renovat.ro

» » » » »


Ce obligatii au romanii care detin fose septice - amenzile pornesc de la 5000 de lei


Ce prevede legea care a intrat in vigoare din luna mai 2022 ?
De anul acesta, mai precis din luna mai, exista o prevedere legala conform careia romanii care detin fose septice sa se inscrie in Registrul de Evidenta a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea si Epurarea Apelor Uzate. Iar sarcina trebuie indeplinita pana pe 30 octombrie a.c. 

Instalare fosa septica
Ce obligatii au romanii care detin fose septice  - amenzile pornesc de la 5000 de lei

Galerie poze
  • Instalare fosa septica
Galerie poze

Asadar, conform noii lei, romanii care se afla in proprietatea ueni fose septice trebuie sa se inscrie in Registrul de Evidenta a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea si Epurarea Apelor Uzate. 
Hotararea de Guvern nr. 714 din 26 mai 2022 prevede ca proprietarii de fose septice trebuie obligatoriu sa se inregistreze in Registrul amintit in termen de 120 de zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare si/sau epurarea a apelor uzate.

Citeste si: Fosa septica - Tot ce trebuie sa stii pentru a o construi - Sfaturi si etape pas cu pas

In cazul persoanelor care detineau o fosa septica la data intrarii in vigoare a legii, inscrierea acestora in Registru se va face, obligatoriu, in termen de 180 de zile de la aprobarea prevederii legale amintite.

Conform legii, fiecare administratie locala este obligata sa detina un astfel de registru. Iata si aspecte din prevederea legala:

"Art. 2. - La nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, dupa caz, a asociatiilor de dezvoltare intercomunitara se realizeaza si se aproba o analiza a situatiei la nivel local, in vederea elaborarii Planului urbanistic zonal, cu respectarea prevederilor art.47 alin.(2) lit.d) din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismului, cu modificarile si completarile ulterioare, care stabileste zonele:

Iata si: Tehnologia si sistemul de drenaj pentru fosa septica

a) unde se presteaza serviciul public de canalizare, cu respectarea Strategiei locale a serviciului de alimentare cu apa si de canalizare;
b) unde se presteaza serviciul public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate urbane, cu respectarea Strategiei locale de infiintare, organizare, gestiune si functionare a serviciului public inteligent alternativ pentru procesarea apelor uzate din cadrul unitatii administrativ-teritoriale
c) in care vor fi autorizate sistemele individuale adecvate.

Art. 3. - Sistemele individuale adecvate, indiferent de modul de epurare a apelor uzate, vor fi autorizate prin autorizatia de construire emisa de autoritatea competenta, cu respectarea prevederilor art.3 alin.(1) din Legea nr. 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."

Vezi si: Ce alegem: bazin vidanjabil sau fosa septica? Care este cea mai buna solutie?

Precizam ca, in cazul nerespectarii legii si termenului de inscriere, amenzile pornesc de la 5.000 lei. Verificarile le vor face comisarii Garzii de Mediu. 

Un prim exemplu de conformare a legii a dat-o administratia publica din Timisoara, care a avertizat deja cetatenii de data limita pana la care se pot inregistra in Registrul de Evidenta a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea si Epurarea Apelor Uzate.


Recomandari articole: fosa septica, instalatii apa, apa si canalizare,

‹‹ Ce este un triac si unde il puteti utiliza?

Cum citesti indexul cand contorul are capacul deteriorat - Ponturi Utile ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro