Cateva sfaturi utile despre canalizarea interioara
Orice casa completa include cel putin o instalatie de canalizare (insa de regula sunt doua, pentru baie si pentru bucatarie). La randul ei, instalatia de canalizare are doua componente, una exterioara, care de multe ori este construita si intretinuta de alte persoane si entitati decat proprietarii locuintei (mai ales la apartamentele de bloc), si una interioara, a carei contruire si intretinere cade exclusiv in seama proprietarilor.
Din acest ultim motiv, canalizarea interioara merita putina atentie si cateva sfaturi care va pot scuti pe viitor de multa bataie de cap.
Canalizarea interioara cuprinde intreaga retea de aductiune si evacuare a apei, de la tevi si tubulatura, pana la vasele de WC sau chiuvete.
Caderea
Intregul sistem functioneaza dupa princiul fizic al vaselor comunicante si pentru a putea functiona trebuie sa se tina seama de acest aspect, in principal de faptul ca pentru a curge apa are nevoie fie de cadere, fie de pompe.
Marea majoritate a locuintelor folosesc principiul caderii (atat scurgerea cat si racordarea la sistemul principal de canalizare se bazeaza pe acest principiu).
Din aceasta cauza pot aparea unele probleme, in special la traseele lungi ale tubulaturii prin placi orizontale unde fie trebuie sa marim grosimea placii pentru a putea oferi inclinatie conducatei de scurgere, fie sa o scoatem in exteriorul placii, unde va manca din spatiul disponibil al incaperii.
Pentru a evita astfel de probleme este indicat ca traseul sa fie cat mai scurt si cat mai vertical cu putinta, baile si bucatariile sa fie cat mai aproape si cat mai deasupra canalelor de evacuare a apei.
Pentru a evita mari batai de cap este de preferat ca inainte de demararea constructiei sa aveti clar in minte cum si pe unde va trece instalatia de canalizare interioara, altfel riscati sa spargeti la placi si pereti pentru a repara si improviza o instalatie prost gandita.
Insa caderea nu este totul, dimensiunile si calitatile tubulaturii sunt si ele foarte importante si e bine sa fie gandite din start, pentru a nu ne trezi toata ziua cu tevi sparte sau infundate.
Trebuie avut in vedere, mai ales la baie, ca tubul principal de scurgere va prelua atat sifonul de WC, cat si pe cel de la cada sau chiuveta (ma rog, nu este tot timpul cazul dar de multe ori asa se intampla), prin urmare trebuie sa fie suficient de larg pentru a face fata unui astfel de volum, in caz contrar putand aparea probleme cu infundarea care pot merge de la persistenta unui miros urat pana la refularea apei menajere in baie.
Materialele folosite la confectionarea tevilor de canalizare au evoluat si ele de-a lungul timpului astfel incat azi avem de ales dintr-o gama destul de variata de produse, fiecare cu avantajele si dezavantajele ei.
Tevile din pexal sunt mai ieftine, insa si mai putin rezistente in timp, cele din cupru sunt mai rezistente, insa mai scumpe si pierd caldura (deci nu sunt tocmai recomandate la traseele lungi care aduc apa de la vreun boiler).
Tevile din plastic (PVC) sunt ieftine si usoare, insa au dezavantajul ca in timp, mai ales sub influenta diferentelor de temperatura, se deformeaza la imbinari si duc astfel la aparitia scurgerilor.
Materialul cel mai in voga in prezent este insa polipropilena, tevile sunt usoare, simplu de montat, nu pierd caldura si sunt si rezistente in timp, in plus si pretul este unul foarte avantajos. Pe scurt, este materialul ideal pentru canalizarile nou construite.
Ferirea de inghet
Aceasta problema apare mai ales la casele cu curte cand iarna, in timpul gerului extrem, se intampla de multe ori ca sistemul de alimentare cu apa sa inghete si astfel locatarii raman fara apa.
Evitarea acestei probleme tine in primul rand de modul in care a fost proiectata si construita instalatia.
Este recomandat ca tevile de canalizare, atat interioara cat si exterioara, sa nu aiba absolut deloc contact direct cu aerul exterior locuintei. De asemeni este indicat ca peretii prin care trec conducatele sa fie izolati cu polistiren iar baile si bucatariile sa aiba o temperatura peste limita inghetului.
Infundarea si desfundarea
Folosirea abuziva a scurgerilor (prin aruncarea de grasimi, mancare stricata, gunoaie etc.) poate duce la infundarea tubulaturii.
Desfundarea se poate face fie cu produse din comert, fie apeland la un instalator, insa in niciun caz nu incercati sa desfundati chiuveta sau cada turnand acid sulfuric pe conducta, asa cum spune un mit urban. Riscati sa va faceti praf conductele si in final veti cheltui mult mai multi bani cu inlocuirea lor decat daca ati fi apelat de la inceput la un instalator.
Tineti cont de aceste mici ponturi si veti evita majoritatea problemelor ce pot aparea la o canalizare interioara.
Recomandari articole: instalatii sanitare, obiecte sanitare, WC, teava, chiuveta,
Tipuri de aditivi pentru betoane si mortare ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!