Catina rosie- Pyracantha coccinea - tot ce trebuie sa stii despre plantare, ingrijire, inmultire, boli si daunatori
Catina rosie este o planta rezistenta la seceta si la temperatura scazuta, originar din Italia, Asia. Se dezvolta si in mod natural in diferite zone cu clima temperata, fiind identificat la ses, dar si in zone deluroase, pana in 500 m.
Datorita aspectului sau bogat ramificat si a cresterii rapide se utilizeaza ca arbust decorativ individual sau in realizarea de garduri vii in parcuri sau gradini. Poate fi cultivat si in interior, ca planta decorativa, dar frecvent trebuie sa i se ajusteze ramurile si trebuie plantat in vas cu diametrul generos in care s-a amplasat pamant de flori si lunar i se administreaza fertilizant.
Aspect exterior
Este o planta decorativa, un arbust cu inaltimea de 1,5-2 m care porneste de la baza cu multe ramificatii. Tulpinile lemnoase au tepi ascutiti si lungi de 1-2 cm, crescuti pe intreaga lor suprafata. Frunzele sunt verzi, lucioase, usor bombate la baza si usor lancelonate spre varf si cresc in buchetele bogate pe tulpina. Infloreste la sfarsitul lui mai, inceputul lui iunie cand apar pe ramuri florile albe, fara parfum.
Din ele se formeaza fructele in buchetele bogate, de dimensiunea unor macese, care au culoarea rosie sau portocalie rosiatica, ce se coc la sfarsitul lui septembrie, inceputul lui octombrie.
Atunci cand se coc fructele, planta are un aspect deosebit de frumos. Fructele cu un continut bogat de vitamina C, se pot consuma crude sau se utilizeaza la prepararea ceaiului. Ca o particularitate, fructele rezista pe tulpina toata iarna, reprezentand o hrana gustoasa pentru pasari in timpul iernii.
Plantare si ingrijire catina rosie
Catina rosie se poate obtine in doua moduri: din seminte sau prin butasi.
Inmultire prin seminte
Semintele fructelor coapte, ce au fost semanate in pamant fertil in ghivece pastrate in interior, la temperatura de 3-15 grade C, zona de semiumbra si se uda moderat, i se poate adauga fertilizant pentru plante cu tulpini lemnoase. Dupa ce plantele au 4-7cm se planteaza in spatii luminate de soare pe timpul zilei sau semiumbra, in orice tip de sol, exceptie facand solurile argiloase. Se uda cu generozitate la plantare, dupa care doar in conditiile unei perioade de seceta prelungita.
Inmultirea prin butasi
Vara dupa scuturarea florilor se taie butasi de 35-40 cm ce se planteaza in ghivece cu pamant de flori imbogatit cu fertilizant. Ghivecele se pastreaza in spatii semiumbroase pana cand acestia formeaza radacini. Butasii inradacinati fie se pastreaza in ghiveci ca planta decorativa de interior, fie se planteaza in alte zone din gradina in pamant afanat si umed, zone semiumbroase, toamna sau primavara devreme.
Ca si la plantele obtinute din seminte, se uda doar la plantare, ulterior doar in perioade de seceta prelungita. La plantare este bine ca radacinile sa aiba pamant din ghiveciul in care s-au dezvoltat pana in acel moment. Daca va doriti un gard viu distant dintre butasii plantati sa fie intre 30-40cm si la cca. 50 cm de pereti, garduri, ziduri.
Boli si daunatori ce ataca catina rosie
Desi este o planta rezistenta la temperaturi scazute si la seceta, poate fi atacata de o boala bacteriana, "lovitura focului". In cazul in care apare boala, frunzele din varfurile ramurilor se usuca brusc, apoi si tulpina lemnoasa. Pentru a elimina imbolnavirea plantei in totalitate se recomanda taierea partii afectate din tulpina cu 2-3 noduri mai jos de partea infectata, ulterior arzandu-se ramurile bolnave impiedicand astfel propagarea bolii.
Catina alba sau catina rosie?
Comparatii intre catina alba (hippophae rhamnoides) si catina rosie (pyracantha coccinea)
Asemanari:
a) sunt arbusti rezistenti la seceta, temperaturi scazute si adaptabili multor tipuri de sol, cu exceptia celor argiloase;
b) au tulpinile lemnoase cu tepi ascutiti amplasati pe intreaga lungime a acestora;
c) au fructele mici si bogate in vitamina C, ce rezista pe ramuri si dupa caderea zapezii;
d) cresc in mod natural in zone cu clima temperata, dar pot fi si cultivati ca arbusti decorativi;
e) se inmultesc prin butasi.
Deosebiri:
a) catina alba se dezvolta ca un copacel cu ramuri ramificate bogat- catina rosie are ramificatii bogate chiar de la baza;
b) frunzele catinei albe sunt lacelonate, cu partea superioara verde deschis si partea inferioara usor albicioasa-catina rosie are frunzele mai mici, in buchetele, culoare verde intens pe ambele parti, forma usor alungita spre varf, dar la baza, langa tulpina, usor bombata;
c) catina alba are fructele usor alungite de culoare portocaliu intens, sunt utilizate in industria farmaceutica dar si in casa in combinatie cu miere de albine - catina rosie are fructele rotunde rosii, galbene sau portocalii se utilizeaza doar pentru prepararea ceaiului;
d) catina alba se cultiva pe suprafete intinse pentru proprietatile sale si continutul bogat in vitamina C, dar si ca arbust decorativ-catina rosie se cultiva in special ca arbust decorativ de interior/exterior
Recomandari articole: Catina, arbusti, gradina, boli si daunatori la plante, plantare, ,
‹‹ Cum construiesti un panou solar din doze de aluminiu - pentru caldura gratis
Am un cactus, cum il ingrijesc? Informatii utile despre ingrijire, intretinere, inmultire, udare, ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!
Posteaza!