renovat.ro

» » » » » »


Cum alegi cel mai bun generator de curent electric pentru acasa - RECOMANDARI


Suntem in secolul XXI si nici nu concepem sa nu avem curent electric acasa. In plus, orice pana de curent - care poate aparea cand nici nu te astepti - produce nu doar disconfort, dar poate afecta si aparatura electrica/electronica din locuinta. Asa ca, achizitia unui generator electric este foarte utila

Modele de generatoare electrice
Cum alegi cel mai bun generator de curent electric pentru acasa  - RECOMANDARI

Galerie poze
  • Modele de generatoare electrice
  • Tipuri degeneratoare electrice
  • Generator hibrid portabil cu caracasa metalica pe roti
Galerie poze





Si la oras, daca locuiti, apar pene de curent, dar situatia e reprezentativa mai mult pentru zonele rurale. De aici si faptul ca investitia intr-un generator electric nu este doar o toana de moment, ci e cu adevarat utila. In zilele noastre, in functie de consumatorii care ii va alimenta, puteti alege dintr-o gama variata de produse de calitate.

Va vom prezenta tipuri de generatoare, bazandu-ne pe combustibilul folosit, iar avantajele si dezavantajele fiecaruia va vor usura munca cand va veni vorba de ales un model. Trebuie precizat ca majoritatea generatoarelor cunsocute functioneaza pe benzina/motorina.

1. Generator pe benzina

Daca locuinta dispune de spatii mai mici, indicat e sa achizitionati un generator pe benzina. Ca si avantaj, motoarele pe benzina costa mai putin, combustibil gasiti la orice pas si-n plus este vorba si despre usurinta transportarii si depozitarii benzinei in canistre speciale. Un generator pe benzina este foarte usor si va fi facil de amplasat in orice colt al casei. Un generator pe benzina produce putin zgomot fata de un diesel, are emisie de fum si toxine mai mica.

Iata si: Proiect cladire eleganta si economica pentru un generator diesel

Daca e sa amintim si dezavantajele, aici intra, in primul rand, pretul mare al benzinei, consumul ridicat si faptul ca intretinerea este scumpa. In plus, un generator pe benzina va porni mai greu dupa o perioada in care nu a fost folosit.

2. Generatorul pe motorina ( diesel)

Intr-o casa cu spatii generoase, cel mai adecvat este generatorul pe motorina. Daca e sa vorbim de disponibilitate, transport si depozitare nu sunt diferente fata de cel pe benzina. Deci nu e nici mai greu, nici mai usor din aceste puncte de vedere.

Totusi, motoarele diesel sunt mult mai eficiente, mai puternice, produc mai multa energie si cu un consum scazut de combustibil. In plus, motorina nu-si schimba calitatile chiar daca a fost depozitata mai mult timp. si costurile de intretinere ale unui generator pe motorina sunt mai reduse. Durata de viata este mai mare in acest caz.

Dezavantajele generatorului pe motorina sunt legate de valorile mari ale zgomotului produs si un grad ridicat de fum si gaze toxice. Pretul de achizitie este mai mare, dar avand in vedere avantajele trebuie luat in calcul.

Iata si: Proiectarea instalatiei electrice pentru casa - Sfaturi inteligente

3. Generator pe gaz

O alta varianta de generator destul de populara in ultima vreme o reprezinta generatorul pe gaz butan sau GPL. Majoritatea modelelor existente pe piata sunt variante hibrid adica pot functiona atat pe benzina cat si pe gaz lichefiat ( propan-butan). Acestea sunt eficiente si respecta mediul inconjurator. Functionarea acestora creste durata de viata a motorului. O caracteristica pe care o au anumite marci de generatoare hibrid  este ca au capacitatea de a porni si de a functiona direct pe (GPL) - nefiind necesara adaugarea de benzina pentru a porni.

Aceste generatoare vin ambalate intr-un kit ce contine tot ce este nevoie pentru a le utiliza, mai putin butelia de GPL care trebuie achizitionata separat.

-    Reductor incorporat care asigura alimentarea cu gaz in timpul functionarii motorului si care previne scurgerea gazului dar  opreste si alimentarea cu gaz atunci cand generatorul este oprit.
-     Furtun pentru conectarea buteliei de gaz
Un alt avantaj pe care il ofera alegerea unui astfel de generator este faptul ca utilizarea gazului ca si combustibil reduce costurile cu combustibilul iar diferenta de valoare dintre un generator pe benzina si unul pe GPL se va amortiza rapid.

Vezi si: Cum iti construiesti singur o pompa de apa care nu are nevoie de electricitate

Generatoarele acestea pot fi utilizate atat cu butelie portabila de gaz, cat si cu o capacitate stationara de stocare a gazului (suport de gaz). Conexiunea trebuie efectuata de un specialist autorizat, iar presiunea din sistemul de alimentare nu trebuie sa depaseasca 16 bar.

Stationar sau portabil?

E bine sa stiti ca un generator stationar este mai scump decat unul portabil. Pretul piperat cuprinde costul de achizitie, costul de amplasare si cel de mentenanta. Un astfel de model are nevoie de un specialist pentru a fi amplasat in locul potrivit, loc identificat tot de catre cel care-l monteaza. Locul va fi identificat tinandu-se cont de cea mai buna legatura la reteau electrica: in caz de pana de curent, generatorul sa porneasca automat sau sa fie usor de manevrat, daca vorbim de unul cu pornire manuala si pe intuneric.

Pretul mai mare de achizitie trebuie sa reprezinte si o putere mai mare de generare a energiei, dar si o rezerva mare de electricitate. Un astfel de model este indicat pentru casele de vacanta, cabanele izolate in care nu veti sta foarte mult timp.

Recomandare: Refacerea instalatiei electrice - Sfaturi de care trebuie sa tineti cont inainte de a va apuca de treaba

Cel mai indicat generator electric pentru o casa este cel care functioneaza pe motor diesel: alimentat cu motorina, motorul va rula cel putin 1.500 rpm, desi valoarea ideala ar fi de 3.000 rpm. Va functiona aproximativ 16 sau 24 h.

Generator de curent electric portabil - ca si avantaje pretul mai mic, cam cu 20% fata de cel stationar si faptul ca poate fi mutat usor prin casa, poate fi luat in vacante fara a ocupa cine stie ce spatiu. Dar, cu toate aceste avantaje, puterea este mai mica si nu va permite alimentarea intregii case la capacitatea normala furnizata de sursa principala de energie. Se pot alimenta cateva electrocasnice si asta nu pentru mult timp. Cele mai scumpe modele de acest gen sunt cele pe benzina, care au nevoie insa si de un stabilizator. Restul pot fi alimentate cu propan sau gaz.

Cum faceti alegerea...

Pentru fiecare gospodarie, exista un generator potrivit, voi asigurandu-va ca, la achizitionare, tineti cont si de consumatorii ce vor fi deserviti. Puteti alege intre generatoare stationare, portabile, monofazate, trifazate, de diferite marimi si puteri. Conteaza foarte mult bugetul pe care-l aveti la dispozitie si nu doar in achizitionarea unui generator, ci pe termen lung, privind si intretinerea acestuia.

Un model de generator bun este cel care are o viata lunga si care are si costuri reduse la intretinere. Un generator poate viza doar aparatura de  uz casnic, adica centrala termica si hidroforul. In cazul centralelor pe lemne, conteaza o sursa alternativa de energie: asta ca sa nu va treziti cu cazanul plin cu material lemnos, temperatura apei ridicata si o pompa fara activitate.

Citeste si: Ce alegeti: centrala pe gaz vs centrala electrica - avantaje si dezavantaje

Criterii in alegerea facuta...

Pentru a nu face greseala de a alege un generator costisitor, dar care nu e adecvat activitatii voastre, prezentam mai jos cateva sfaturi utile:

- un aspect important in viitoarea alegere se bazeaza pe timpul de folosire a generatorului. De exemplu, e bine de stiut ca o putere mai mare a motorului va duce si la o autonomie a generatorului. Poate fi folosit toata ziua sau doar cateva ore/zi, in functie de situatie si necesitate. Ideal ar fi sa alegeti un model care va furniza o energie de trei ori mai mare decat curentul folosit in timpul functionarii.

Pe piata exista modele care oferta autonomie incepand cu sub 3 ore si pana la peste 24 ore

- modul de pornire reprezinta de asemenea un criteriu de luat in seama. Putem avea un generator cu pornire automata, manuala, electrica sau prin tragerea unei sfori. In ultimul caz vorbim insa de ceva efort in conditiile in care cele manuale pornesc cu cheie, deci o simpla rasucire, in timp ce cele automate pornesc singure cand va confruntati cu o pana de curent.

- tipul de energie furnizata conteaza. Generatoarele pot furniza energie monofazata, de 230 de volti/trifazata, ultima necesara doar daca aveti consumatori trifazati.

- alimentarea. Dupa cum am putut deja constata, exista generatoare pe benzina, pe motorina, pe gaz si modele hibrid. Cele alimentate cu benzina dispun de motoare mai mici, in timp ce generatoarele cu motorina au motoare mai mari si de aici rezulta si o functionare mai indelungata.

Vezi si: Proiect de casa economica cu 3 dormitoare si 2 bai - are o iluminare naturala excelenta

Nivelul de zgomot, bine de luat in seama

Generatoarele sunt bune la casa omului, dar sunt si modele zgomotoase pentru care trebuie luate masuri necesare impotriva riscurilor de daune auditive. Un generator zgomotos este un dezavantaj in cazul unui imobil ce reprezinta si un loc de munca sau a unei case dintr-o zona frecventata de cetateni. Exista generatoare cu valori de la 60 dB si sunt printre cele mai silentioase si pana la 90dB. Generatoarele sub 75 dB sunt considerate sigure in zone unde se munceste. Dar, in general, generatoarele pe benzina au motorul mai silentios comparativ cu cele pe motorina.

Costurile unui generator

Pretul nu trebuie neglijat, desi trebuie luate in seama mai mult aspecte legate de avantajele unui generator, de ce dispuneti de la un motor. Pretul difera in functie de capacitate si performanta: puteti gasi in magazinele specializate generatoare pornind de la 550 lei - acestea fiind mai mici -si ajungand chiar si la 190.000 lei, daca e sa vorbim de cele folosite pentru spatii foarte mari, industriale, dar si cu o performanta de ultimul tip.  Sunt mai ieftine generatoarele care pornesc prin tragerea unei sfori. Dar, asa cum am mai spus, pretul nu trebuie sa fie criteriu de baza in alegerea facuta. Conteaza ca generatorul sa dea randamentul dorit in orice moment cand este necesar.

Masuri de siguranta

- generatorul de curent se porneste si se foloseste in aer liber
- nu se va folosi intr-un spatiu inchis, chiar daca exista geamuri deschise; se evita zonele unde vaporii ar putea sa nu se elimine (gropi, garaje,pivnite).
- temperatura aerului unde se foloseste generatorul nu trebuie sa depaseasca 40 grade C.

Iata si: Centrala termica in soba de teracota - cu adevarat eficienta si economica

- alimentarea generatorului trebuie facuta intr-un spatiu bine luminat.
- se vor evita scurgerile de combustibil si nu se alimenteaza niciodata cu motorul pornit. Motorul se va lasa 2 minute sa se raceasca si abia apoi se va alimenta.
- Nu purtati haine larga, bijuterii ce a putea sa se prinda in piesele rotative ale mecanismului.

- nu lasati motorul sa functioneze fara combustibil; evitati astfel scurtcircuitele;
- nu introduceti nimic in fantele de ventilatie chiar si atunci cand generatorul este in repaos.

In cateva cuvinte, un generator de curent este foarte util, mai ales in zonele in care acesta lipseste sau unde exista frecvent pene de curent. Un generator de curent in locuinta poate salva aparatura electrica care, supusa unui soc, se poate defecta. In plus, duce si la un confort ridicat.


Recomandari articole: generator, generatoare diesel, generatoare benzina, intretinere,

‹‹ Case fara etaj cu 3 dormitoare | 2 proiecte cu imagini in detaliu

Proiect de casa superba cu mezanin sau CASA DE VIS ››

Share daca va place

Autor RenovatRo: Cristiana

Urmareste ce articole scriu pentru a avea o locuinta frumoasa

Email:

Comenteaza articolul
Raspunsuri si comentarii

Nu exista comentarii. Fii tu primul care comentezi!

Cere preturi comunitatii, cere sfaturi si informatii tehnice comunitatii renovat.ro

Posteaza!

*Nume:
E-mail: Notifica-ma la comentarii pe aceasta pagina
Nu arata e-mailul meu
*Text:
Confirm ca am peste 16 ani si doresc sa postez

Dezvoltarea web si seo de fluxsoft.ro