renovat.ro

» » » » » » »


Cat de mare este amenda daca nu angajezi un diriginte de santier pentru constructia casei? Afla cum poti construi legal


Legea nr.177/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea in constructii, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr.484 din 2 iulie, atesta ca orice persoana care purcede la constructia unei case, fie ca e-n mediul urban sau rural, este obligata sa angajeze un diriginte de santier autorizat, rolul fiind acela de a supraveghea lucrarile.

Constructie casa in regie proprie
Cat de mare este amenda daca nu angajezi un diriginte de santier pentru constructia casei? Afla cum poti construi legal

Galerie poze
  • Constructie casa in regie proprie
Galerie poze

Asa cum precizam, procedura este obligatorie, iar cine nu se conformeaza risca amenzi drastice de pana la 10.000 lei. Trebuie sa amintim ca, initial, Legea nr.10/1995 prevedea ca, daca te apuci de ridicat o casa, trebuia sa ai obligatoriu proiect tehnic verificat si sa angajezi un diriginte de santier, dar regula nu era valabila daca imobilul (cu parter sau P+1, anexa gospodareasca) se afla in mediul rural sau orice sat arondat unui oras municipiu. Ei bine, noile prevederi legale anuleaza aceste exceptii. Asa ca, fie ca iti construiesti casa la tara sau faci modificari, esti obligat sa ai un diriginte de santier. Si lucrurile nu se opresc aici.


Citeste si: Avize si acte necesare pentru constructia unei case in Romania


Mersul lucrarilor, constructia in sine vor fi expertizate de catre experti tehnici atestati, iar daca nu bifezi si aceasta sarcina risti amenzi cuprinse intre 5.000 si 10.000 lei.


Si-n ceea ce priveste receptia lucrarilor au aparut reguli noi. Vechile prevederi legale atestau faptul ca, atunci cand mai erau mici chestiuni de reglat la o lucrare, se putea face totusi receptia, dandu-se si un termen (n.r. 90 zile) pana la finalizarea propriu-zisa. Ei bine, nu mai exista o astfel de prevedere. Este permis, asadar, receptia lucrarii pentru intabulare pe obiecte de constructii independente.

Si foarte important! In cazul realizarii unui ansamblu de cladiri - blocuri, case - receptia nu putea fi realizata decat atunci cand totul era finalizat. Ei bine, mai nou, se pot autoriza cele 10 sau 20 de cladiri, dar receptia poate fi facuta si pentru una daca este gata.


Recomandare: NU POTI CONSTRUI ORICUM! Afla care sunt DISTANTELE fata de vecini si CUM amplasam constructiile noi


Deci, observam cum au fost aduse o serie de noutati si modificarii Legii nr.10/1995: prezenta dirigintelui de santier nu mai este optionala, ci obligatorie; exista acum formular de receptie care cuprinde si dirigintele de santier, iar partea de receptie include si verificarea existentei sau nu a Cartii Tehnice. Cartea Tehnica cuprinde toate documentele necesare realizarii investitiei. Dirigintele de santier va trebui sa-si exprime si un punct de vedere legat de lucrarea in sine, lucru ce nu poate fi facut, in mod normal, decat daca a asistat la parcursul investitiei zi de zi.


Vezi si: Care sunt actele si demersurile necesare la construirea unei anexe gospodaresti


Ceva mai usor pentru case


Constructiile incadrate in categoria D de importanta, adica locuintele pana la parter, etaj si mansarda au o procedura mai simpla. Astfel, la receptia lucrarii, nu este nevoie neaparat de prezenta unui inspector de la Inspectoratul in Constructii. Inspectorul este obligatoriu sa fie prezent doar la investitiile din mediul public.


Se specifica insa ca proiectele tehnice nu vor fi verificate cand vorbim de locuinte unifamiliale care au doar parter, spre exemplu, eventual si anexe gospodaresti si apartin persoanelor fizice aflate la tara. Regula se aplica si-n cazul constructiilor provizorii ce nu necesita autorizatii de construire. Dar daca realizati lucrari si nu detineti proiecte tehnice care nu sunt nici macar verificate de specialisti atestati veti lua amenda si aceasta nu e deloc de trecut cu vederea: intre 10.000 si 20.000 lei.Recomandare: Planificarea constructiei unei case cu mansarda si dimensiuni de 8 X 8 metri - planuri, fotografii si idei de amenajare


Mai trebuie precizat ca, alaturi de autorizatia de construire, documentul de receptie a lucrarilor de constructie este fundamental in cazul dosarului pentru intabularea structurii construite, astfel putand fi introdus imobilul in circuitul imobiliar.


Recomandari articole: diriginte de santier, legislative, constructie casa, avize, autorizatie de constructie,

‹‹ Cea mai buna solutie pentru curatarea tigailor. Trucuri eficiente. CU ELE chiar si oalele bunicii vor straluci

Iata peste 30 de solutii si idei de combinare a tapetului pentru dormitor ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro