renovat.ro

» » » » » » »


Ce ciment se foloseste la fundatie si la placa ? Care-i cel mai recomandat? Retetele pentru prepararea betonului


Un beton este rezistent in functie de dozarea corecta a componentelor, omogenizarea acestora si turnarea lor. Componentele esentiale ale betonului sunt: cimentul, agregate de genul roci naturale de diverse dimensiuni, apa, nisip fin. Cimentul in amestec cu apa functioneaza ca un liant intre agregate si este utilizat in diferite concentratii pentru fiecare element in parte. Sa vedem insa ce ciment folositi la fundatii si placa.

Ciment folosit la placa si la fundatie
Ce ciment se foloseste la fundatie si la placa ? Care-i cel mai recomandat? Retetele pentru prepararea betonului

Galerie poze
  • Ciment folosit la placa si la fundatie
  • Beton preparat
  • Ciment nepreparat
  • Retete beton
Galerie poze
  • Fundatie turnata

Pentru fundatii, elevatii, pardoseli, socluri de gard, trotuare este recomandat betonul B100 (C6/7.5; BC7.5).


Iata cantitatile necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B100:


ciment: 203 kg/mc (48 lopeti de ciment/mc), balast: 2.232 kg ( 395 lopeti balast/mc);apa: 165 litri/mc (consumul de apa poate varia in functie de umiditatea balastului).

Ca si mod de preparare: o lopata de ciment = 10,5 lopeti de balast= 3,5 l apa.


Citeste si: Realizarea unei fundatii la o casa de lemn - Turnarea placii de beton cu cifa


Daca se opteaza pentru ceva mai bun decat B100, la fundatii, elevatii armate, pardoseli, se foloseste B150 (C8/10; BC 10).


Cantitati necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B150:


ciment: 279 kg/mc (65,5 lopeti de ciment/mc); balast: 1.999 kg (439 lopeti de balast/mc); apa: 190 litri/mc. Cum se prepara: o lopata ciment - 7,5 lopeti balast - 3 l apa.


Foarte bun este si B200, iar pentru pregatirea unui metru cub de beton de acest fel este nevoie de:


ciment: 320 kg/mc (75,5 lopeti de ciment/mc); balast: 1.971 kg (433 lopeti de balast/mc); apa: 190 litri/mc. Se prepara astfel: o lopata ciment - 6 lopeti de balast - 2,5 l apa.


Recomandare: Firme beton amprentat


Cine vrea o rezistenta sporita poate folosi B250 (C16/20; BC20).


Cantitati necesare pentru prepararea unui metru cub de beton B250: ciment: 355 kg/mc (83,5 lopeti de ciment/mc), balast: 1.932 kg (425 lopeti de balast/mc), apa: 190 litri/mc. Ca si mod de preparare: o lopata ciment - 4,8 lopeti de balast - 2,2 l apa.


In general, la fundatii de beton rezistent, se foloseste cel de tip C12/15 (inainte B200) sau C16/20 (B250).


B 250 este cel mai folosit tip de beton pentru turnarea in santier a fundatiilor, radierelor, peretilor, stalpilor, grinzilor etc. Pe proiectul fundatiei, ar trebui precizat tipul de beton pe care-l veti turna. Acesta poate fi adus de cife, din statia de betoane, sau poate fi realizat pe loc, cu ajutorul unei betoniere. Practic, betonul reprezinta un amestec de ciment,apa si agregate.


Citeste si: Beton amprentat, beton elicopterizat, beton decorativ


Daca alegeti ca betonul sa fie transportat de cife, atunci va fi tunrat direct din vehicul. Dupa turnare, betonul trebuie compactat, lucru ce se face manual, cu ajutorul maiurilor sau mecanic. In ceea ce priveste compactarea mecanica, aceasta se face prin vibrare, cu ajutorul vibratorului, care poate fi de suprafata sau de interior. Indiferent de tipul folosit, scopul este de a omogeniza granulele betonului.

Secrete pentru o fundatie rezistenta


O fundatie realizata corect reprezinta secretul unei case rezistente, fara fisuri si fara urme de mucegai. In mod normal, inginerul structurist este cel care gandeste structura, dar, de foarte multe ori, oamenii cad prada asa-ziselor sfaturi venite din partea mesterilor. Si nu toate sunt din cele mai bune sau mai reusite. Tocmai de aceea am facut o analiza cu greselile frecvente si secretele unei bune structuri, a unei fundatii rezistente.


Citeste si: Betonul amprentat - o alternativa practica si economica pentru pavare


1. Inainte de a sapa fundatia, este nevoie sa sapati santuri pentru scurgerea apei. Respectand regula, nu mai exista riscul ca apa pluviala, spre exemplu, saajunga in gropile fundatiei si sa aveti toata viata de tras. Daca sapati si dati de apa, indepartati-o prin pompare.


2. In mod conventional, trasarea fundatiilor se face prin folosirea unor tarusi a sforii. Dar, pentru o mai buna precizie, specialistii recomanda furtunul de nivel. In proiectul casei exista un indicator marcat cu CTA sau CTN. Este cel care defineste cota terenului si reprezinta distanta dintre repere si sol, distanta cea mai mare. ?arusul va servi si pentru marcarea cotei 0. Cota 0 va fi marcata, apoi, pe toti tarusii, urmand a fi nivelul de referinta pentru lucrarea de betonare.


3. Sapatul, fie manual sau mecanizat are si cateva reguli. Este indicat ca pozitionarea fierului beton in fundatie si turnarea propriu-zisa sa se realizeze imediat dupa sapatura. O alta greseala vizeaza scopaterea pe marginile fundatiei a pamantului. In acest context, malul de pamant devine o albie si toata apa va avea unde sa se scurga, dandu-va peste cap planurile.


Vezi si: termobetonul - un material de constructie cu caracteristici unice. Cu el poti construi o casa de 10 ori mai repede.


4. Cofrajul este foarte minutios de realizat. Fie ca e din lemn sau panouri trebuie sa aiba continuitate cu etansa peretilor de pamant sapati. Un sfat de la specialisti este acela de a trata partea inferioara a cofrajelor cu o solutie intitulata decofrol. Solutia va permite, dupa ce se intareste betonul, inlaturarea rapida si fara daune pentru fundatie a panourilor de scandura sau metalice folosite pentru cofrare.


5. Greseli apar si cand vine vorba despre pozitionarea barelor de fier si a etrierelor. Desi fierul are pret ridicat, cand va apucati de fundatie trebuie sa respectati indicatiile din proiect si sa achizitionati atata fier cat este nevoie. O alta eroare: folosirea de fier ruginit. Nu putini sunt proprietarii care cumpara fier cu mult inainte sa demareze lucrarile, il depoziteaza la intamplare si rugineste. Daca proprietarul vrea sa utilizeze fierul in continuare, va trebui sa inlature toate urmele de rugina. Foarte important: eliminati rugina de pe bare deoarece stratul este unul neaderent si nu serealizeaza pe alocuri legatura dintre beton si bare.


6. Daca betonul va fi realizat pe santier, de cele mai multe ori se greseste cu cantitatea de apa din compozitie. Ori, regula de baza prevede ca betonul sa fie cat mai solid. Temperatura optima de turnare este cuprinsa intre 13 si 27 grade. Daca, totusi, in ziua programata temperatura trece de 30 de grade, achizitionati un aditiv intarzietor de priza.


Recomandare: Placi din fibrociment pentru fatade - care sunt avantajele si dezavantajele acestui tip de material


7. Daca nu folositi decofrol, udati zidurile cofrajului inainte de turnarea betonului.


8. Trebuie realizata foarte bine compactarea betonului, iar sarcina cade pe muncitorii de pe santier. Compactarea se va face fie manual, cu ajutorul maiului, fie mecanizat, cu ajutorul unui vibrator de beton.


9. Dupa ce betonul face priza (se intareste) se uda pentru a preveni evaporarea prematura a apei de pe suprafata acestuia.


10. Daca temperaturile scad brusc sau apare ploaia torentiala, acoperiti betonul cu materiale de protectie impotriva inghetului sau cu o folie.


Recomandari articole: beton, beton amprentat, beton armat, beton vibropresat, beton pentru alei, retete beton, betonare curte, placa beton, realizare fundatie casa,

‹‹ Transformarea unui pod in mansarda Ce pasi trebuie urmati - Scurt ghid practic

Greseli frecvente in gradinarit | Sfaturi pentru incepatori ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro