renovat.ro

» » »


Ce este un triac si unde il puteti utiliza?


Triacul este o componenta electrica folosita pentru a ne usura viata. Triacurile sunt utilizate in mod obisnuit in circuitele electrice pentru a comuta sarcini de mare putere. in unele cazuri, triac-urile sunt folosite pentru a aprinde si stinge luminile, in controlul motoarelor, aparatelor si sistemelor de la distanta.

Electrician si panou siguranta
Ce este un triac si unde il puteti utiliza?

Galerie poze
  • Electrician si panou siguranta
Galerie poze

Ce este un triac?
Un triac este un dispozitiv care converteste curent alternativ (120 volti) in putere CC (12 volti). O definitie mai simpla, ar spune ca triacul este practic un comutator care controleaza fluxul de electricitate intre doua circuite diferite.

Cand un triac comuta un circuit, creeaza o cantitate mica de curent. Cand este oprit, curentul nu mai curge. Aceasta lucru inseamna ca triacul functioneaza ca un comutator, ce lasa electricitatea sa circule intr-o singura directie.

Unde poate fi utilizat triacul?
Exista multe aplicatii ale triacurilor, inclusiv amplificatoare audio, surse de alimentare si regulatoare de comutare. Pe langa aceste utilizari, triacurile sunt utilizate pe scara larga si in dispozitivele electronice, cum ar fi computerele si televizoarele.

La amplificatoarele audio, triacul regleaza nivelul volumului iesirii sunetului. Cand nu exista semnal prezent la intrarea de control, triacul nu permite trecerea niciunui curent, prevenind zgomotul excesiv.

Sursele de alimentare sunt dispozitive care convertesc energia electrica in tensiuni utilizabile. Majoritatea surselor de alimentare constau dintr-un transformator, redresor, condensator de filtru si punte de diode. Un triac este utilizat pentru a regla cantitatea de curent care curge in sursa de alimentare. Cand triacul este inchis, curentul este lasat sa circule prin sursa de alimentare. Daca triacul este deschis, atunci curentul este impiedicat sa circule prin sursa de alimentare.

Multe dispozitive electronice necesita surse de alimentare reglementate. Exemple de aceste dispozitive includ monitoare de computer, televizoare, camere digitale si console de jocuri video. Totodata, triacul este folosit in periutele de dinti electrice, alimentarea luminilor cu led, controler de motor, detectoare de fum sau sisteme de control la distanta.


Exista mai multe moduri de a folosi un triac. O modalitate este sa le folositi impreuna cu un releu pentru a controla un circuit. Daca doriti sa diminuati luminile, atunci puteti utiliza un triac in combinatie cu un releu pentru a deschide si inchide circuitul. Puteti folosi un triac pentru a porni si opri un dispozitiv sau pentru a controla viteza unui motor. Cautati mai multe componente electrice de inalta calitate? Vizitati tme.eu unde puteti alege dintre cele peste 500 000 de produse disponibile.


Recomandari articole: advertorial,

‹‹ Iata 15 idei stralucite pentru montarea masinii de spalat in spatii mici

Ce obligatii au romanii care detin fose septice - amenzile pornesc de la 5000 de lei ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro