Ce inseamna gresie glazurata si gresie portelanata
De multe ori am trecem prin magazinele cu materiale de constructii uitandu-ne la preturile materialelor de constructii si la produse. Cand trecem pe la raionul de gresie si faianta o multitudine de modele de gresie isi face aparitia si apare momentul deciziei. Si ca lucrurile sa fie si mai interesante, vanzatorul ne intreaba: de care gresie dorim, glazurata sau portelanata?

Normal, vrem cea mai buna gresie. Totusi, ce inseamna glazurat si ce inseamna portelanat? Haideti sa aflam! La inceputurile aparitiei acestei tehnologii de ceramica arsa, placile ceramice se faceau prin asezarea unui strat de lut in cuptor la o temperatura inalta. Rezulta o placa ceramica de aspectul unui ulcior de lut. Ambele fete ale placii erau poroase iar culoarea era data de culoarea pamantului din care era fabricata placa. O noua etapa in procesul de fabricatie a constituit-o inovatia prin care s-a introdus un al doilea pas: acela de a suspune una din fete unui al doilea proces de ardere la o temperatura mai mare decat cea din prima etapa. Astfel a aparut o fata lucioasa, neteda, numita glazura.
Mergand mai departe si tinand un timp mai indelungat placa de ceramica in cuptor la temperatura foarte inalta, vitrifierea se produce in toata masa materialului, rezultand o placa de gresie care seamana la aspect cu marmura sau portelanul. Aceasta se numeste gresie portelanata.
Cand folosim gresie glazurata si gresie portelanata
Acum am aflat ce inseamna gresie glazurata si ce inseamna gresie portelanata. Si putem lua o hotarare in cunostinta de cauza. Ne mai trebuie o recomandare sa stim cand folosim gresie glazurata si cand folosim gresie portelanata.
Pentru a folosi un model de gresie sau altul, bazat pe aceasta impartire, trebuie sa vedem unde vom folosi aceasta gresie. In cazul in care placam interiorul unei camere de baie sau de bucatarie rezidentiala putem folosi foarte bine gresia glazurata. Rezista bine la traficul de interior si se curata usor cu un mop realizat din fasii de laveta sau de fibra de bumbac. Se monteaza cu sau fara distantiere. Distantele dintre placi pot fi de la 2mm la 5mm. Daca placarea se face in exterior, cum ar fi pe scari de exterior placate cu gresie, cele mai rezistente la inghet/dezghet sunt placile de gresie portelanata. Ele se monteaza cu un adeziv flexibil deoarece si suprafata lor interioara este lucioasa si neabsorbanta. La exterior nu se monteaza de obicei cu distantiere. Prelucrarea placilor pentru taiere se face cu masina electrica de taiat gresie, masina manuala nefiind foarte eficienta.
Am prezentat caracteristicile principale ale gresiei glazurate in comparatie cu cea portelanata. Putem merge pe strada Valea Cascadelor sa dam o tura sau la orice magazine de amenajari interioare. Acum stim ce inseamna gresie glazurata si gresie portelanata!
Intrebari si raspunsuri despre gresia glazurata si gresia portelanata:
Intrebare: Care este rezistenta la socuri?
Raspuns:
Gresia portelanata este mai rezistenta, fiind potrivita pentru placarea
in exterior, in zone cu trafic intens si expuse la socuri. In privinta
gresiei glazurate, aceasta este alegerea potrivita pentru interior, insa
exista mai multe tipuri de gresie, in functie de duritate, rezistenta
la socuri si proprietatile anti-derapante ale suprafetei glazurate.
Intrebare:
Ce tip de faianta (glazurata sau portelanata?) este mai rezistenta in
baie, acolo unde datorita contactului dintre aerul cald (al aburului) si
aerul rece (de afara care intra cand se deschide geamul), pot aparea
fisuri pe suprafata faiantei?
Raspuns: In general, gresia este
portelanata si se foloseste mai ales pentru placarile exterioare. Pentru
uz casnic, in baie se pot alege gresie si faianta glazurata. Daca
doriti un material vitrat in profunzime, se poate alege marmura.
Recomandari articole: gresie, baie, bucatarie,
Cum se taie gresia glazurata de baie ››
Share daca va place
Raspunsuri si comentarii
Un articol foarte documentat. Putem sa-l adaugam pe site-ul nostru, gresie-import.ro ? Cu stima.
Ce tip de gresie se preteaza pentru incalzirea in pardoseala?
Posteaza!