul rand, pentru a sustine si nivelul superior, fundatia din beton armat va trebui sa fie mult mai solida, ceea ce va duce la cresterea costurilor de constructie. In al doilea rand, constructia unei scari necesita costuri suplimentare dar influenteaza si organizarea spatiilor de la parter si etaj. Alte costuri suplimentare vor fi date de:

- Greutatea ridicata a cladirii va necesita ranforsarea planseului dintre etaje;

- Instalatiile si canalizarea pentru spatiile de la etaj ;

- Construirea nivelului superior si al acoperisului va implica, de asemenea, cheltuieli suplimentare; 

- Accesul in incaperile de la etaj va fi mai dificil pentru copii, persoanele in varsta sau cele cu dizabilitati;

- Costurile cu izolatia vor fi de asemenea mai mari din cauza suprafetelor exterioare extinse.

Dupa cum vedeti, toate aceste avantaje sunt legate de costuri, insa daca aveti un buget mai generos, construirea unei case cu etaj este cea mai buna solutie pe care o puteti alege.

Vezi si: Case cu mansarda si garaj pana in 200 mp - 3 proiecte interesante

Case cu etaj si garaj incorporat

In functie de dimensiunile parcelei de teren, garajul va putea sa fie o  constructie separata sau va putea sa fie incorporat in casa, facilitand transferul cumparaturilor in spatiile interioare. Alegerea unui proiect de casa cu garaj incorporat va va aduce costuri mai reduse insa va trebui sa utilizati un sistem de ventilatie eficient pentru a impiedica gazele de esapament sa patrunda in interior. Avantajele unei case cu garaj incorporat sunt:

- Costuri mai reduse de constructie

- Acces facil din garaj in spatiile rezidentiale

- Garajul va putea fi utilizat si pentru depozitarea unor aparate electrocasnice precum o lada frigorifica

- Spatiul de deasupra garajului va putea sa aiba diverse utilizari, de la spatii de depozitare, la dressinguri si dormitoare

- Veti utiliza o suprafata mai redusa de teren

Dintre dezavantajele pe care le are un garaj alipit de casa amintim posibilitatea ca gazele de esapament sa ajunga in spatiile de locuit si temperaturile mai reduse pe care le vor avea camerele amenajate deasupra garajului avand in vedere ca acest spatiu nu este incalzit.

Citeste si: Case cu etaj vs case cu mansarda - Ce alegeti: spatiu sau costuri reduse?

Proiecte de case cu un etaj

Casele cu etaj pot avea diferite dimensiuni, iar in cele ce urmeaza va vom prezenta cateva proiecte care se bucura de o popularitate in crestere in ultimii ani:

1. Casa cu etaj si dimensiuni de 6 x 8 metri

Chiar daca poate parea o constructie mica, o astfel de casa va oferi spatii interioare suficiente pentru majoritatea familiilor. Casa poate avea o terasa sau o veranda la intrare, iar parterul va fi destinat activiatilor din timpul zilei: o bucatarie mica, un living spatios cu zona de dining si o baie. Din livingroom se va putea urca la etaj unde sunt amenajate doua dormitoare si un dressing. Terasa sau veranda din fata casei se va putea folosi pentru a lua masa sau pentru a va relaxa atunci cand vremea este frumoasa.

2. Casa cu etaj si dimensiuni de 6 x 9 metri

Forma dreptunghiulara este la fel de populara ca cea patrata, intr-o casa cu etaj si dimensiuni de 6 x 9 metri putand sa fie amenajate la parter un living, o bucatarie cu dining si o baie cu dimensiuni mai generoase. La etaj, pot fi amenajate un dormitor matrimonial, unul cu dimensiuni mai mici pentru copii si o camera care va putea fi utilizata pentru depozitare sau transformata intr-o sala de fitness sau un dressing. 

3. Casa cu etaj si dimensiuni de 7 x 7 metri

O astfel de casa poate sa fie un proiect ideal pentru o familiile care au cel mult doi copii. La parter vor fi amenajate bucataria si camara, livingul spatios, o baie cu cada sau cabina de dus, un dressing si un hol care contine si scarile care ofera acces la etaj. Casa poate sa aiba una sau doua terase, atat la intrare cat si in partea din spate cu acces direct din livingroom. La etaj vor fi amenajate dormitorul parintilor si unul pentru copii, care va contine si birouri pentru calculatoare si o baie cu o cada de colt si cabina de dus.

Recomandare: Proiecte de case cu parter si amprenta la sol de 75-80 mp

4. Casa cu etaj si dimensiuni de 7 x 8 metri

Casele care au o forma apropiata de cea patrata sunt solicitate adesea datorita fapului ca suprafata suplimentara poate sa fie folosita pentru amenajarea scarilor fara ca acestea sa ocupe un spatiu din hol sau livingroom. La etaj, spatiul suplimentar va putea fi utilizat pentru o a doua baie mai mica sau pentru un dressing ingust pentru hainele elegante ale adultilor. Etajul este rezervat celor doua dormitoare spatioase, dar si unei bai in care veti putea instala si masina de spalat rufe. 

5. Casa cu etaj si dimensiuni de 9 x 9 metri

O casa din caramida cu forma patrata si dimensiuni de 9 x 9 metri va fi o constructie solida, cu o rezistenta foarte buna, insa va avea nevoie de o izolatie suplimentare la exterior sau interior pentru a creste confortul termic. Unei astfel de cladiri ii puteti adauga diferite elemente arhitecturale precum balcoane, arce sau coloane de sustinere. Avand o suprafata utila mai mare, veti putea sa amenajati 4 dormitoare, din care unul la parter si trei la etaj. Parterul va mai avea o bucatarie spatioasa cu dining, un living de mari dimensiuni si o baie cu cada si cabina de dus de colt, in timp ce nivelul superior va fi deservit de o a doua baie mai mare decat cea de la parter. 

6. Casa cu etaj si dimensiuni de 12 x 12 metri

Un astfel de proiect este ideal pentru familiile care au cel putin 3 copii, la parter fiind amenajate bucataria cu diningul, livingul, o baie si camera centralei. Etajul este rezervat celor trei dormitoare si unei bai mai mari in care veti putea instala atat o cada cat si o cabina de dus sau masina de spalat rufe. Garajul este pentru o singura masina, insa va putea fi utilizat ca si spatiu de depozitare pentru sculele si uneltele necesare petru ingrijirea gradinii.

Vezi si: Casa moderna de 187 mp cu 2 bai la mansarda - PROIECT + POZE INTERIOR

Compartimentarea si amenajarea unei case cu etaj

O casa cu etaj potrivita pentru doi adulti si cativa copii va trebui sa aiba o suprafata utila cuprinsa intre 110 si 130 mp, care poate sa creasca pana la 200 mp daca includem si un garaj pentru una sau doua masini. O suprafata mai mare de atat va avea costuri mai mari atat pentru construire cate si pentru intretinere, unele dintre camerele suplimentare fiind utilizate foarte rar.

1. Amenajarea parterului

Parterul contine de obicei aceleasi camere si dependinte, indiferent de dimensiunile si forma unei case cu etaj. Unele dintre aceste camere vor trebui neaparat amenajate pe acest nivel:

- Living room

- Bucatarie

- Baie sau grup sanitar pentru invitati

- Hol

- Camera centralei sau a boilerului 

Daca dupa amenajarea acestor incaperi mai exista un spatiu neutilizat, acesta va putea fi alocat pentru un birou, o camera de oaspeti sau un dining separat. Unele astfel de case au si un garaj incorporat care se poate accesa direct din casa printr-un hol sau prin camera centralei. Pentru ca accesul in camerele si dependintele de la parter sa se faca cu usurinta, va trebui sa combinati diferite spatii, evitand amenajarea unor coridoare lungi si intunecate. Combinarea spatiilor are ca rezultat un open space care va putea sa contina bucataria, diningul si livingroomul. Delimitarea spatiilor se va putea dace cu un bar intre bucatarie si dining sau living, sau cu o pardoseala si un plafon din materiale si nuante diferite.

Vezi si: Idei pentru delimitarea bucatariei de living: amenajare open space in culori diferite

Amenajarea clasica in care fiecare camera este separata de celelalte, este potrivita pentru casele cu suprafete utile mai mari sau care au o forma neregulata prin care se faciliteaza amenajarea unor holuri si coridoare. 

2. Amenajarea etajului

In amenajarile clasice, etajul este utilzat pentru odihna tuturor membrilor familiei, astfel ca vor putea fi amenajate:

- Dormitorul matrimonial cu baie proprie

- Dormitoarele copiilor

- Baie care va deservi celelalte dormitoare

Daca exista un spatiu mai generos, se va putea amenaja o alta camera similara cu livingul de la parter, care insa va fi folosita doar de catre membrii familiei. In cazul in care case este prevazuta cu un garaj, deasupra acestuia veti putea amenaja un dressing de mari dimensiuni, dar si alte spatii de depozitare sau de uscare a rufelor.

Ca si in cazul parterului, este indicat sa evitati coridoarele si holurile inguste, cea mai simpla solutie fiind un hol mai spatios cu ferestre mari, care sa ofere acces in toate camerele si dependintele de pe acest nivel. Dormitorul matrimonial poate sa fie conectat cu unul din dormitoarele mai mici, aceasta amenajare fiind ideala pentru familiile care au copii cu varsta de pana la 3 sau 4 ani. Daca dormitoarele sunt mai mari, vor putea sa contina si un dressing pe unul dintre pereti, insa daca dimensiunile sunt mai restranse veti putea amenaja un dressing separat pentru intreaga familie.

Citeste si: Proiecte case mici cu un dormitor plus living open space cu suprafete pana in 50 mp

Avantajele si dezavantajele unui open space

Un astfel de spatiu deschis contine de obicei, asa cum am precizat anterior, livingul cu diningul, sau bucataria cu livingul si diningul. Principalele avantaje ale unui open space sunt:

- Cresterea suprafetei utile de la parter;

- Un spatiu deschis va face ca incaperea sa para mai mare decat este in realitate;

- Un confort sporit atat pentru relaxare cat si pentru servirea meselor in familie

- Conditii optime pentru invitati;

- Persoanele care gatesc pot sa participe la discutiile cu invitatii.

Un spatiu deschis are si cateva dezavantaje precum:

- Mirosurile de mancare vor trece rapid in dining si living;

- In acest spatiu mare va trebui sa faceti curatenie mai des;

- Delimitarea spatiilor cu functionalitate diferita va fi destul de costisitoare.

Pentru ca designul open space-ului sa nu fie unul monoton, fiecare spatiu functional va trebui sa aiba un decor putin diferit. Delimitarea spatiilor functionale se va putea face cu:

- Un bar intre bucatarie si dining;

- Amplasarea unei canapele sau a unei comode intre dining si livingroom;

-     Utilizarea unei pardoseli diferite intre aceste spatii (gresie in bucatarie si parchet in living, sau nuante diferite de parchet in living si dining);

- Utilizarea unor culori sau a unor modele diferite pentru decorarea peretilor;

- Corpuri de iluminare cu design diferit pentru aceste spatii (candelabru in living, lampa de plafon in dining si spoturi luminoase in bucatarie).


Reomandare: Proiect de casa cu etaj si pod

Casa cu doua etaje si mansarda

Casele construite pe trei niveluri sunt mai masive si mai costisitoare de construit, datorita greutatii suplimentare care va trebui sa fie preluata de fundatie si structura. Cel mai adesea, mansarda va avea un acoperis in doua ape, care este mai ieftin si mai usor de construit. Avantajele unei case cu etaj si mansarda sunt:

- Costuri mai reduse - construirea unei case cu doua etaje si mansarda va fi intotdeauna mai ieftina decat a unei case cu doua etaje si pod;

- Designul atractiv - acoperisul mansardei contribuie la crearea unui design exterior unic, care va da un plus de originalitate casei voastre;

- Suprafata utila extinsa - spatiul de la mansarda va putea fi utilizat pentru amenajarea unor dormitoare sau a unor camere pentru diferite activitati; 

Aceste constructii prezinta insa si cateva dezavantaje precum:

- Camerele de la mansarda vor fi mai mici decat cele de la primul etaj

- Peretii inclinati vor necesita cel mai probabil un mobilier facut la comanda care va fi mai costisitor;

- Accesul in camerele de la mansarda va fi mai dificil pentru copii sau persoanele in varsta. In plus, peretii inclinati vor putea sa creeze un sentiment de anxietate persoanelor care le utilizeaza.

Iata si: Proiect de case moderna cu etaj partial ( P+E)

Concluzionand, casele cu etaj sunt constructii foarte populare, care ofera suprafete utile generoase si un confort sporit camerelor de pe ambele niveluri. Indiferent daca va doriti o casa mai mica, sau una cu garaj alipit, veti gasi numeroase proiecte pe care le veti putea personaliza in functie de preferinte si necesitati.


Recomandari articole: proiecte case, casa cu doua etaje, proiectare, compartimentare casa, idei amenajari interioare, constructii,

‹‹ Proiect de casa cu mansarda si arhitectura clasica

Proiect de casa eleganta cu mansarda inalta ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro